Enheter
Åpen Artikkel
Test: HTC Desire S
0

Test: HTC Desire S

av Ørjan H Vøllestad17/08/2011

HTC fortsetter med sitt Desire-konsept og lanserer Desire S i vår. Du ender opp med en telefonen som fysisk ligner usedvanlig mye på Nexus One, og dette liker vi veldig godt. Når vi tar en titt på hva som sitter bak skjermen blir vi dessverre skuffet over HTC sitt valg av komponenter. Lenge har HTC levert det beste til Android-verden, maskinvare som programvare, men nå ser vi at på kort tid har konkurrenter som LG med sin Optimus 2X kommet med i kampen om kundene. Er HTC sin gullalder over?

Hva følger med

  • Mobiltelefon HTC Desire S
  • Batteri 1450 mAh
  • Vegglader og MicroUSB-kabel
  • Stereoheadset

[tabgroup][tab title=»Utseende»]

HTC Desire S låner den sexy unibody-konstruksjonen i aluminium som vi kjenner igjen fra HTC Legend, og kommer med en bakplate laget i matt plast. Telefonen ser tung ut, men Desire S er faktisk fem gram lettere enn HTC Desire. At telefonen ligner på HTC Nexus One er det ikke noe tvil om, og dette liker vi veldig godt! Vi finner en 3,7″ Super LCD-skjerm med WVGA-oppløsning, altså samme antall piksler som Desire. Under skjermen finner vi de vanlige hjem-, meny-, tilbake- og søkeknappene. Disse er ikke lenger fysiske knapper men touch-sensitive. Heldigvis er de fortsatt i samme rekkefølge som på Desire. Det er ikke en optisk trackpad på telefonen, noe vi ser blir vanligere og vanligere, og vi savner det egentlig ikke. Over skjermen er det en LED-indikator lys, sammen med et kamera for videosamtaler. HTC Desire S føles svært liten og nett, og den er ordentlig behagelig å holde i.

[/tab]

[tab title=»Prosessor»]

HTC fortsetter med prosessorer fra Qualcomm og har valgt det populære brikkesetet MSM8255, også kjent som den andre generasjonen av Snapdragon. Den nye generasjonen, som også HTC Desire HD bruker, er om lag 15 prosent raskere. Som med begge disse telefonene får Desire S 768 MB RAM-minne sammen med 1.1 GB intern lagringsplass. Det vi er mest imponert over er batteritiden på den nye plattformen, dette kan du lese mer om under. Spørsmålet blir, når tokjernet prosessor allerede er her; Er HTC Desire S fremtidsrettet nok? Svaret blir at det ikke er trolig for de avanserte brukerne, men for de aller fleste vil det være være enn nok med HTC Sense som gjør jobben nydelig.

[/tab]

[tab title=»Skjerm»]

Skjermen er lik den vi finner i gamle HTC Desire, men nå har man valgt Super LCD-teknologi istedenfor AMOLED. Likevel leverer skjermen med god betraktningsvinkel, lysstyrke og kontrast. Dette er absolutt ikke en dårlig skjerm. Faktisk ser den svært godt ut, i tillegg til perfekt registrering av berøring. Den føles ikke i samme klass som Apple iPhone 4 eller LG Optimus 2X, men i forhold til den opprinnelige Desire er det absolutt en forbedring. Skjermens digitizer klarer fire berøringspunkter samtidig, noe som skal være mer enn nok.

[/tab]

[tab title=»Batteritid»]

Med Gmail slått på, og en blanding av surfing, sms, noen bilder tatt med kamera og et par korte samtaler, kjørte Desire S en hel dag, og vi har dessuten en del batteri til overs. Med mindre intensivt bruk kan du sannsynligvis bruke telefonen i flere dager uten å behøve koble den til vegguttaket. Dette er noe vi vet at mange av dere er opptatt av. Med den nye versjonen av HTC Sense har man nå rask tilgang for å slå av enkelte funksjoner direkte gjennom notification-linja. Gjennom å slå av ting man ikke bruker, som bluetooth, får man enkelt enda mer batteritid.

[/tab]

[tab title=»Kamera»]

Vi er halvveis fornøyde med kvaliteten på bildene. Grensesnittet på kameraet er enkel og lett å bruke, og du kan fokusere bilde gjennom å trykke på skjermen direkte. Bildene er merkbart kornete, men fortsatt rimelig for et 5-megapiksel kamera. VGA-kamerat på fremsiden av telefonen tar, ikke overraskende, søppelbilder. Med 720p@30 fps videoinnspilling på kommer telefonen ganske greit ut, så lenge du står holder den helt stille. Mangelen på en egen kameratast gir også inntrykket av at Desire S ikke er noen kameratelefon. Husk å trykke på bildene for en større versjon!

 

 

[/tab]

[tab title=»Programvare»]

Både brukergrensesnittet til Android og HTC sin Sense er kjent for de aller fleste, men HTC har er et par ferske tillegge som fortjener nærmere gjennomgang. I motsetning til noen temaer fra andre produsenter, gjør Sense genuine forbedringer til Android. Som nevnt tidligere mangler Desire S en trackpad, som gjør det enklere når man skriver for eksempel meldinger. Dette har HTC løst gjennom at man kan plassere markøren nøyaktig i teksten ved hjelp av et forstørrelsesglass, slik vi kjenner igjen det fra iPhone. Det fungerer over veldig bra, med mindre du var helt forelsket i den trackpaden, selvfølgelig.

Surfing på Desire S er uten problemer, takket være en rask nettleser med Flash installert fra produsent. Innholdet blir automatisk formatert til å gjøre det lettere å lese. Vi finner også en ny programmeny hvor man i Sense 2.1 ruller ned i seksjoner. Dette er mer beslektet med iPhone, Samsung eller Sony Ericsson. I tillegg finner vi nederst i programmenyen tre ikoner: alle apps, ofte brukte apps og nedlastede apps.  HTC vet at vi er mange som installerer mye apps, og dette vil gjøre det enklere å navigere enn å bare ha en liste over alle sammen. Fast-boot er tilgjengelig og det er utrolig hvor raskt telefonen starter etter at den har blitt skrudd av.

Du vil også få tilgang til HTCSense.com, tjenesten som gir deg nyttige triks til telefonen din direkte fra nettleseren. Når du har registrert deg kan for eksempel ringe telefonen på høyeste volum, finne den med GPS, videresende anrop og meldinger, låse telefonen med en melding eller slette alt innholdet. Dessuten lar den deg også sikkerhetskopiere dine kontakter. Det er fint å ha den tryggheten å vite at du kan slette eller låse telefonen hvis du mister den.

 

[/tab]

[tab title=»Ytelse»]

Ytelsen til brikketesetet MSM8255 som HTC Desire bruker må testes, og derfor kjør vi en rekke syntetiske tester for å se hvor raskt den jobber. Dette speiler ikke vanlig bruk av telefonen, men gir oss en indikasjon på ytelsen til telefonen.

Testen beregner pi for å sjekke hvor rask prosessoren på telefonen er. Du kan dessuten sammenligne din telefon med andre direkte i appen. Jo lavere tall, desto bedre. Desire S får fine poeng her, men tar mer enn dobbelt så lang tid enn LG Optimus 2X.

Linpack måler antall FLOPS (floating point operations per second). Resultatet får vi i millioner av flyttallsoperasjoner per sekund, MFLOPS. Testen er egentlig mer en refleksjon av tilstanden i Android Dalvik Virtual Machine enn ytelsen av flyttall til den underliggende prosessoren. Jo høyere tall, desto bedre. Her har HTC og Qualcomm sin Snapdragon-plattform et sterkt overtak. Til og med LG med sin tokjernet prosessor får se seg beseiret av Desire S.

Dette er en hjemside som tar sikte på å måle JavaScript-ytelse på oppgaver som er relevante for nå og i nær framtid bruk av JavaScript i den virkelige verden, slik som kryptering og tekst manipulasjon. Her skal man få så lavt resultat som mulig. Her sliter Desire S og havner sist blant de nyere telefonene.

Neocore er en OpenGL-ES 1.1 app som måler grafikkytelse og viser noen av teknikkene som er mulig med 3D-akselerering som light mapping og bump mapping. Resultatet blir målt i FPS og da er høyere bedre. Desire S skårer bra, men får se seg slått av LG Optimus 2X.

Grafisk ytelsesprogram som måler 2D bilder per sekund. Denne oppdateres i realtid og her er et høyere resultat bedre enn en lavere. Helt klart overrasket over resultatet, men LG Optimus 2X er også her overlegen sine motstandere. Vi lar oss ikke overraske hvis dette viser seg å være en softwarebegrensing, og at det finnes måter å øke dette på.

Quadrant måler ytelse på CPU, I/O og 3D-grafikk for å gi et samlet resultat. Her er også et høyere resultat bedre enn en lavere. Her er vi litt skuffet over resultatet da MSM8255 også finnes i Desire HD, som skårer over 200 poeng bedre.

[/tab]

[/tabgroup]

Konklusjon

HTC Desire S er bevis på en god balanse mellom maskinvare og programvare kan levere en polert brukeropplevelse uten å bruke den raskeste prosessoren på markedet. Telefonen har en svært vellykket design og føles absolutt top notch når det gjelder valg av materialer. Desire S er utvilsomt en forbedring på forgjengeren, men man kan påstå at forbedringen kanskje ikke er stor nok for en oppgradering. Fraværet av 1080p videoinnspilling, en høyere oppløsning på skjermen og en tokjernet prosessor gjør at denne føles mer som en middelstelefon enn en som er i toppklassen. Desire S skårer forsåvidt generelt høyt i ytelsestestene, men vi tipper på at mange telefoner som kommer i vår vil ligge nærme LG Optimus 2X, og da vil Desire S fort rykke nedover på listene. Dette er nok den siste high-end telefonen fra HTC før den nye generasjonen med tokjernet tar over.

Denne telefonen er et godt eksempel på HTC sin lange erfaring med å lage gode Android-telefoner, og setter sammen det beste fra flere modeller, både i form og fysikk, men også programvare og innmat. For mindre avanserte brukere tror vi telefonen vil føles som et svært godt kjøp og en polert brukeropplevelse. Avanserte brukere vil nok derimot kunne angre litt på at de ikke ventet med å kjøpe telefon hvor de kunne gått for en prosessor av nyere type, med flere kjerner. Derfor gir vi telefonen 4 av 5 stjerner.

Takk til Simen Dæhlin for lån av telefonen.

 

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter