Apps
Åpen Artikkel
Android applikasjoner for en Ubuntu-bruker
3

Android applikasjoner for en Ubuntu-bruker

av Ørjan H Vøllestad10/09/2011

Ubuntu er et operativsystem som i utgangspunktet er beregnet på skrivebordsdatamaskiner, men det finnes også versjoner uten skrivebordsmiljø for tjenere. Ubuntu er basert på Debian GNU/Linux, men med større fokus på brukervennlighet, jevnlige utgivelser, og kjapp og enkel installasjon. Ubuntu sponses av Canonical Ltd, som eies av sørafrikaneren Mark Shuttleworth. Navnet kommer fra den afrikanske ideologien ubuntu som grovt sett kan forklares som «menneskelighet overfor andre», selv om andre betydninger er blitt foreslått.

Ubuntu One er Ubuntu nettsky hvor du kan laste opp filer, kontakter og musikk slik at du lettere kan ta med deg slike viktige ting uavhengig hvilken Ubuntu-maskin du sitter på. En Ubuntu en gratis konto er nødvendig og du får det grunnleggende pluss 5 GBlagringsplass gratis.

Under har jeg presentert en rekke applikasjoner som du som Ubuntu bruker kan nyte godt av på Android enheten din. Enten det er en en tablet eller en telefon.

[tabgroup]

[tab title=»Countdown Widget»]

Ubuntu Countdown Widget

Vi har tidligere skrevet om denne applikasjonen, som lar deg følge med hvor lang tid det er igjen til Ubuntu kommer med sin neste versjon. Dette er en applikasjon som du kan enkelt og raskt installere fra Android Market. Når den er installert, trykker og holder du på hjemmeskjermen og legger til ny widget. Den ligger nok langt ned på lista ettersom den heter Ubuntu Countdown Widget.

Tell ned til neste slipp av Ubuntu. Ubuntu slipper en ny versjon hver sjette måned, men widget-applikasjonen kan settes til å telle ned til for eksempel en beta-utgave du vet kommer en stund før final.

Den oppdateres seg selv maks to ganger daglig og trekker derfor lite fra batteriet. Den kommer i 2×2 og 1×1 størrelser og i lys og mørk utgave, som ifølge OMG! Ubuntu er veldig typisk Ubuntu. Hvis du er vant med tema i Ubuntu vil du like utseendet på denne widget-en.

 

[/tab]

[tab title=»Chalk»]

Chalk er et notat-skriving program for Android som setter sin ære i å være enkelt og rent. Målet er å tillate deg å raskt ta notater mens du er på farten, og enkelt synkronisere dem med de tjenester du bruker. For nå, støtter programmet kun Ubuntu One, men vil inkludere andre tjenester i nær fremtid.

Ubuntu har et innebygd notat-skriving som heter Tomboy som kan synkroniseres mot Ubuntu One, nettskyen til Ubuntu. Med dette programmet kan du skrive notater på telefonen din eller på pc-en din som kjører Ubuntu og ta med deg de samme notatene overalt hvor du går.

 

[/tab]

[tab title=»Tomdroid»]

Tomdroid notes

Fungerer på samme måte som Chalk, bortsett fra at du kun kan lese disse Tomboy notatene fra Ubuntu One skyen, ingen skrivetilgang ennå. Tomdroid er fri programvare, så hvis du vil, kan du jo ta en fork og lage en bedre variant, eller bare bruke Chalk.

Navnet tilsier at de forsøker å knytte det opp mot Tomboy, men slagordet «Simple note-taking» er ikke helt treffende ettersom du bare kan få lesetilgang.

Hvorfor utviklerne ikke har gjort skrive-tilgang mulig allerede kan kanskje skyldes tid og resursser. Sammenlignet med Chalk ser den ser i alle fall bedre ut, estetisk sett.

[/tab]

[tab title=»Ubuntu One Files»]

Ubuntu One Files

Denne applikasjonen fungerer litt på samme måte som Dropbox applikasjonen for Android, men baseres på at du har registrert en bruker med Ubuntu One, noe som er gratis.

Du kan på en sikker måte administrere dine bilder, filer og mapper direkte fra telefonen din, hvor som helst i verden. Ubuntu One Files, så snart det er installert, vil automatisk ta sikkerhetskopier av bilder tatt med kameraet, direkte til din Ubuntu One konto i skyen.

På denne måten kan du være trygg på at alle bildene på mobilen din blir sikkerhetskopiert og tilgjengelig for deg å dele, skulle du ønske det. Hvis du ønsker å dele nylig tatte bilder, trykker og holder du på en fil og eller bilde du vil dele, og send det rett til Facebook, Twitter eller en blogg.

Kjempefint om du har i bruk Ubuntu One på maskinen din og trenger å kunne ha filene med deg overalt.

[/tab]

[tab title=»Ubuntu One Music»]

 

Ubuntu One Music Streaming for Android gjør det meste ut av musikken din. Du kan trådløst streame hele musikksamlingen din fra din Ubuntu One personlige sky til din Android-enhet hvor som helst i verden. Du kan også lagre musikkfilene lokalt for frakoblet modus.

Egenskaper

– Trådløst synkronisere musikk, ingen kabler, ingen problemer.

– Velge når du vil lytte frakoblet med den kontrollerbare bufferen.

– Støtter MP3, Ogg og ikke-DRM iTunes sang formater.

– Streaming over Wi-Fi og 3G-forbindelser.

– Bla gjennom og søk musikksamlingen din etter artist, album eller sangtittel.

– Bygg og lytte til spillelister på direkten.

– Enkel kontroller for å administrere lytting, hoppe over, tilfeldig rekkefølge og gjentafunksjoner.

– Automatisk gjenoppta avspilling hvis du forstyrres av en samtale.

Kom i gang

– Last ned programmet og velg «demonstrasjon» for en demo uten å måtte registrere deg.

– For fortsatt bruk, er en gratis Ubuntu konto nødvendig, du får 5 GB lagringsplass helt gratis.

– Registrer deg med et Ubuntu One Music Streaming abonnement, du får de første 30 dagene er gratis.

[/tab]

[tab title=»Pocket Guide»]

Dette programmet er en lommeguide til Ubuntu operativsystem. Du kan lese om shell-kommandoer, forskjellige pakker tilgjengelig, tastatur-snarveier og masse mer. Applikasjonen har også muligheten til til å søke i kommandoer ved å trykke på Ubuntu logoen i øvre venstre hjørne av skjermen.

Linux og Unix er kjent for sine Man-filer, en elektronisk manual tilknyttet hver enkelt kommando og program du kan gjøre. Til og med konfigurasjonsfiler har egne Man-filer. I Unix ville du for eksempel skrevet «man apt-get» om du ville se hva det var for en kommando og hvordan den skulle brukes. Denne appen har på en måte dette og mye mer innebygd.

En oversikt over kommandoer, inndelt i kategorier er også en fordel.

[/tab]

[/tabgroup]

OMG! Ubuntu applikasjonen

Til slutt må jeg selvsagt ta med en applikasjon som heter OMG! Ubuntu, som henter nyheter fra samme nettsted. Her kan du lese nyheter, intervjuer, how-tos og mer fra en av de bedre teknobloggene på nettet. Kildekoden ble senere lansert som fri programvare og kan nå lastes ned av hvem som helst.

Ubuntu ADW tema

Her kan du finne Ubuntu tema for ADW, noe som også er skrevet om her på Droidnytt tidligere. Addictivetips.com viste fram 22 helt enestående temaer (eller skins) for hjemmeskjerm-erstatteren under navnet ADW Launcher. En skulle med alle disse Ubuntu-greiene nesten tro at vi (les Ørjan) likte Ubuntu..

Alle Qr-kodene er generert med qrencode, et kommando-linje program som er tilgjengelig på Ubuntu og andre linux-varianter.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

Kommentarer

Skriv kommentar