Annet
Åpen Artikkel
Slik utvikler du applikasjoner for Android direkte på en Android-enhet
3

Slik utvikler du applikasjoner for Android direkte på en Android-enhet

av Ørjan H Vøllestad08/04/2012

Du kan faktisk programmere din egen applikasjon direkte fra telefonen din eller nettbrettet ditt, og alt du trenger for å prøve det ut finner du i denne artikkelen.

Kompiler og kjør din egen app

AIDE er en applikasjon som du finner på Play butikken. Det er en såkalt IDE, et programmeringsmiljø som lar deg skrive javakode og bygge det til en applikasjon som du kan installere. Her er stegene for å bygge din egen app, direkte på telefonen/nettbrettet ditt:

 1. Last ned og installer AIDE
 2. Last ned og pakk ut eksempelkode jeg har forberedt til deg
 3. Slå på installasjon av ukjente applikasjoner i innstillinger
 4. Start opp AIDE
 5. Bla deg fra til kildekoden du pakket ut
 6. Kompiler kildekoden med AIDE
 7. Installer og kjør applikasjonen
Bilder under viser hvordan AIDE ser ut på et nettbrett, her med min eksempel-applikasjon åpnet opp og klar for kompilering og installasjon. Du ser fra menyen i appen at du kompilerer og installerer med et enkelt trykk på «Run».

Gjør endringer i eksempel-applikasjonen

Du kan etter steg 5 (bladd deg fram til kildekoden) gjøre endringer du har lyst til det.

Min eksempelkode er en applikasjon som åpner en forhåndsdefinert webside, for eksempel http://m.skandiabanken.no (mobilvarianten til Skandiabanken) i fullskjerm. Applikasjonen åpner nettsiden uten et tittelvindu og du kan navigere direkte inn i applikasjonen uten at en ekstern nettleser på telefonen din åpnes og tas i bruk når du trykker på lenker. I tillegg til dette, funker tilbakeknappen på telefonen fint og blar tilbake i nettsiden uten å lukke applikasjonen.

Hvis du for eksempel ønsker å endre hvilken nettsiden denne applikasjonen skal åpne, kan du endre følgende kode i bunnen av HelloWebViewActivity.java

public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
super.onCreate(savedInstanceState);
setContentView(R.layout.main);

mWebView = (WebView) findViewById(R.id.webview);
mWebView.getSettings().setJavaScriptEnabled(true);
mWebView.loadUrl("http://m.skandiabanken.no"); 
mWebView.setWebViewClient(new HelloWebViewClient());
}

Etter at du har lagret endringene ved å trykke meny og «Save», kjør applikasjonen på «Run» og en ny app blir bygd, med den nye siden du satte.

Ønsker du å endre navnet på applikasjonen, slik den fremkommer i telefonens meny endrer du dette i res/values/strings.xml

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<resources>
<string name="hello">Hello World, HelloWebViewActivity!</string>
<string name="app_name">HelloWebView</string> 
</resources>

HelloWebView kan for eksempel endres til Skandiabanken Mobile i mitt tilfelle.

Ønsker du å endre ikonet til applikasjonen, må du bytte ut .png-filen som ligger i drawable-mdpi (og drawable-hdpi skulle du ha en enhet med veldig høy oppløsning).

Hent kildekode fra Dropbox eller Git

Har du Dropbox, kan du med AIDE ha kildekoden din liggende på din Dropbox-konto og åpne filene direkte derfra. De blir også lagret til samme sted når du lagrer. Dette kan være greit om du ønsker å jobbe på samme kildekode fra PC-en din også. AIDE støtter nemlig å åpne prosjekter du har laget i Eclipse. Her er en video som viser hvordan du henter kildekoden fra Dropbox:

Er du litt mer erfaren med programmering og versjonskontroll-systemet Git, kan du bruke AIDE til å hente ut og legge tilbake kildekode fra for eksempel GitHub. Dette har jeg ikke gått inn på her, for det krever litt mer erfaring for å ta i bruk, men her er en video som viser hvordan du bruker AIDE til å klone et Git repository fra Github, gjøre endringer, klargjøre endringene og sende de tilbake til Github.

Del applikasjonen din med andre

Hvis du er fornøyd med applikasjonen din, kan du dele den med andre som har en Android-enhet. eksempelkoden jeg satte sammen, krever Android 1.6 eller over, så det skulle dekke de fleste.

Bla deg fram i en filbehandler til kildekoden du pakket ut tidligere og har kompilert minst en gang, og se i mappen som heter /bin etter en .apk-fil (HelloWebView.apk). Dette er installasjonsfilen til applikasjonen din som du kan sende til andre og installere. De må også slå på installasjon fra ukjente kilder for å kunne installere appen.

For den mer avanserte

AIDE er en java-editor for Android som lar deg bygge Apk-filer som kan installeres på flekken. Du kan helt fint skrive avanserte applikasjoner med AIDE, til og med grensesnittet om du er stødig på xml og Android-utvikling fra før av. Årsaken til dette er at du ikke har en grafisk editor for appens utseende, slik du har med for eksempel Eclipse.

AIDE sjekker dessuten for feil mens du skriver koden, og i bunn og grunn kan du starte et nytt prosjekt fra bunnen om du vil, selv om det enkleste er nok å jobbe videre på et Eclipse-prosjekt.

I Eclipse er det veldig raskt å sette opp grunnlaget for en Android-applikasjon, men det forutsetter at du har gjort klart arbeidsstasjonen din med Eclipse, SDK manager og Java JRE på forhånd. Dette er noe du kan gjøre på Mac, Linux eller Windows. Du kan gjennom Eclipse også teste ut applikasjoner i en virtuell Android-enhet om du ønsker det.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

3 Kommentarer
 • Baguett
  09/04/2012 at 00:25

  nice!
   
  Kanskje ikke tipp topp på telefoner, men på nettbrett må jo det være knall!

  • hoyd
   09/04/2012 at 10:45

    @Baguett kanskje spesielt om du har med deg et usb-tastatur som du kobler til nettbrettet. 

 • villain123
  17/04/2013 at 00:03

  Denne guiden var genial ,takk Ørjan, her lærte jeg mye på kort tid.

Skriv kommentar