Enheter
Åpen Artikkel
Test: Samsung Galaxy S II
0

Test: Samsung Galaxy S II

av Kristoffer Thøring17/08/2011

Produsent: Samsung Electronics
Operativsystem: Android 2.3.3 med Touchwiz 4.0
Lanseringsdato: 13.02.11
Pris: Rundt 4600,-
Produktets hjemmesideSamsung.com

 

Samsung skjøt nærmest gullfuglen da de på samme tid i fjor annonserte sin første profftelefon med Android, Galaxy S, og har siden utspekulert oppskriften til en ny stjernemodell for å nå opp til forventningene fra forgjengeren. Oppgradert skjerm og kamera er blant annet hva som står på listen. Nå er Galaxy S II endelig her, og vi har testet den.

Spesifikasjoner

Vekt: 116 gram med batteri
Dimensjoner: 12,53 cm * 6,61 cm * 0,85 cm
Skjerm: 4,3”, WVGA 480 x 800 piksler, Super AMOLED Plus, 16M farger
Prosessor: 1,2 GHz, tokjernet, Orion Exynos 4210 ARM Cortex-A9
Lagring: 16 GB eller 32 GB internminne, 1 GB RAM, MicroSD opptil 32 GB
Strøm og batteri: 1650 mAh, 1100 (2G)/520 (3G) minutter taletid, 710 (2G)/610 (3G) timer standby
Kamera: 8 MP bak, 2 MP foran, videoopptak i 1080p med 30fps
Tilkoblinger: 3,5 mm stereoheadset-uttak, micro-USB
Nettverk: 3G (HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps), EDGE, GPRS, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
Videokodeker: MPEG4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263

[tabgroup]
[tab title=»I boksen»]

  • Mobiltelefonen Galaxy S II
  • Batteri 1650 mAh
  • Vegglader og MicroUSB-kabel
  • Stereoheadset med utskiftbare ørepropper i tre størrelser

[/tab]
[tab title=»Utseende»]
Selve mobiltelefonen er både svært tynn og lett, og det har selvfølgelig sin kost. Det er brukt mye hard plast i omrisset av telefonen, men dette til tross; den føles meget robust og plasten trekker ikke særlig ned i kvalitetsfølelsen. Bakdekselet har fått en ujevn overflate for å skape mer friksjon når den ligger i hånda og er svært tynn, men er veldig bøyelig. Hele fremsiden er dekket av Gorilla Glass som dekker helt ut til kanten av telefonen.

Av tilkoblingsmuligheter har vi et 3,5 mm hodetelefonuttak på toppen og en MicroUSB-utgang nederst. Utover dette finner vi på høyresiden en på/av-knapp som på forgjengeren, mikrofon på undersiden, volumkontroller på venstresiden, samt enda en mikrofon på toppen for støykansellering. På fremsiden er det et frontkamera på 2 megapiksler for videosamtale, i tillegg til én fysisk knapp (for å gå tilbake til hjemmeskjermen) og to kapasitive knapper (meny- og tilbakeknapp) plassert nedenfor skjermen.
[/tab]
[tab title=»Prosessor»]
I vårt eksemplar av Galaxy S II – GT-i9100 – finner vi en tokjernet prosessor klokket på 1,2 GHz av typen Exynos 4210 ARM Cortex-A9 fra Orion med Mali-400 MP GPU’en som utvilsomt leverer sakene når det gjelder spilling og surfing på nettet. Det er også bekreftet en annen modell med navnet GT-i9103 som i stedet vil være basert på Nvidias Tegra 2 CPU samt deres ULP GeForce GPU, og dens nylige sertifikasjon av Bluetooth SIG and Wi-Fi Alliance hinter om at den kanskje er på vei snart. I hvilke deler av verden denne vil være tilgjengelig og om den kan måle seg opp i mot Exynos er derimot ukjent. Det er grunn til å tro at denne versjonen som vi har nå, vil være den sterkeste av de to.

En stor mengde RAM på hele 1 GB gir også god plass for bakgrunnskjørende programmer, og sammen med den nye CPUen utgjør de en utrolig rask telefon. Mer om dette i ytelsestestene.
[/tab]
[tab title=»Skjerm»]
I tillegg til prosessoren er også skjermen til Galaxy S II en stor oppgradering fra forgjengeren. Skjermstørrelsen er trappet opp fra 4” til 4,3” uten at dette gjør telefonen noe særlig større. Den er av den nyere typen – Super AMOLED Plus – som i tilegg til et utrolig svartnivå skal gjøre skjermen skarpere og mer batterivennlig. Oppløsningen er ennå WVGA (480×800 piksler) som ikke når helt opp til qHD, men gjør fortsatt en veldig bra jobb. Summert gjør at vår opplevelse av skjermen er veldig god, da bildekvalitet, svartnivå og skjermtype er svært god.

Skjermens digitizer klarer opp til 10 ulike berøringspunkter samtidig og holder disse godt fraskilt hverandre som antatt. Nytt ved denne mobilen er at du i tillegg til den klassiske pinch-to-zoom-bevegelsen kan holde to fingrer på skjermen og føre mobilen fra eller mot deg for å zoome, noe som fungerer godt både i galleriet og i nettleseren. Andre nevneverdige bevegelser takket være gyroskopet er vend (dempe innkommende samtaler), panorer (flytte ikoner sidelengs) og dobbelttrykk (snarvei til automatisk talekommando).

[/tab]
[tab title=»Batteritid»]
Sett fra de heftige spesifikasjonene til Galaxy S II varer batteriet over all forventning da du kan leke deg med mobilen dagen lang før den omsider går tom utover kvelden. Til hverdagsbruk varer batteriet cirka to dager hvis du i tillegg passer på å la unødvendige strømslukere som GPS og WiFi være av når du ikke trenger dem. Dette kan også Galaxy S II være behjelpelig med, da den har enkelt tilgjengelige innstillinger som lar deg konfigurere lysstyrke, bluetooth, GPS osv. når batteriet begynner å gå tomt.
[/tab]
[tab title=»Kamera»]
Et bedret kamera på 8 megapiksler finner også sted i Galaxy S II. Den har selvfølgelig LED-blits, men nytt er at kameraet nå har fått mulighet til å ta opp i 1080p med 30 fps, som er en god oppgradering fra for eksempel LG Optimus 2X som tar opp i 25 fps. Kameraet fungerer svært godt i både lyse og mørke forhold, også fordi LED-blitsen i tillegg gjør en bra jobb.

Nedenfor kan du se de meget nasjonalromantiske bildene som er tatt med Galaxy S II på selveste grunnlovsdagen. Resultatet er veldig bra, og kan fint sammenlignes med vanlige kompaktkameraer.


Bildet nedenfor er tatt med frontkameraet som er 2 megapiksler i et middels mørkt rom. Det er kanskje litt uklart, men fungerer i alt veldig bra i videosamtaler sett ut i fra forgjengerens VGA-kamera.

Under følger også to videoer tatt med Galaxy S II. Husk å velge 1080p for best mulig kvalitet!


[/tab]
[tab title=»Programvare»]
Samsung har i likhet med de andre store produsentene også lagt sitt preg på Android, ved brukergrensesnittet de kaller TouchWiz 4.0. Dette er en oppdatert versjon fra det vi finner i forgjengeren, som fungerer bra, om ikke en smule inspirert av Apple. Felles for Android-telefonene er at de alle har flere horisontale hjemmeskjermer, og her kan du i likhet med HTC både legge til og fjerne skjermer ettersom det passer deg. I tillegg har Samsung også beriket plattformen med en rekke nyttige widgets som med de aller fleste du faktisk også kan resize på samme måte som med LauncherPro og ADW Launcher, og det er noe som helt sikkert faller i smak hos de fleste.

I tillegg til de standard applikasjonene i Android som Gmail og Market, har Samsung beriket telefonen med blant annet Mine filer, Allshare (som lar deg dele videoklipp, bilder og lyd med en kompitabel DLNA-enhet), Polaris Office og diverse andre notatapplikasjoner som gjør Galaxy S II mer fullverdig uten å måtte laste ned applikasjoner fra markedet. Samsung har i tillegg også utviklet fire Hub’er (Social, Music, Readers og Game Hub) som blant annet samler dine sosiale medier og gir deg muligheten til å kjøpe musikk, bøker/aviser og diverse spill.

Av de mange tingene Galaxy S II utpeker seg for, er kanskje opplevelsen av nettleseren og spill de mest oppsiktsvekkende. Androidplattformen har som mange vet allerede en stor fordel da Google og Adobe samarbeider tett for en god flash-støtte til disse enhetene, og den raske prosessoren i denne enheten gjør dette til en direkte knirkefri nettopplevelse. Store nettsider lastes svært raskt og diverse reklamer og annet i flash henger godt med i svingene når man scroller. Også spillene fungerer helt utmerket, i tillegg til at skjermen gjør dette til en ren nytelse. For de musikkinteresserte fungerer musikkavspilleren meget bra og det føles ingen trang til å bytte den ut med for eksempel PowerAMP, da denne også har konfigurerbar equalizer.

Det eneste som vi føler trekker ned i forhold til programvare, er Samsungs oppdateringsprogramvare Kies. Vi har fulgt Samsungs Android-satsning siden de startet i fjor, og gjennom hele perioden har vi møtt på frustrerte Kies-brukere. Ikke bare er programvaren kun for Windows, men den er også kranglete, lite brukervennelig, og har ofte problemer med å kontakte oppdaterings-serverne. Vi hadde håpet at Samsung ville følge HTC med deres Over The Air-oppdateringer, men slik synes ikke å være tilfellet.
[/tab]
[tab title=»Ytelse»]
Som alltid kjører vi en serie tester for å anslå hvilken mobil som i teorien er raskest. Det som går igjen i testene er at Galaxy S II som oftest havner øverst på listen. Resultatene ser du under.

I denne testen benyttes et program som heter BenchmarkPI for å beregne verdien av pi på kortest mulig tid. Resultatet oppgis i millisekunder og jo lavere tallet er jo bedre er det.

I Linpack testes mobilens evne til å utføre flyttallsoperasjoner, som oppgis i millioner FLOPS (floating point operations per second). Jo høyere tall, jo bedre.

Sunspider er en test som blir utført i nettleseren hvor JavaScript-ytelsen blir testet. Også her er resultatet målt i millisekunder, noe som tilsier at minst tall gir raskest nettleser.

Neocore er kanskje det som gir den beste pekepinn for hvor god mobilens spillytelse er. Ettersom Galaxy S II kjører vertical sync av bildene, grenser resultatene til 60 fps. Her er måleenheten FPS som står for bilder per sekund, jo høyere jo bedre.

Fps2D er også et program som måler grafisk ytelse, men i motsetning bare av 2D-bilder per sekund. Også her grenser S II oppunder 60 på grunn av vsync. Jo høyere, jo bedre.

Til sist kommer Quadrant som setter både CPU, I/O og 3D-grafikk på prøve og gir en samlet poengsum, hvor høyere er bedre.
[/tab]
[/tabgroup]

Konklusjon

Per dags dato er Samsung Galaxy S II den nyeste og som vi har sett også den hotteste profftelefonen på markedet. Beste skjerm, best kamera med Full HD-opptak, raskest prosessor, ja Galaxy S II har det meste. Det skal nok mye til å slå Galaxy S II og kapre tittelen som kongen av haugen, men om noen i den nærmeste fremtid tar utfordringen står ennå igjen å se.

Man kan trekke mange ulike konklusjoner av denne mobiltelefonen, men felles for de alle er at dette er en profftelefon av aller ytterste kvalitet som gir deg det siste av teknologiske nyvinninger, i tillegg til god byggekvalitet og batterilevetid. Det finnes som sagt enkelte ting å utsette på telefonen, men sett i helhet er dette bare detaljer som like greit kan ses bort i fra.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Kristoffer Thøring