Nyheter
Åpen Artikkel
Baidu og Dell vil slå ut Google
0

Baidu og Dell vil slå ut Google

av Ørjan H Vøllestad06/09/2011

Baidu er Kinas svar på Google, kort fortalt. De har en gigantisk søkemotor og tjenester tilknyttet, litt likt Google. For ett år siden ble det nevnt av Baidu jobbet med et linux-basert mobil-OS og nettopp lanserte de denne nyheten.

Baidu slår seg sammen med Dell

Nå kommer det også fram at Dell skal samarbeide med dem og vips har vi en diger konkurrent til både Apple og deres iOS og Google og deres Motorola. Baidu og Dell (for deg som liker ordspill, blir det Bell). Dell har slitt med å få fart på sine nettbrett, men håper tydeligvis på at partnerskapet med Baidu, kan hjelpe dem i det kinesiske markedet. Ettersom dette er i Kina, spørs det hvor mye vi blir å merke dette her i vesten. Det vil tiden vise.

Det skal også nevnes at nett-butikken Amazon, som også har lesebrettet Kindle, lanserer en Amazon tablet, også linux basert. Ikke riktignok en mobil, men det betyr nok en diger produsent på dette mobile markedet.

Verken Baidu eller Amazon forker Android

Artikler på nettet kan si at Baidu og Amazon lager greiner (fork) av Android OS, men det er ikke egentlig det som er tilfelle. Både Baidu og Amazon lager sitt eget grensesnitt som kjører på en linuxkjerne, noe som har vært gjort hele veien. Helt siden 1991 når linux-kjerna opprinnelig ble sluppet av Linus Torvalds. Ubuntu har valgt å kjøre Unity grensesnitt, Fedora har valgt Gnome 3, OpenSuse har valgt KDE4, men de kjører alle linux i bunnen. Android er en linux-fork på tilsvarende vis som Ubuntu, Fedora og OpenSuse er det. Baidu og Amazon lager bare sine egne grafiske grensesnitt oppå Android og derfor er det ingen fork av Android. Den eneste som har laget en fork av Android, er Google selv når de lagde Android 3 av Android 2.

Skviser Google ut av Kina

Google opererer i Kina, men etter at Chocolate Factory nektet å implementere en statlig pålagt selvsensur, var Google nødt til å plassere sine servere i semi-selvstyrte Hong Kong. For brukere i fastlands-Kina, gir nå disse serverne utrolig trege søkeresultater fulle av feil. Nesten som om datastrømmen bevisst ble bremset, slik den i noen tilfeller kan bevises.

Android er også populært i Kina, både blant enhetsprodusenter og brukere, men en begrenset tilgang til Google-tjenester, krever at andre kan tilby tilsvarende tjenester, noee Baidu gjør. Og Baidu vil bli enda mer populært nå, hvis ingen andre kommer på banen.

Kilder: zdnet.com/blogtheregister.co.uk og digi.no

 

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter