Annet
Åpen Artikkel
Intervju med Mohammed Derawi, utvikler av en kommende sikkerhetsapplikasjon
1

Intervju med Mohammed Derawi, utvikler av en kommende sikkerhetsapplikasjon

av 17/11/2011

Vi har vært så heldig å fått et intervju med en meget dyktig utvikler, Mohammed Derawi, stipendiat ved Høgskolen i Gjøvik. Han har fokusert veldig på biometrisk gjengjening i forhold til dører, og bruke mobiltelefoner for å låse opp dører etc. Han programmerer i Android og derfor interessant for oss å skrive om det. NRK hadde en sak om dette for en stund siden og det samme hadde TV2.

Åpne dører med mobilen

Det Mohammed Derawi sammens med en som heter Heiko Witte har gjort, er å utvikle en applikasjon (ACR122 Reader) som benytter seg av NFC for å kunne åpne dører. Den kan benytte seg av enten en fingerscanner eller at du kommer nær døren. Heiko har skrevet om den litt mer teknisk, du kan lese det her.

[box_light]

Mohammad Derawi er født og oppvokst i Danmark, men har bakgrunn fra Palestina. Han er utdannet sivilingeniør (bachelor+master) i Informatikk (Computer science). Han er i prinsippet danmarks yngste ingeniør og Jyllands Posten har skrevet en artikkel om han.

Der står det en masse ting om hvordan Mohammed har kommet så langt som han har til å være bare 25 år. Han er straks ferdig med sin doktorgrad (phd) i informasjonssikkerhet.

[/box_light]

Bakgrunnen for denne appen

Hvor kom ideen fra å lage denne appen?

– Hele ideen startede faktisk helt tilbage i 2008, da jeg skulle skrive min afhandling. I den tid skulle jeg færdiggøre min kandidat (master thesis) indenfor fingeraftryk og ganglags genkendelse i mobiltelefoner. Jeg tænkte på at oprette et system som kunne åbne døre ved at vise fingeraftrykket eller ganglagskjenning til telefonen. Derved skulle kommunikationsprotokol blive bluetooth, men med årene så jeg fordelen med NFC. Siden sommers 2011 har jeg implementeret NFC som kommunikationsprotokol fra smartphonen til NFC-læseren, da sikkerheden var mere gennemtænkt i den teknologi. Så ideen kom rent faktisk innen jeg skulle skrive min afhandling og lige siden har jeg arbejdet med dette indtil idag hvor jeg færddigøre min doktorgrad (phd) om et par måneder.

Var NFC den valgte teknologien fra begynnelsen?

– Som jeg nevnte før, så var bluetooth den valgte teknologi i begyndelsen. Har selvfølgelig også tænkt på WIFI, men det blev ingen af delene. Med tiden hørte jeg om NFC, og det var præcis det, som ville passe bedst i mit system. Så det var godt «timing» kan man jo sige.

Vil appens funksjoner kunne overføres andre teknologier?

– Det spørgsmål må jeg have omformuleret? Hvad menes med andre teknologier? Altså om man kan bruge WIFI, bluetooth eller andet? Hvis det er det som du tænker på, så ja. Det er muligt. Ellers må du skrive spørgsmålet på nytt :).

NFC er ikke et absolutt krav

Om NFC ikke skulle slå an, er det fremdeles en fremtid for appen?

– NFC er ikke en nødvendighed for appen, da det «bare» er en kommunikations protokol med «højere» sikkerhed, da man kan placere telefonen tæt på nfc-læseren, der kan åbne en dør. Uden NFC, så kan appen jo bruges som en lokal tyverisikring til smartphonen. Det vil sige, at hvis telefonen bliver stjålet, jamen, så kan man ikke få tilgang til informationerne i selve telefonen. Så uten NFC, så er appen fremtids-egnet. Det var jo en af formålene vi havde i starten. Det var jo at vi skulle bruge biometrien som en tyverisikring.

NFC er blitt benyttet i Japan i en stund, og begynner så smått å bli utbredt i Storbritania. Tror du at teknoligien vil bli tatt i bruk i Skandinavia i nær fremtid?

– Desværre så er Europæerne generelt langt bagud i forhold til Japan, når det gælder NFC. Skandinaver er mere forsigtige mennesker, så teknologien vil nok tage lidt ekstra tid at komme i betragtning. Men jeg tvivler ikke på at der allerede er virksomheder derude, som er villige til at implementere dette system. Vi er jo selv allerede igang på Høgskolen I Gjøvik igang med at udvikle NFC-hardware til brug hos private+virksomheder. Så vi håber stærkt på at folk vil benytte sig af dette.

Flere funksjoner

Dere har fokus på å kunne lansere appen innen neste sommer. Har dere planer om å legge til nye funksjoner i appen i fremtidige versjoner?

– Appen skal kunne bruges som tyveri-sikring lokalt til telefonen. Det er den ene ting. Den anden ting er at den skal kunne bruges til at åbne døre eller betale med. Disse funktioner skal implementeres. Yderligere skal man kunne bruge forskellige biometrier, såsom ansiktgenkendelse, stemmegenkendelse, fingeravtryk, håndlinge bevægelser (gestures), ganglang-genkendelse og andre biometrier som er mulige at have på telefonen. Det er hellere ikke sikkert at det kun bliver biometri. Eventuelt kommer vi med nye løsningner i fremtiden. Det er kun fantasien som sætter vores grænser.

Har du andre ideer til banebrytende apper, noe du kansje har startet på? I så tilfelle, er det noe du kan fortelle om?

– Vi arbejder med forskellige apper, ja. Men det kommer med tiden som overraskelser til det norske samfund. Desverre ingen mulighed for at fortelle. Vi vil jo nødig have store konkurrenter ;).

I det nylig lanserte iOS 5 ble det avslørt at Apple fremdeles ikke støtter NFC, noe som gjør at appen ikke er direkte kompatibel med iOS devices. Har dere allikevel planer om å slippe en amputert utgave av appen, eller noe helt annet, for iOS?

– Som jeg nævnte før, så er NFC ikke en nødvendighed. Men vi håber da på at Apple en dag, implementere NFC i deres systemer. En af fordelene er jo at Android nu har det. Hvis det går fremad med NFC på Android, så må Apple ligesom følge med, med mindre Apple opretter deres eget. Men det er noget tiden viser.

Hvis appen skulle vise seg å bli en stor suksess, hvor går veien videre for deg?

– Da skal jeg selvfølgelig stifte en virksomhed, og ha en masse medarbejder, som er villige til at udvikle spændende apps for verdensbefolkningen.

Anbefaler nysgjerrige utviklere å utdanne seg

Mohammed regner med at appen kan lanseres før sommeren neste år. Det gjenstår fortsatt en del utviklingsarbeid og finjustering.

Han anbefaler sterkt at folk som er interessert i programmering, i å starte på en teknisk videregående utdannelse og deretter studere videre ved et universitet eller høgskole i informatikk. Han selv studerte ved Høgskolen i Gjøvik, ettersom dette er en av de tre største og beste utdannelsesteder i Europa innenfor IT-sikkerhet og generell informatikk.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
1 Kommentarer
  • theozH
    17/11/2011 at 13:16

    Blir så glad når jeg hører at folk i hobedsak utvikler til Android. Jeg er nok en av dem som kommer til å satse på å studere informatikk senere..

Skriv kommentar