Annet
Åpen Artikkel
Velg om du skal se nettsider som full nettside eller mobil side
1

Velg om du skal se nettsider som full nettside eller mobil side

av Ørjan H Vøllestad17/11/2011

Når du åpner en nettside på mobilen hender det noen ganger at den åpnes i full variant, som den ville gjort i en hvilken som helst nettleser på en PC. Andre ganger åpnes den som en mobil variant av nettsiden. Hva er det som avgjør hvordan siden blir seende ut når du leser den med en mobil nettleser?

User Agent bestemmer

En nettside er bygd opp av html kode, css stilsett og script, java, php, asp osv. Med stilsett kan nettsiden på en intelligent måte ved å sjekke hvem som forsøker å se på den, bestemme i hvilken form den skal vises for leseren. Nettlesere sender nemlig fra seg noe som heter «User Agent» og det forteller hva slags plattform nettleseren kjører på, for eksempel om det er en Android mobil, en iPhone, en iPad, en Windows PC eller en Linux PC.

I Android Browser, den nettleseren som per dags dato er standard (det kan hende det blir Chrome i nær fremtid) og der kan man gjøre noe som heter «User Agent Spoofing». Det betyr kort fortalt å late som man kjører nettleseren på en annen plattform enn du gjør. Om du for eksempel sitter på en Android telefon og surfer, kan du overkjøre og si at du surfer fra en iPad. Hvis da den nettsiden du besøker har stilsett som passer for iPad, vil da disse vises istedet. På samme måte vil du se en normal nettside om du velger Linux Desktop (PC).

Overstyr ved å spoofe

De som har utviklet nettsiden må lage spesifikke varianter for den enkelte plattformen om de ønsker å tilpasse det slik. Det skjer ikke automatisk bare fordi du setter User Agent til noe annet.

imageimage

Under her er fire forskjellige innstillinger i nettleseren på en Android telefon, når jeg besøker https://www.droidnytt.no.

image

Linux Desktop (PC)

image

iPad

image

iPhone

image

Android

 

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

1 Kommentarer
  • janskei
    06/12/2011 at 00:03

    Hei. Får ikke dette til på min sII? Hvor finner jeg det på den?

Skriv kommentar