Enheter
Åpen Artikkel
Test: LG Optimus 2X
0

Test: LG Optimus 2X

av Jarl G. Falkenborn17/08/2011

Produsent: LG Electronics, Inc.
Operativsystem: Android 2.2 Froyo med S-Class
Lanseringsdato: 01.03.2011
Pris: 3900,-
Produktets hjemmeside: LG.com

LG har lenge satset på Android, men har havnet litt bakpå i forhold til kjente selskaper som HTC og Sony Ericsson da de har valgt å satse på billigere telefoner, og spare på markedsføringsbudsjettet. Dette er det nå slutt på, og LG viser virkelig at de vil satse. Det gjør de ved å lansere verdens første tokjernede Android-telefon. Prosessoren er fra NVIDIA og inkluderer en veldig kraftig GeForce GPU (Graphics Processing Unit), noe som får nerden i oss å bli litt varm i trøya. På papiret kan det ut som LG har gjort alt riktig, men er det også sånn i virkeligheten?

Hva følger med

 • Mobiltelefon LG Optimus 2X
 • Batteri 1500 mAh
 • Vegglader og MicroUSB-kabel
 • MicroHDMI-kabel
 • Stereoheadset

[tabgroup][tab title=»Spesifikasjoner»]

 • Vekt: 139 gram med batteri
 • Skjerm: 4″ 480×800 IPS WVGA 16M farger
 • Prosessor: 1GHz tokjernet NVIDIA Tegra 2 ARM Cortex-A9
 • Lagring: ROM 8GB, RAM 512MB, MicroSD opp til 32 GB
 • Strøm og batteri: 1500 mAh, 560 minutter taletid, 400 timer standby
 • Kamera: 8MP bak, 1,3MP foran, videoopptak i 1080p
 • Anslutninger: HDMI, 3.5 mm stereoheadset-uttak, USB
 • Nettverk: 7.2/HSUPA 5.76, 3G, EDGE, GPRS, Wi-Fi: 802.11 b/g, Bluetooth 2.1
 • Videokodek: MPEG4, H.263, H.264, WMV

[/tab]

[tab title=»Utseende»]

Det er ikke noe tvil om at Optimus 2X er satt sammen på en veldig god måte. Materialet er fast og stabilt, og selv om det er snakk om normal plastikk er det en svært behagelig telefon vi har i hånden. Detaljene er tydelige gjennom det hele, selv enkle ting som strøm- og låsknappen, samt volumtastene, føles perfekt målt, bygget og satt sammen. Vi liker de kapasitive Android-knappene lengst ned under skjermen, som lyser når du rører ved dem, selv om vi vet at mange av dere foretrekker fysiske knapper. Likevel tror vi veldig få vil være misfornøyd på respons og generell bruk av disse. Bak på den slanke telefonen finner vi stripe av metall som definitivt fungerer som et karakteristisk trekk for telefonen, og virker som et smart designvalg når mange smarttelefoner ofte er vanskelig å skille fra hverandre.

[/tab]

[tab title=»Prosessor»]

Stjernen i Optimus 2X er utvilsomt NVIDIAs Tegra 2. En fantastisk tokjernet prosessor i union med en ekstremt kraftig GPU gir en imponerende ytelse som tydelig merkbar i bruk. GPU-en støtter to skjermer, som gjør at du via Optimus’ HDMI-utgang kan vise skjermbildet på både telefonen og din HDTV samtidig. Dette er fint til både surfing og visning av bilder, men når det kommer til spilling er det litt mer kronglete. Savnet etter fysiske knapper blir for stort, da det er vanskelig å bruke touchskjermen på telefonen uten å flytte blikket fra TV-en. Likevel er det imponerende at Optimus 2X kjører HDMI-speiling samtidig som du spiller 3D-spill uten å svette.

[/tab]

[tab title=»Skjerm»]

Optimus 2X har mange ting å skryte av, og en av de er skjermen. En 4-tommers WVGA 800 x 480 LCD høres kanskje ut som standard for moderne Android-telefoner, men LG’s panel er et hakk over gjennomsnittet. LG er produsenten bak den fantastiske skjermen til Apples iPhone 4, og holder ikke tilbake på kvaliteten på skjermen til sin egen telefon. Vi må nok si at iPhone faktisk er en smule bedre, men Optimus 2X kommer absolutt på en velfortjent andreplass. Multitouch viser seg å ikke være noe problem for Optimus 2X sin digitizer, altså den delen i skjermen som registrerer bevegelser på fra fingre. Vi registerer hele 10 berøringspunkter samtidig, og fler fingrer fikk vi ikke plass til. Dette har vi aldri opplevd med en telefon tidligere, og vi er veldig imponert.

[/tab]

[tab title=»Batteri»]

Når venner og bekjente hører at man har en tokjernet telefon blir mange skeptiske til hvordan batteritiden er, for den må vel være dårlig? Absolutt ikke. Ved aktivt bruk av telefonen med lysstyrken satt til auto, kjører vi ut batteriet omtrent like raskt som med telefoner med kun en prosessorkjerne. Fordelen er at med NVIDIA Tegra 2-plattformen får man høyere ytelse uten at det går på bekostning av batterilevetiden, heller tvert om. Å kunne fordele arbeidet på flere kjerner er som regel batterisparende.

[/tab]

[tab title=»Kamera»]

Kamera- og videovurderinger bør hvile på ett enkelt kriterie: Hvordan blir bildene og videoene? Med sitt 8MP kamera gjør Optimus 2X en bra jobb med både bilder og videoer. Selv om n|oen bilder var kornete og bevegelsene i enkelte videoer litt hakkete, må man huske på at dette er fremdeles et mobilkamera. Den integrerte LED-blitsen gjør jobben bra, og vi regner med at dette vil bli satt pris på av alle nattklubbfotografer. Husk å trykke på bildene for større versjon!

Det siste bildet er tatt med kameraet som sitter på fremsiden av telefonen.

1080p-innspilling på en mobiltelefon er heftig, og vi føler at lydkvaliten i videoer er ganske god, på tross av mye vindstøy i akkurat testvideoen over. Det har aldri sett bedre ut fra en mobiltelefon, muligens med unntak av Sony Ericsson sin X10.

[/tab]

[tab title=»Programvare»]

Optimus 2X kommer med alle Googles standardapplikasjoner, som Android Market og GMail. Dessuten har man lagt til flere egne applikasjoner som F-Secure, LG App Advisor og Smartshare DNLA som kommer forhåndsinstallert på telefonen. Vi syns absolutt LG har gjort en forbedring på brukergrensesnittet hvis man sammenligner det med Android 2.2 Froyo vanilla, dvs. den versjonen som kommer direkte fra Google uten noe ekstra pynt. Det meste flyter godt, men vi anbefaler som alltid å installere en launcher som f.eks. Launcher Pro på de fleste Android-telefoner, i hvert fall hvis man ønsker at alt skal flyte like fint som på en iPhone.

Å surfe på nettet er fantastisk – det går utrolig raskt! Sider laster i en fart, og det er alltid jevnt og glatt å navigere. Det eneste vi kan klage på er at telefonen fryser i noen sekunder når man installerer en app, og det føles verre enn når man installerer apps på en telefon med en enkelkjernet prosessor.

Dessverre kommer telefonen installert med den nå nesten ett år gamle versjonen Android 2.2 Froyo. Dette er ikke LG sin feil, og det er offisielt bekreftet at en oppgradering til Android 2.3 Gingerbread er på vei. Dato er ikke bekreftet, og allerede i mai ventes Google å lansere neste versjon av Android. Det kan se ut som om det fremdeles er vanskelig for produsentene å følge med i utviklingen når man velger å legge på et eget tema oppå Android. Vi håper Google gjør det enklere for brukere, utviklere og produsenter å være raskere ute i fremdtiden.

[/tab]

[tab title=»Ytelse»]

Ytelsen til NVIDIA Tegra 2 vet vi allerede er veldig god, men vi ønsker å teste telefonen i forskjellige syntetiske tester for å se hvordan den presterer svart på hvitt. NB! HTC Desire Z sine resultater er litt «for bra» da orginal-ROM ikke var installert når testene kjørtes. Den vil bli oppdatert med umodifisert programvare som referanse i fremtidige tester!

Hele ideen bak testen er å bruke samme beregning av pi på hver Android-telefon for å sjekke hvor rask prosessoren på telefonen er. Du kan dessuten sammenligne din telefon med andre direkte i appen. Lavere er bedre. Optimus 2X knuser all motstand og er mer en dobbelt så rask som Nexus One og Desire S.

Linpack er en app som måler antall FLOPS (floating point operations per second). Resultatet får vi i millioner av flyttallsoperasjoner per sekund, MFLOPS. Testen er egentlig mer en refleksjon av tilstanden i Android Dalvik Virtual Machine enn av ytelsen på flyttall til den underliggende prosessoren. Høyere er bedre. Vi ser at Qualcomm sin Snapdragon-plattform er dyktig i denne testen, men 2X henger absolutt med i svingerne.

Denne testen er egentlig en nettside som tar sikte på å måle JavaScript-ytelse på oppgaver som er relevante for dagens og nær framtids bruk av JavaScript i den virkelige verden, slik som kryptering og tekstmanipulasjon. Lavere er bedre. Også her er Optimus 2X raskest rett før HTC Desire Z.

Neocore er en OpenGL-ES 1.1 app som måler grafikkytelse, og viser noen av teknikkene som er mulig, som light mapping og bump mapping. Resultatet blir målt i FPS og da er høyere bedre. LG viser her at Tegra 2 er svært rask når det gjelder grafikkytelse.

Grafisk ytelse på 2D-bilder per sekund. Denne oppdateres i realtime, og her er et høyere resultat bedre. Optimus 2X knuser all mostand!

Quadrant måler ytelse på CPU, I/O og 3D-grafikk for å gi et samlet resultat. Her er også et høyere resultat bedre enn et lavere. Også her havner Optimus 2X lengst opp og gjør det med en trygg margin.

[/tab]

[/tabgroup]

Konklusjon

Musikkavspilling er top notch gjennom de innebygde stereohøyttalerne, selv om de kunne ha godt av litt mer styrke. WiFi kobler seg av noen ganger når skjermen skrues av, også når man har bedt telefonen å ikke gjøre dette. Dette er kun detaljer i en opplevelse som ellers er utenom det vanlige. LG viser med Optimus 2X at man tar Android svært alvorlig, og absolutt er med i fighten om brukerne som ønsker det beste og det nyeste. I de fleste av testene knuser Optimus 2X all motstand, og gjør det dessuten med en veldig konkurransedyktig pris. Vi kan ikke si noe annet enn at dette er den beste Android-telefonen på markedet i dag.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Jarl G. Falkenborn

Jarle var en av to grunnleggere av Droidnytt og var med å bygge siden frem til 2011