Enheter
Åpen Artikkel
Min erfaring med Amazon Kindle Fire i Norge
6

Min erfaring med Amazon Kindle Fire i Norge

av Ørjan H Vøllestad10/03/2012

Amazon lanserte Kindle Fire 15. november 2011 i USA og der ble den. Amazon har ennå ikke gjort sitt nettbrett tilgjengelig for andre land utenfor USA. Hvorfor har de ikke det? Vel, Kindle Fire er en modifisert utgave av Android 2.3.x Gingerbread, som er helt frigjort fra Google sine tjenester og erstattet av Amazon sine egne tjenester. De har en egen Amazon Appstore, mulighet for å kjøpe og streame filmer og TV-serier og musikk, i tillegg til deres e-bok løsning.

Altså, Kindle Fire er veldig tett knyttet opp mot deres egen sky og Amazon Cloud Player som bare er tilgjengelig for folk i USA. Og så lende det er tilfelle forblir Kindle Fire et nettbrett for amerikanske brukere. Trenger det å være slik? Skal ikke vi i Europa kunne dra nytte av dette forsåvidt kraftige nettbrettet til bare $199? Sammenlignet med iPad er det $300 billigere.

Til USA for å kjøpe en Kindle Fire

Jeg var i Houston, US i jobb sammenheng like før jul og allerede da hadde det som naturlig skjer i denne verden, noen på XDA har begynt på en egen ROM til nettbrettet, skaffet root-tilgang og lyktes med å installere CyanogenMod 7.0. Veldig kult, hvis det blir bra tenkte jeg, da er dette et billig nettbrett med Google Android. Circa 1000,- skulle det bli med kursen den gangen. Det er en fin pris, sammenlignet med 3000-5000,- for et nettbrett.

På vei hjem etter ca to uker i Houston, mellomlandet jeg i New York og bestemte meg for å kjøpe en Kindle Fire på en kiosk, like før flyet til Norge gikk. Jeg var henrykt og som en unge. Dette var mitt første nettbrett og jeg har lenge skrevet for Droidnytt uten å eie et Google nettbrett. Bare en stakkar gammel Samsung Galaxy Spica har vært det eneste jeg har eid av en Android enhet. Endelig skulle jeg kunne teste flere apps og apps tilpasset nettbrett.

Jeg prøvde ut Amazon sin programvare på flyplassen littegranne, logget meg på med min amazon-konto og lekte meg litt. Jeg følte straks at dette var låst litt fast til et grensesnitt og et utseende. Hjemmeskjermen var en bokhylle som jeg hadde liten kontroll over og det var uvant å navigere rundt på denne måten. Dette er et nettbrett for e-bok lesere tenkte jeg. Jeg hadde nok rett, med en liten utvidet bruk til å se videoer, høre på musikk og se endelange TV-serier, HVIS DU BOR I USA! Dette skulle vise seg å ikke fungere så godt uten for USA og jeg kunne gjøre veldig lite når jeg kom til Norge. Jeg kunne bruke de appene som allerede var installert, men ikke en gang installere gratis apps fra Amazon AppStore. Dette kunne blitt min frustrasjon om jeg ikke allerede var innstilt på å roote nettbrettet og erstatte Amazons egne modifiserte Android-versjon med en renere CyanogenMod versjon av Gingerbread 2.3.x. Jeg kastet meg løs like over nyttår og hadde lastet ned TWRP som skulle bli recoveryløsningen og CM7.0 for Kindle Fire fra XDA. Jeg fant også ut at noen hadde laget et godt verktøy for å roote dette nettbrettet, men måtte bruke litt tid og gjøre en del manuelle operasjoner for å lykkes.

Inn med Gingerbread / CyanogenMod 7.0

Nå hadde jeg fått roota enheten, lagt inn recovery og CM7.0 og det var klart for å prøve ut herligheten. Jeg ble veldig positivt overrasket og fikk lagt inn Google Apps i tillegg sånn at jeg kunne bruke dette som et fullverdig Android nettbrett. Opplevelsen var nydelig og jeg kunne nesten ikke legge brettet fra meg. Det var selvsagt noen bugs og ting som ikke fungerte helt fint, men nettbrettet var verken kamera, microfon-inngang, 3G eller bluetooth (ikke helt sant, men heller ikke Amazon har tatt det i bruk).

Jeg kunne spille Wordfeud, noe som var veldig behagelig på en 7″ framfor en bitteliten telefon-skjerm. Jeg kunne også legge inn flash fra Android Market (nå Google Play) og responsen og hastigheten var imponerende. Det var til og med tilpasset tema og knapper for nettbrettet som ikke hadde særlig til knapper på seg. Det er ikke engang volumknapper, bare en eneste power-knapp, micro-usb-inngang, høyttalere og en mini-jack utgang.

Ut med Gingerbread og inn med Ice Cream Sandwich

CM7.0 var fin å bruke og jeg kunne gjerne brukt det videre, men så hadde kildekoden til Ice Cream Sandwich (Android 4.0) blitt sluppet litt tidligere og jeg tenkte at om Kindle Fire skulle bli et så populært netbrett som det var antatt, kom nok noen til å skulle ville tilpasse ICS for det. Det viste seg å stemme og jeg klarte ikke la være og bestemte meg for å prøve ut den veldig tidlige versjonen av ICS for Kindle Fire. Jeg hadde jo allerede roota brettet og lagt inn recoveryløsning, TWRP så det ble ikke mye fuzz med det. Jeg lastet ned ICS fra XDA-forumet og tok en backup av Gingerbread, noe som TWRP er veldig god på. Du kan ta en backup med filsystemet og alt og når som helst kjøre en restore fra forskjellige backups og fortsette der jeg slapp.

ICS kjørte som en drøm, dog med masse bugs og ikke alt fungerte, som for eksempel lyden og YouTube filmer. Men responsen var nydelig og jeg kunne leke meg med Android 4.0 grensesnittet, bli kjent med det og bruke nyere versjoner av Google apps, tilpasset det nye designmønsteret til Android.

ICS ble utviklet i fellesskap

Jeg kjøpte Tapatalk for forum fra Google Play (den gang Android Market) og begynte aktivt å følge utviklingen av ICS for Kindle Fire. Det var et veldig aktivt forum og nye versjoner kom til stadighet. Flere utviklere og testere slo seg sammen og mange var henrykt over å kunne kjøre ICS på sin nye Kindle Fire. Jeg tror ikke så veldig mange ville ha Amazon sin egne progamvare, ettersom denne minte mer om å bruke en Mac sammenlignet med å bruke Ubuntu. Vel, det er slik jeg ser det i alle fall.

Utviklingen tok noe tid, og jeg var innom Gingerbread noen ganger underveis, for jeg ble litt lei av reboots og ting som ikke funka i det daglige. Men det tok ikke veldig lang tid før jeg sluttet å bruke CM7.0 og Ice Cream Sandwich / CyanogenMod 9.0 ble min daglige plattform. Endelig var jeg på et akseptabelt nivå som en i huga Android-fan og skribent. Jeg hadde en telefon med Froyo (Android 2.2) og et nettbrett med Android 4.0.

Konklusjon

Idag er nettbrettet enda mer stabilt og rebooter aldri. Lyden er flott, jeg kan se YouTube filmer. Det eneste som ikke funker ennå er maskinvare dekoding av video, lys-sensorer og blåtann (jeg savner ikke sistenevnte spesielt) og jeg ser ikke hvordan dette skulle endre mitt daglige bruk om det skulle fungere. Nettbrettet er mye i bruk og jeg bruker min laptop i mye mindre grad, mest når jeg skal skrive artikler. Nettbrettet bruker jeg til å oppdatere meg på sosiale kanaler, lese nye artikler, lese og sende e-post. Pluss en haug med andre ting.

Hvis du skulle reise til USA, kan jeg anbefale deg å plukke opp en Kindle Fire og legge inn ICS når du kommer hjem. Det er en liten pris for et så kraftig nettbrett som jeg bruker daglig. Jeg kunne ønske at det hadde kamera og microfon sånn at jeg kunne brukt det til videosamtaler, men det er ingen stort tap og jeg bruker laptoppen til det.

Takk til utviklerne som har jobbet døgnet rundt og brukt fritiden sin på å tilpasse Gingerbread og ICS for Kindle Fire. Jeg vil også takke de som har utvikler TWRP og Kindle Fire Utility, for uten disse folkene hadde jeg ikke hatt en Kindle Fire jeg daglig nyter godt av i Norge.

Kilder:

 1. Gingerbread for Kindle Fire (CyanogenMod 7.0)
 2. Ice Cream Sandwich for Kindle Fire (CyanogenMod 9.0)
 3. Kilde Fire Utility (for rooting, installering av TWRP recovery, m.m)
 4. BurritoRoot for Kindle Fire (for rooting, installering av FireFireFire recovery, m.m)
 5. Siste Amazon programvare for Kindle Fire
 6. Amazon Kindle Fire vs Apple iPad
 7. Kindle Fire i Wikipedia
0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

6 Kommentarer
 • Patchie Drammen
  10/03/2012 at 12:24

  vi burde prøve å finne ut hvorfor vi i norge ikke får ebook, film og musikk streaming tjenester som usa får..eventuelt finne ut hvem vi kan legge press på. Er det våre politikere? Tono? Android(tjenesteprodusenten)?

 • geir.alstad
  10/03/2012 at 12:39

  Jeg trorI det skyldes tono og bransje-uvillighet. Google må skrive kontrakter i hvert land og det blir jo en del jobb ettervern hvis bransjen stritter imot. Men jeg er enig, jeg savner (særlig) Google music

 • habarug
  10/03/2012 at 13:06

  Nå fikk jeg fantastisk lyst på kjøpe en Kindle Fire. Jeg vil jo rootet og sånt uansett :P

Skriv kommentar