Annet
Åpen Artikkel
Lag din egen oppstartsanimasjon
1

Lag din egen oppstartsanimasjon

av Ørjan H Vøllestad24/11/2011

Du har sikkert sett mange kule oppstartsanimasjoner rundt om på nettet eller på andres telefoner, men har du tenkt på at du kan lage din helt private animasjon? Du kan lage akkurat hva du vil og ta det i bruk, bare følg beskrivelsen under.

Følgende beskrivelse krever at du har roota telefonen din.

Slik lager du din egen animasjon

Først må du forstå hvordan en oppstartsanimasjon på en Android-telefon er satt sammen, for hvordan skal du ellers kunne lage din egen? Animasjonen er i virkeligheten en pakke som består av en mappe med bilder og en enkel tekstfil. Bildene er på en måte som de gamle flipp-animasjonene du lagde som unge, av papir. Du tegner en mann som beveger seg bittelitt fra ark til ark og når du blar raskt gjennom med tommelen ser det ut som mannen beveger seg. En oppstartsanimasjon er nøyaktig slik, med en tekstfil som forteller hvor raskt du skal bla gjenom bildene.

Hvis du forstår dette, har du forstått hvordan du kan lage en oppstartsanimasjon for din Android-telefon. Mappen heter som regel part0 og bildene nummereres fra for eksempel 00 til 30, alt etter hvor avansert du skal gjøre animasjonen. Du kan også ha flere mapper og velge hvor mange ganger animasjonen skal gå om igjen i hver enkelt mappe, for eksempel at animasjonen skal begynne med et bilde som viser en ting og en annen mappe som overtar og går om igjen til telefonen er ferdig med å starte opp. Det er vel begrenset hvor mye tid du har, men i mitt tilfelle i alle fall 20 sekunder.

Jeg valgte å bruke Droidnytt logoen og delte den opp i fire bilder, som vist under. Droidnytt-logoen er Android-logoen i bokstaven «d» og radiosignaler fra toppen av bokstaven. Dette ga meg naturlig nok idéen til å animere akkurat det. Jeg brukte Gimp (som vist i bildet over), visket vekk én og én strek fra logoen, lagret for hver gang som et nytt bilde (droidnytt_00.png, droidnytt_01.png, droidnytt_02.png og droidnytt_03.png) i en mappe, part0.

Tekstfilen skal ha navnet desc.txt og inneholde følgende informasjon:

320 480 7
p 0 0 part0

På første linje er størrelsen på bildene og skjermen på telefonen, i mitt tilfelle en skjerm med MDPI og 320×480 piksler. Etter størrelsen står tallet 7, som er hastigheten i antall bilder per sekund. Jeg valgte 7 bilder i sekundet (og legg merke til at jeg bare har fire bilder, men linje to sier at den skal loop helt til den er ferdig å starte opp). Syv bilder i sekundet burde gi en grei bevegelse av at signalene går fra lavest til høyset for så starte på nytt igjen.

Andre linje skal starte med p for part og slutte med navnet på mappen med bildene, part0. Den første 0-en angir hvor mange ganger animasjonen skal loope og den siste 0-en er om den skal pause, i så fall i antall bildevisninger. Setter du 14 her pauser den i to sekunder, for den er satt til å vise syv bilder per sekund. Setter du null (0) i begge, som jeg har gjort, er det uendelig antall loops og ingen pause.

Når du har laget disse to, en mappe part0 og en desc.txt fil etter ditt valg, må du pakke ned disse to i en zip-fil som skal hete bootanimation.zip. Det som er viktig nå er at denne zip-filen ikke skal komprimeres, bare pakkes sammen. Telefonen klarer ikke å lese filen dersom den er komprimert og du ender opp med en temmelig svart oppstartsskjerm. gjør du feil her er det ikke fare, bare forsøk på nytt. Jeg vet ikke hvilke programmer du har tilgjengelig, men i linux kan du i terminal kjøre følgende kommando for å pakke ned uten komprimering (-0 parameteret gjør dette):

# zip -0 bootanimation.zip desc.txt part0/*

Slik laster du den inn på telefonen

Når du har pakket ned mappen og tekstfilen i en ukomprimert zip-fil, må du overføre den til telefonen din. Jeg brukte sshdroid fra Android Market på telefonen og overførte via scp og ssh i en terminal på ubuntu-maskinen min. Det var det som falt naturlig for meg, men det finnes flere måter. Det enkleste om du ikke skjønte noe av det jeg nettopp sa er å overføre filen via USB til minnebrikken og deretter plassere den på riktig sted i systemet. Det riktige stedet er: /system/media. Problemet her er at /system er en partisjon som er skrivebeskyttet. Du må derfor ha root-tilgang og gjøre den skrivbar.

Er du linux-typen kan du gjennom sshdroid og ssh fra linuxterminalen eller putty på windows kjøre følgende kommando

# mount -o rw,remount -t ext2 /dev/stl6 /system

hvor du bytter ut enheten som monteres mot /system mappen med innholdet du kan se ved å kjøre

# mount | grep system

eller

# cat /proc/mounts

Alternativt kan du bruke en app fra Android Market som gjøre det samme. Dette er også beskrevet i en tidligere artikkel her på Droidnytt.

Plasser filen på riktig sted

Når du har fått filen over til telefonen din, på ett eller annet vis og har gjort /system skrivbar, må den legges i mappen /system/media. Antageligvis ligger det en fil der med samme navn som er den animasjonen du har nå. Denne endrer du bare navnet på til for eksempel bootanimation_old.zip.

Nå kan du starte telefonen din om og se din nye hjemmelagde animasjon rulle på telefonen til den er ferdig oppstartet.

Hvis du ønsker det, kan du laste ned den jeg har laget og enten bruke som utgangspunkt for en ny eller ta i bruk og reklamere litt for oss :-)

Har du en telefon med større oppløsning enn det jeg har, kan du likevel bruke den over, det eneste er at det vil bli et tomrom rundt. Hvis du ønsker en i en annen oppløsning kan jeg alltids ordne en, men legg igjen en kommentar under eller i forumet. Jeg filmet oppstarten på min telefon med et annet kamera, se en video under hvordan det ble seende ut.

Lykke til!

Kilde: addictivetips.com

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

Kommentarer

Skriv kommentar