Annet
Åpen Artikkel
Telenor bringer NFC-betaling til Norge
4

Telenor bringer NFC-betaling til Norge

av Niklas Nygaard26/02/2013

[Droidnytt,Barcelona] Høsten 2011 så gjorde for første gang mobilbetaling med mobilen, via NFC (Near Field Communication) sin entré og siden da har flere andre viktige aktører blandet seg inn og jobbet for å få dette ut til alle. Blant annet VISA og flere produsenter av bankterminal-systemer. Det vil altså si at våre kjære amerikanere har kunnet benytte seg av mobilbetaling en god stund allerede, mens vi nordmenn ikke har fått så veldig mye glede av det.

Det har Telenor og DnB bestemt seg for å gjøre noe med. Det vil si, dette er ikke et nytt prosjekt. For i 2011 så startet også de med å teste ut mulighetene for betaling med NFC-teknologi i prosjektet de valgte å kalle Tap2Pay. Det ble utført et pilotprosjekt hvor 250 kunder i Oslo fikk teste betaling med Mastercard paypass og betaling i 12 butikker på Majorstuen. Ut i fra dette pilotprosjektet, så har nå Telenor jobbet videre med resultatene som de snart kan høste frukter av. Tap2Pay har siden den gang byttet navn til Valyou

[quote]»Vi har valgt å kjøre på, fordi vi har stor tro på at Valyou blir bra og håper at  flere blir med oss. » – Viktoria Erngard, Vice President, Finacial Services i Telenor[/quote]

Flere måter å bruke NFC

På sin stand her i Barcelona viste Telenor fram en prototype av en app som de ser for seg at den kan se ut, med noen av de bruksområdene som de mener burde være med. De ga oss eksempler som:

 • Bankbetalinger – Varekjøp på en bankterminal
 • Lojalitetskort – Kaffekort, pizzakort med for eksempel hver 5. gratis
 • Tilgodelapp fra butikk – Tilgodelappen registrert inn på appen med påminnelse dato for bruk og automatisk trekk av tilgodelappen neste gang handler og betaler med telefonen i sammen butikk.
 • Gavekort
 • Rabattkuponger – Les av telefonen og trekk fra rabatten på beløpet
 • Billetter – kollektivtransport, kino og lignende.

Den røde tråden er selvfølgelig betaling via NFC og mobil, noe som helt klart er en stor trend her på MWC i år, hvor flere aktører presenterer sine versjoner.

(kilde: telenor.com)

Telenor og Valyou jobber med to valgmuligheter:

 1. «Automatic Mode» – Kjapt og enkel måte å betale på hvor du kun leser av telefonen på bankterminalen og betalingen er gjort. 
 2. «Secure Mode» – Sier seg nesten selv. Her må det tastes inn en valgt pin-kode for hver betaling. Noe som selvfølgelig gjør betalinger litt mer tungvindt, men sikrere.

Gjennomtenkt sikkerhet

Telenor og DnB vil at bruken av Valyou skal være så smertefritt og enkelt som mulig, men samtidig så skal det ligge en basis i bånn som gjør at bruken også er tilnærmet 100% sikkert. I tillegg til ovenstående funksjoner setter Visa og Mastercard krav til grenser som kan benyttes uten kode, denne grense er satt til 175 kr

(kilde: telenor.com)

I bruk i Norge om ikke lenge

Telenor har som mål at NFC-betaling skal være i bruk i Norge i løpet av dette året med en softlaunch til sommeren. Det gjenstår å se, men dette er virkelig noe som undertegnede har ventet på lenge og gleder seg til å bruke ofte. Foreløbig er kun DnB med på laget, men de vil ikke at dette skal kun være forbeholdt de som har «riktig» bank, men noe for alle, også uavhengig av operatør. Derfor mener de Telenor at appen og teknologien vil bringe flere banker og operatører med på prosjektet.

 

 

Kilde: Telenor og Valyou.no

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Niklas Nygaard
Er en 30 år gammel tech og "duppeditt"-fantast med en ekstra stor lidenskap for Android. Liker å kunne vite det som er å vite om det og samtidig kunne dele det med alle andre. Gjøre andre like frelst som meg er viktig.
4 Kommentarer
 • gjest hest
  26/02/2013 at 21:06

  Ja!! Det gleder jeg meg til også :D ***nerde***

 • jallagod
  27/02/2013 at 18:31

  «Flere måter å bruke NFC
  På sin stand her i Barcelona viste Telenor fram en prototype av en app som de ser for seg at den kan se ut, med noen av de bruksområdene som de mener burde være med. De ga oss eksempler som:
  Bankbetalinger – Varekjøp på en bankterminal
  Lojalitetskort – Kaffekort, pizzakort med for eksempel hver 5. gratis
  Tilgodelapp fra butikk – Tilgodelappen registrert inn på appen med påminnelse dato for bruk og automatisk trekk av tilgodelappen neste gang handler og betaler med telefonen i sammen butikk.
  Gavekort
  Rabattkuponger – Les av telefonen og trekk fra rabatten på beløpet
  Billetter – kollektivtransport, kino og lignende.
  Den røde tråden er selvfølgelig betaling via NFC og mobil, noe som helt klart er en stor trend her på MWC i år, hvor flere aktører presenterer sine versjoner. »

  Jeg ser ingen hindringer for hvorfor ingen av punktene ikke løses med dagens bankkort betalingssløninger. Alt det krever er en kobling mellom bankkortnr og datasystemet i bakkant.

 • Roger Solem
  12/03/2013 at 08:17

  Endelig. Min Optimus 4X er klar :)

 • Inger Berit Lie
  12/03/2013 at 08:18

  Dette er spennende :-)

Skriv kommentar