Annet
Åpen Artikkel
Komplett guide til ebøker på Android
9

Komplett guide til ebøker på Android

av Ørjan H Vøllestad17/10/2011

Hva er egentlig elektroniske bøker? Hva er en ebok? Hva med bok-applikasjoner? Hvor dyrt er det og hvilke norske bøker er tilgjengelig?

Det var mange spørsmål, men jeg skal forsøke å rydde opp i dette med ebøker og se på mulighetene som finnes for en Android-bruker.

ebok eller selvstendig app

Det er to måter en elektronisk bok kan leses på en digital enhet. Enten som e-bok-format tilgjengelig gjennom en bokhandel eller som en elektronisk bok, utviklet som en selvstendig app, tilgjengelig direkte i Android Market. Det første er kanskje det mest vanlige og har det aller største markedet. Det andre er ikke blitt riktig like stort ennå, men det finnes noen der ute. I Norge er det idag fire for eksempel bare fire barnebøker tilgjengelig i Android Market, som egne selvstendige apper. Jeg skal her prøve å forklare hvordan du får begge disse variantene inn på din Android-enhet.

Kopibeskyttede ebøker hos forhandlere

Det finnes en rekke bokhandlere på nett (Studia, Norli, Libris, Haugen Bok, Digitalbok, Bokklubben, Bokkilden, Ark og Akademika) som alle lar deg kjøpe ebøker. Erfaringer tilsier at en kan lett bli forvirret hos flere av disse, når det gjelder å finne ebøker blant de vanlige bøkene. De er ikke noe billigere heller. En av forhandlerne fokuserer ekstra på ebøker, nemlig digitalbok.no. De har også en gratis ebok som du gjør at du kan prøve ut den digitale løsningen, før du bruker hundrevis av kroner på ebøker.

Aller først må du registrere deg hos Adobe for å få en ID som du ha for å lese Norske ebøker. De er nemlig kopisperret med Adobe DRM. Bøkene du kjøper kan du lese for eksempel i noe som heter Bokskya eller for eksempel gjennom ebok-leseren Aldiko, som er tilgjengelig i Android Market.

Bokskya – et norsk forsøk

Bokskya er en rekke norske bokhandlere og forlags forsøk på å slippe å bruke Amazon’s Kindle (2). Eller som @mariusgenser sa det:

[quote]

Bokskya er da altså bokbransjens distribusjonsløsning. Det vil si det er en æpps til å ha på sin iPad, iPhone, GTab, HTC eller hva du nå måtte slite med av digital leseanordning. Tanken bak er at bokbransjen skal ha den samme grad av kontroll over bokmarkedet som de har når du må gå og kjøpe en papirbok i bokhandelen, selv om det ikke presenteres slik på hjemmesiden.

[/quote]

Bokskya har ingen selvstendig Android app, kun lesing direkte på nettsiden deres. Vil du likevel benytte deg av de bøkene som er tilgjengelig gjennom Bokskya, må du lese de på telefonen eller tableten din ved å peke nettleseren til m.bokskya.no, logge inn og derfra lese bøkene du har kjøpt gjennom en forhandler.

Trykk på pluss-tegnet under for å se hvordan du kan gjøre lesing med Bokskya enda lettere ved å lage en snarvei på hjemmeskjermen.

[toggle_box title=»Slik setter du Bokskya som en snarvei på hjemmeskjermen din» width=»100%»]

 • Åpne nettleseren på din Androidenhet og gå til m.bokskya.no
 • Legg Bokskya til under favoritter
 • Ønsker du Bokskya som ikon på skrivebordet
  • gå til lista for bokmerker
  • klikk og hold på Bokskya og flere valg framkommer
  • velg Legg snarvei til hjem/Lag snarvei på skrivebordet
 • Bokskya legger seg nå som et ikon på din Androidenhet
 • Bokskya kan så åpnes både fra favoritter i nettleseren og fra ikonet på hjem-skjermen.
 • Første gang du åpner Bokskya må du logge deg på med brukernavn og passord

Kilde: www.bokskya.no

[/toggle_box]

Aldiko – en ebok app

Aldiko

Netcom har tidligere blogget om dette med ebøker på smart-telefoner og dermed også Android og sier følgende i en artikkel (3): – Lanseringen av norske ebøker gikk ganske på tverke. Mange ser ut til å ha gitt opp før de har begynt. Det er synd. PR og politikk har gjort kjøp av en ebok mer komplisert enn det behøver å være.

[quote]

Glem Bokskya i første omgang. Den er ikke nødvendig og føles uferdig. Bokskya har sikkert fremtiden foran seg, men det er bare en snubletråd for ditt første bokkjøp. – Netcom

[/quote]

De sier også som det er nevnt over, at du slettes ikke trenger Bokskya for å kunne lese bøkene du har kjøpt gjennom for eksempel digitalbok.no. Du kan fint bruke Aldiko. Denne applikasjonen kan også knyttes sammen med digitalbok.no, slik at du raskt og enkelt kan laste ned dine kjøpte bøker direkte i Aldiko og bruke den applikasjonen som standards leser. Også dukker de fint opp på hyllen som vist på bildet til høyre.

Trykk på pluss-tegnet under for å lese hvordan du setter dette opp på din Android-enhet.

[toggle_box title=»Slik kobler du Aldiko sammen med digitalbok.no» width=»100%»]

 1. Registrer en Adobe konto (på PC eller Galaxy Tab)
 2. Last ned Aldiko 2.0 (eller Aldiko Premium) på Galaxy Taben
 3. Start Aldiko 2.0
 4. Velg meny knappen (ser ut som et hus)
 5. Trykk på ”My catalogs”
 6. Trykk på ”+” tegnet
 7. Legg så inn Digitalbok i tittel feltet og www.digitalbok i URL feltet
 8. Trykk nå på Digitalbok linken som er laget
 9. Logg inn på Digitalbok.no
 10. Gå til ”min side”
 11. Velg boken du ønsker å laste ned og trykk ”last ned”
 12. Boken vil nå automatisk lastes ned og åpnes i Aldiko 2.0

Kilde: www.digitalbok.no

[/toggle_box]

e-bøker som selvstendige apps

Den andre metoden å lese ebøker på din Android-enhet er å laste ned selvstendige apps gjennom Android Market. Det finnes som nevnt bare noen få bøker som er utviklet som selvstendige applikasjoner, og av disse er det barnebøker som det er mest av. De er laget slik at du kan enten bla selv eller ha automatisk blaing. En stemme kan lese opp teksten og sidene er todelt, et bilde og litt tekst. Få sider gjør at dette passer fint som barnebøker for barn, enten det er på telefon eller på tablet.

– Folk ønsker barnebøker på Android-enhetene sine og er villige til å betale for det, bare de finner bøkene, sier Per Harald Borgen, forlegger i det elektroniske bokforlaget Propell. De har to forskjellige barnebøker på Android Market, Askeladden som finnes på norsk og engelsk også en norsk bok som heter «Det spøker for Richard». Den siste er deres siste utgivelse og de forteller at de har flere for tur.

Gyldendal forklarer sin manglende satsing på Android

Ikke alle ønsker å satse slik som Propell forlag har gjort, ved å lage selvstendige applikasjoner for Android Market. Gyldendal for eksempel, har offisielt uttalt seg om hvorfor de nettopp ikke ønsker å bruke resursser der. Kort fortalt sier de at det er for lite market og for mange forskjellige enheter og skjermstørrelser i android økosystemet. (1)

Harald Fougner

– Markedet er fortsatt for lite: (anekdotisk) empiri viser at ved parallel-lanseringer for Apple og Android, selger man svært mye mindre til Android. Som regel bare en tiendedel, og knapt nok det, sier Harald Fougner, redaksjonssjef digitale utgivelser.

Harald fortsetter: – I motsetning til Apple som jo har et begrenset antall modeller av sine klienter, finnes det et bredt utvalg forskjellige modeller for Android, fra en drøss forskjellige produsenter. Dette byr på noen problemer; et utall forskjellige skjermstørrelser gjør det vanskelig å tilpasse grafisk baserte applikasjoner, spesielt gjelder dette bildebøker. I tillegg er det stor variasjon i ytelse mellom de forskjellige håndsettene og produsentene oppdaterer OS’ene sine med forskjellig hyppighet. Det gjør at appliksjonen må tilpasses alle forskjellige vairianter for å fungere optimalt for alle. Dette er dyrt og vanskelig.

Kjendisstemme har stemme i fjerde barnebok på Market

Det finnes en barnebok til på Android Market, og det er Mille og Max, som blir opplest av selveste Hans-Erik Dyvik Husby. Dette er en bok skrevet av Lene-Mari Prøven Flaamo og illustrert av Erle Børstad. Denne koster ca 49,- og krever at du har Android 2.3 eller over. Det er litt mer enn Propell som tar ca. 30,- for sine bøker og krever ikke mer enn Android 1.5. Boken Mille og Max er ikke tester av Droidnytts skribenter ennå, men jeg regner med den fungerer på ligende måte som Propell sine, pluss litt mer stæsj.

[box_light]

Mille og Max er to herlige karakterer man lett blir glade i. Sammen reiser de rundt i hele universet på forskjellige oppdrag. Her kan man lære litt om stjerner, planeter, miljø og andre aktuelle temaer. Dette samtidig som man får en fengende og spennende tekst.

[/box_light]

Kilder

1. Hvorfor vi ikke publiserer æpper for Android – en appologi, http://boklaben.no/?p=357

2. Bokskya er verre enn ingenting, http://nrkbeta.no/2011/04/05/bokskya-er-verre-enn-ingenting

3. Kom enkelt i gang med norske e-bøker, http://netcomiphone.no/2011/04/16/kom-enkelt-i-gang-med-norske-e-b%C3%B8ker/

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

9 Kommentarer

Skriv kommentar