Annet
Åpen Artikkel
Slik kan du spare batteri og penger
5

Slik kan du spare batteri og penger

av Ørjan H Vøllestad15/09/2011

Det er helt klart undervurdert hvor stor forskjell det utgjør om du gjør noen enkle inngrep på telefonen din. Telefonen har masse funksjoner og teknologi, men mynten har to sider og det koster batteri og penger å bruke det.

Vi bruker nok telefonen forskjellig, så du får vurdere tipsene som følger her etter dine bruksvaner.

Slå av WiFi når du ikke trenger det

Dette er nok det største batterisluket på enheten din. Helt merkelig åssen jeg kan se batteriet synlig synke når jeg slår på WiFi. Jeg har heldigvis et abonnement som lar meg bruke en god del data-trafikk før det koster noe, og skulle jeg gå over grensen er kostnaden fortsatt lav. Dette gjør at jeg ikke stresser med å ha på trådløst internett. Skal jeg noe spesielt og er hjemme, slår jeg på Wifi og deretter av. Noen ganger glemmer jeg det, men da blir jeg påminnet av lite batteri senere. På den andre siden sparer penger hvis du bruker Wifi framfor 3G-trafikk.

Slå av Data og Roaming eller bruk kun 2G

Hvis du har Data påslått er det ikke så ille hvis du har slått av automatisk synkronisering. Denne jevnlige oppdateringen av applikasjoner og slikt koster en del batteri og penger, hvis du ikke har et godt mobil-abonnement. Skulle du trenge å ha på Data, kan du sette til kun å bruke 2G, noe som sparer litt batteri. Når det er sagt, trenger ikke 2G å være batterisparende. SGS2 sparer mer batteri på 3G enn 2G.

Roaming betyr at telefonen kan bruke data-trafikk når du er på andres nett enn ditt eget, feks i utlandet. Dette er litt dumt, for hvis du har Tele2, slik som jeg, er jeg nødt til å ha på Roaming for å kunne bruke telefonen i Norge. Årsaken til det er at Tele2 er en Svensk operatør og befinner du deg i Norge, bruker du en annen.

I følge @Tele2_ks på Twitter sier de følgende om dette:

Slå av automatisk synkronisering

For at du skal feks motta mail og andre oppdateringer til appene dine, må du slå på synkronisering. Det samme gjelder hvis du oppdaterer en kontakt i Gmail eller legger til en kalenderoppføring i Google Calendar, vil ingenting bli synkronisert ned til telefonen din, dersom dette er slått av. Noen apper vil likevel få tilgang til internett, se punktet under om bakgrunnsdata.

Slå av automatisk oppdatering i Android Market

Greit punkt å følge dersom du vil spare litt strøm og penger, for slik sjekk trenger du egentlig ikke. Ønsker du å oppdatere applikasjoner du har installert kan du alltids gå inn og sjekke manuelt. Er du en avhengig av å alltid være oppdatert, bør du nok la denne være på. Den er påslått dersom du ikke gjør noe med det.

Slå av bakgrunnsdata

Selv om du har slått av synkronisering på telefonen din, kan du likevel oppleve at enkelte applikasjoner, spesielt systemapplikasjoner har en tendens til likevel å bruke datatrafikk, hvis du har det slått på. Dette kan du også slå av for å spare batteri og penger. Hvis du i punktet over valgte å ha på automatisk oppdatering i Android Market, må du ha bakgrunnsdata påslått for at det skal fungere.

Bruk DroidWall for å begrense den enkelte applikasjonen

DroidWall er nok en app i en klasse for seg selv. Det er iptables for linux som er gjort tilgjengelig på Android linux. Her kan du sette regler for hvilke applikasjonen (også systemapps) som skal ha tilgang til Data og/eller Wifi. Dette kan gjøres på to måter, enten ved å velge spesifikke apps som skal ha tilgang eller ved å velge spesifikke apper som ikke skal ha tilgang. Du har to lister, blokk or bless. Applikasjonen krever at du har rootet telefonen din.

Demp lyset i bakgrunnen

Dette sparer ikke mye penger, men det sparer batteriet og dermed noen få ører strøm. Jeg pleier å dempe ned til 40% eller 70%, sjelden full styrke, med mindre jeg er utendørs og skal ta bilder.

Slå av blåtann

Blåtann er etter min smak overflødig, men jeg skjønner at noen ønsker å bruke denne teknologien ennå. Selvsagt har jeg ikke handsfree eller tilsvarende dingser, hadde jeg hatt det ville nok blåtann vært påslått hele tiden. Jeg overføre også sjelden filer via blåtann, men i sjeldne tilfeller hvor jeg har skulle gjort dette, har blåtann ikke vært kompatibel med andre telefonmodeller.

Slå av GPS

GPS bruker jeg kun når jeg geocacher eller skal finne fram til en hittil ukjent adresse. Men jeg har opplevd at GPS ikke tar så mye strøm, ettersom det kun er i bruk når apper skal bruke det og det er ikke mange på min telefon. GPS søker etter signal fra satellitter og trekker slik strøm.

Slå på fly-modus når det er dårlig dekning

Dårlig dekning enten 3G eller 2G sluker batteri, fordi telefonen søker etter antennesignal hele tiden. Det anbefales derfor å skru på fly-modus om du skal være et sted over en lengre periode hvor du har dårlig dekning.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

5 Kommentarer
 • Eventyret
  15/09/2011 at 15:21

  Tenkte her og legge til at når det gjelder dårlig dekning kan du se dette på følgende sted.

  Innstillinger -> Om telefonen -> Batteri -> Batteri bruk ->

  Cellestandby skal være lav hvis den er høy bytt gjerne simkort evt bytt operatør som har bedre dekning der du bor!

 • Oskar Gårdsrud Paulsrud
  15/09/2011 at 17:32

  Mange gode tips fra Ørjan!

 • schildkamp
  16/09/2011 at 10:02

  God og nyttig artikkel. Takker :-)

  Har selv brukt JuiceDefender en stund, som fungerer bra for ikke-rootede telefoner. Men for oss som har rootet, var spesielt DroidWall kjekt.

 • KennethCeliusKoppervik
  09/07/2013 at 21:03

  Jeg har også brukt JuiceDefender Ultimate en stund, og stort sett vært fornøyd. Helt til det slo meg at det bør være ganske enkelt å spare enda mer strøm.
   
  Har skrevet litt om 4 apps som kan gjøre det samme for deg.
  http://celi.us/spar-strom-og-gjor-androiden-smartere

Skriv kommentar