Annet
Åpen Artikkel
Hvorfor datanettverk være på for å kunne sende og motta MMS
3

Hvorfor datanettverk være på for å kunne sende og motta MMS

av Ørjan H Vøllestad30/11/2011

Det kommer kanskje som en overraskelse på deg, men MMS krever faktisk dataforbindelse og du vil ikke kunne sende eller motta MMS-er uten at datatrafikk er påslått.

[box_dark]Multimedia Messaging Service (MMS) er et system som gjør det mulig å sende og motta forskjellige multimedia (f.eks. bilder, lyd og videoklipp) i tillegg til tekst, gjennom WAP-protokollen.[/box_dark]

MMS trafikk er utvidet SMS

Måten MMS fungerer på er kort fortalt at MMS er en utvidet SMS variant som lar deg legge ved bilder, video eller lydfiler på den måten at de lastes opp til en mellomlagringsserver og i SMS-meldingen til mottakeren går den en adresse (URL) til denne medie-filen som er lastet opp, slik at mottaker laster denne ned derfra. En såkalt MMSC. Dette skjer bakom teppet og det går masse trafikk fram og tilbake mellom sender og server og server og mottaker for å sjekke at pakken er blitt sendt og hel når den når server, og om mottaker kan motta MMS eller ikke. I fall mottakertelefonen ikke støtter MMS, kan de likevel laste ned pakken gjennom en vanlig nettleser som slår opp mot denne MMSC-serveren.

MMS krever datatrafikk

Derfor krever faktisk MMS at du kan sende og motta datatrafikk. Men hva gjør du om du har et abonnement som ikke har datatrafikk inkludert og du du må ha påslått datatrafikk i Android? Du vil jo helst ikke få tilsendt skyhøye regninger på grunn av at andre applikasjoner har brukt datatrafikken som du har påslått for å kunne motta/sende MMS.

Hvis du ikke kan bytte til et annen abonnement som har en viss mendge datatrafikk inkludert for å sikre at du ikke får høye regninger, må vi finne en måte å begrense de andre applikasjonene på.

Forhindre andre apps i å bruke datatrafikk

For å tillate kun Meldinger-applikasjonen i å bruke datatrafikk må du begrense alle andre. Dette kan grovt sett gjøres på to måter, med eller uten root-tilgang. Med root-tilgang er den jeg vil anbefale og virker lettest. Har du ikke root-tilgang fra før kan det være en prosess å skaffe det på telefonen. Hvor vanskelig det er varierer fra telefon til telefon. Jeg blir ikke å forklare den prosessen her, det får du finne ut av selv, enten ved å spørre i forumet vårt, XDA-forumet eller ved å Google.

Sett opp en brannvegg

Har du root, laster du ned droidwall som lar deg sette opp en brannvegg og definere regler som sier hvem som skal ha tilgang til internett og hvem ikke. Slik kan du bestemme at Meldinger-appliksjonen skal få lov, mens alle andre ikke. Slik er problemet med at MMS krever datatrafikk løst. Ingen andre programmer tapper deg for penger.

Det kan være problematisk å begrense applikasjoner til ikke å få bruke datatrafikk uten å ha root-tilgang, for Android er konstruert slik at det ikke skal være mulig.

[quote]Du kan ikke endre på brannvegg-regler uten root-tilgang. Android er konstruert slik at en app kan ikke endre andre apps uten at de er laget for å jobbe sammen.[/quote]

Ta vekk internett-tilgang fra alle andre apps

Metode to er for deg som ikke har root-tilgang. Det finnes det en app som lar deg revoke/ta vekk tilganger som er gitt til installerte applikasjoner, i motsetning til droidwall som setter opp en brannvegg med regler. Med denne appen kan du ta vekk tildelt internetttilgang til enkeltapplikasjoner, men du må gjøre det for hver app, med andre ord temmelig omfattende.

Om det forblir slik når du starter om er jeg usikker på, men om du oppgraderer eller legger inn en ny app som krever internett-tilgang må du endre disse også. Resultatet er i alle fall at alle andre apps du har bortsett fra Meldinger-appen får tilgang til å bruke data-trafikk. Problemet løst.

Oppsummering

Konklusjonen må da være at selv om MMS krever datatrafikk og om du har en abonnement som ikke gir deg gratis datatrafikk, kan du begrense telefonen til å kun tillate MMS-er, med eller uten root-tilgang. Jeg vil anbefale deg til først og fremst å gå til et abonnement som inkluderer en viss mengde data, feks 500mb i mnd, slik at du får brukt Android-telefonen din til mer enn telefoni, om du ikke alltid sitter på et trådløst nett.

Har jeg bomma på noe her er du hjertlig velkommen til å kommentere og kritisere i feltet under. 

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

3 Kommentarer
 • 30/11/2011 at 22:33

  De fleste Androidtelefoner har innebyggd autodata, sånn at når du mottar mms selvom du har data av, så laster den ned bildet. Denne datatrafikken går heller ikke utover telefonregningen, men er innlemmet i MMS prisen

  • hoyd
   01/12/2011 at 08:22

   @OGP93 har du prøvd å slå av data og bakgrunnsdata på telefonen din og sendt en mms til deg selv? det går ikke hos meg før jeg slår på datatrafikk igjen. Hvis ikke telefonen har internett-tilgang får du ikke sendt eller motta mms.

 • RemiHaugen
  07/08/2012 at 11:31

  Google fjernet funksjonen for automatisk nedlastning i ICS. Dem har også blokkert tilgangen som andre programmer hadde. f.eks: APN OnOff. Der kunne man få mms rett ned uten å være tilkoblet med datatrafikk. Det fungerer i android 2.3.x og tidligere versjoner.

Skriv kommentar