Nyheter
Åpen Artikkel
Eric Schmidt om fremtidens teknologi, sin nye rolle og Apple
1

Eric Schmidt om fremtidens teknologi, sin nye rolle og Apple

av Jarl G. Falkenborn07/02/2011

Eric Schmidt har bare noen få måneder igjen som administrerende direktør i Google, men i motsetning til enkelte rapporter vil han ikke slutte å jobbe nå som  han gir tittelen over til Larry Page. Ikke engang i nærheten, faktisk. I en lengre diskusjon med The Telegraph i World Economic Forum i forrige uke, diskuterte han alt fra sin egen fremtid til fremtidens teknologi, og omtrent alt i mellom.

Er Google er bekymret for konkurransen fra Facebook?

Sittende i midten av en sirkel med journalister fra hele verden dekker Schmidt Googles umiddelbare bekymringer. Har han virkelig pensjonert seg etter at Larry Page skal ta over som CEO? Er grunnen til byttet at Google er bekymret for konkurransen fra Facebook? Tar Google spørsmål om personvern og konkurranse alvorlig nok? Han svarer nei, fullstendig falskt, og ja, absolutt. Facebook er ikke en konkurrent, fordi jo mer folk bruker Facebook jo mer bruker de også Google.

Endringen av rollene har blitt feiltolket og mange skjønner ikke hva vi holder på med. Dette har ingenting å gjøre med våre konkurrenter, det er fullstendig falskt. Dette var mitt forslag. Folk har aldri trodd at de tre av oss kunne drive selskapet men det er en veldig, veldig veldrevet virksomhet. Alle tre av oss vil være på de store avgjørelsene sammen.

Gjør livet enklere for milliarder av mennesker

Søk, beliggenhet og det sosiale er den veien man velger å gå. Schmidt sier at brukere av Google sine produkter vil begynne å oppleve et mye rikere forhold til teknologi, hjulpet av de datastyrte personlig assistenter. Schmidt samler sine tanker for et øyeblikk.

Jeg kan bare beskrive vår tid som et wow-øyeblikk. For meg er dette bare begynnelsen på den virkelige revolusjonen innenfor informasjon. Du trenger aldri være ensom, trenger du aldri å kjede deg. Det er en bemerkelsesverdig endring som ikke har blitt ledet av og er ikke bare for den vestlige delen av verden. Jeg føler at vi har gjort en vesentlig endring i livene til bokstavelig talt milliarder av mennesker.

Et barn er født i dag har en forventet levealder på 90 og vil da leve til 2101, tenk på det. Det er derfor ting som klimaendringer har betydning. Hundre år er en lang tid. Innen 50 år er det rimelig å anta i teknologien at alle disse distinksjonene mellom datamaskiner og nettskyen har gått bort. Vi vil ha en allestedsnærværende beregningsorientert kraft som er så fantastisk at folk vil anta at det er en assistent. Den vet hvem du er, den vet hva du gjør og den gir deg forslag.

Fremdeles svært begrenset med ting som intuisjon

Dataverdenen er veldig god til ting som vi ikke er. Den er veldig god på hukommelse og også veldig flink til å gjøre ting med store tall – for eksempel «spør en million mennesker et spørsmål». Den er svært begrenset med ting som intuisjon, språk, mønstergjenkjennelse og andre menneskelige ting. En rimelig forventning er at om 50 år er  vil datamaskiner gjøre sine ting veldig bra, mens mennesker vil gjøre de tingene vi gjør veldig bra.

De kjedelige tingene vi bare må gjøre, som å huske ting, kan de gjøre, og de tingene som vi er veldig gode på, f.eks begrunnelse, trenger de ikke å gjøre. Dette er en forskjell som ofte blir glemt. Folk antar at datamaskiner vil gjøre alt som mennesker gjør. Ikke bra. Folk er forskjellige fra hverandre, og de er alle veldig forskjellige fra datamaskiner.

Fra bedrifter til forbrukere

Schmidt tenker tilbake på sin første jobb innenfor IT som da handlet om å tilfredsstille behovene for bedriftene.

Da jeg vokste opp handlet IT i bunn og grunn om bedrifter. I dag dreier seg informatikk egentlig om forbrukere og informasjon. Fremveksten av Google, fremveksten av Facebook og fremveksten av Apple tror jeg er et bevis på at informatikk er noe som løser problemer som mennesker står overfor hver dag. Det var bare ett selskap som så dette et tiår før noen andre, og det selskapet var Apple. Hvis du ser selv gjennom nittitallet og tenker på Sun, Microsoft, Novell, Cisco var de var fundamentalt selskaper som som leverte infrastruktur til andre selskaper. Det var der pengene var. Det var nesten ingen som solgte produkter for privat bruk med unntaket av Apple. Det store skiftet var over 10-15 år, og den kom med utviklingen av webben som vi kjenner den.

Kilde: The Telegraph

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Jarl G. Falkenborn

Jarle var en av to grunnleggere av Droidnytt og var med å bygge siden frem til 2011

1 Kommentarer
  • john
    07/02/2011 at 13:06

    Bra artikkel, men det med apple er jeg uenig med. M$ skapte vel produkter, windows, til forburkere og?

Skriv kommentar