Nyheter
Åpen Artikkel
Fri programvare får mer styrke
2

Fri programvare får mer styrke

av Ørjan H Vøllestad25/05/2011

Fri programvare er det som ligger bak Android og en rekke andre teknologier som Googles søkemotorer, Serverne til Facebook, Operativsystemet Linux, nettleserne Firefox og Chrome og office-pakken LibreOffice. Listen er for lang for denne artikkelen hvis jeg skulle ramse opp alle suksesshistoriene som baseres på åpen og fri kildekode. Publiserings-løsningene WordPress (som denne siden er bygd på) og Drupal er to til jeg er nødt til å nevne.

Hva betyr fri programvare egentlig?

Jeg har støttet fri programvare i lang tid og flere ganger pleier å måtte forklare det for utenomforstående. (På forhånd, tilgi meg dere som er feminister, jeg baker selv kaker og er mann).

Fri programvare kan sammenlignes med en dame er på besøk hos en annen og spiser en aldeles nydelig kake. Naturlig nok spør hun venninnen om hun kan få oppskriften, og selvsagt får hun denne. Hvorfor skulle hun ikke det. Nå har hun oppskriften og kan gå hjem, lage kaken selv eller endre litt på den etter hennes behov og smak.

Fri programvare er programvare der brukeren har lisensfestet rett til å endre og redistribuere programvaren.

Hadde hun på den andre siden spurt venninnen om oppskriften og ikke fått den, ville det vært et bilde på proprietær programvare, eller produsenteid programvare på norsk. Dette er programvare der opphavsretten brukes til å beskytte produsentens eierskap. I praksis beskyttes programvaren ved å begrense bruksretten til den.

Alternative veier

I denne sammenligningen hvor dama ikke fikk oppskriften med seg hjem får det eieren av oppskriften til å framstå som en brems og noen som bare vil holde på sitt og ikke dele med andre. Dette er ikke helt sant og faktisk er det mange ganger gjort utrolig mye godt ut av pengene som kommer av produkt-salg, slik som Bill Gates gjør med hans og konas sitt fond, The Bill & Melinda Gates Foundation.

En kan alltid prøve seg på det som heter reverse engineering, som i praksis betyr å finne oppskriften på kaka ved å prøve seg fram.

Martin Bekkelund

Martin Bekkelund skriver idag en blogg-artikkel på friprog.no om fleksibiliteten som ligger i fri programvare.

En plattform for innovasjon

Martin nevner som årsak til at fri programvare nå får enda med styrke, er at bedrifter ser nytten i å gjenbruke kode. De slipper å finne opp hjulet på nytt. De kan benytte seg av komponenter eller deler og bygge videre på det for å lage et nytt og innovativt produkt. Han nevner at Apple har gjort dette med iPhone og Google med Android, selv om Apple har valgt å lukke sitt system og Google har beholdt sitt åpent.

Vi har tidligere skrevet om en applikasjon som heter FiksGataMi som er helt og fullt basert på fri programvare. Den norske appen hadde ikke blitt til så raskt som den gjorde, hadde det ikke vært for at Android-applikasjonen fantes som fri programvare i UK.

Kilde: blogg.friprog.no og no.wikipedia.org

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

2 Kommentarer
 • Martin Bekkelund
  26/05/2011 at 14:45

  Takk for bra omtale! :)

 • Jacob Floed
  11/06/2011 at 18:55

  Interessant påstand om Gates Foundation. Microsoft priser produktene i forhold til skattenivå og setter opp profittsentre slik at inntektene havner der hvor det er lavest skatt. Slik betaler de lav skatt i f.eks Norge og USA. Byer/stater presses også av de store bedriftene for å få anlegg plassert. Slik må stater og byer underby hverandre og resultatet er kollaps i drift av helt elementære samfunnstjenester.

  Hva bedrifter sparer i skatt vises i regnskapene som overskudd/utbytte/egenkapital. Det er dette som finansierer Gates’ og lignende stiftelser. I USA betales dette med at politifolk blir oppsagt og at fattige ikke får medisinsk bistand.  Jeg hopper over hvordan Gates Foundation har operert i enkelte land som f.eks Uganda (sammen med fru Bush) i Afrika, og hvordan Brasil’s president reagerte på » the Windows for vaccination programme».

  Jens Stoltenberg har gått i den fella der og er med på windowsprogrammet. Jeg synes ikke du skal gå i samme fella.

Skriv kommentar