Nyheter
Åpen Artikkel
FiksGataMi for Android lansert
0

FiksGataMi for Android lansert

av Lasse Gullvåg Sætre16/04/2011

FiksGataMi for Android

Har du ikke hørt om FiksGataMi? Du er nok ikke alene, det er fremdeles et ganske nytt prosjekt her til lands. I England har det derimot eksistert som FixMyStreet en god stund, og prosjektet har der opplevd enorm populæritet. Konseptet er enkelt, men genialt: FiksGataMi er en nettjeneste som lar deg rapportere problemer i nabolaget, altså lage en bug-rapport om et gatehull, skilt som er revet ned eller lignende, før rapporten så blir sendt videre til rette myndighet. Nå er Android-appen her, og plutselig faller alle brikkene på plass.

For demokrati og gjennomsiktighet på nett

FixMyStreet ble startet av den britiske organiasjonen mySociety. Organiasjonen har to uttalte mål. Det første er å bygge nettsider som gir folk enkle og tilnærmelige fordeler i det sivile samfunn og felleskapsaspektene i livene dere. Det andre målet er å lære offentlig og frivillig setkor, gjennom demonstrasjon, hvordan man bruker internett for å gjøre folks liv bedre.

Ørjan Vøllestad, skribent her i Droidnytt, er sammen med Anders Einar Hilden utviklerne bak FiksGataMi for Android. For begge er dette det første ordentlige Android-programmet de har laget. Ørjan sier følgende om hvorfor han valgte seg nettopp FiksGataMi som startgrop:

«Når jeg så at fiksgatami.no ble lansert, søkte jeg i Android Market om det var laget en app for dette også. Der lå kun versjonen for UK. Så undersøkte jeg hvor den appen kom fra og fant myscociety.org og utvikleren bak applikasjonen. Jeg tok kontakt med henne og fikk vite om kildekoden som lå på github.com og hvordan komme igang med utvikling på dette. Jeg oversatte koden til norsk og endret noen få ting og tok kontakt med NUUG (Norwegian Unix User Group). Der fortalte Petter Reinholdtsen, formann i NUUG, at en annen hadde begynt å kikke på en lignende app for fiksgatami, men han var ikke kommet så langt så vi endte opp med kildekoden fra UK. Vi to tok for oss dette og jobbet noen få uker med koden før den nå ble klar til lansering.»

Legg opp bilde og GPS-koordinater i feilrapporten.

Fri programvare backet av NUUG

Petter Reinholdtsen, Formann i NUUG

Det er den norske interesseorganisasjonen for UNIX-lignende systemer,NUUG, som har bygget og idag drifter tjenesten FiksGataMi. Både nettjenesten og applikasjonen til Android er fri programvare, og begge er basert på den britiske versjonen. Vi snakket med Petter Reinholdtsen om hvorfor de valgte å satse på nettopp dette prosjektet:

«Jeg ser for meg at innbyggerne vil bruke FiksGataMi til å rapportere om problemer og se om andre har rapportert samme problem tidligere, journalister vil bruke den til å få oversikt over kjente problemer i sitt område og det offentlige vil bruke det som en god kanal formeldinger om ting de bør se på.»

Om hvorfor de valgte Android kan sier Reinholdtsen følgende:

«Når det gjelder Android og smarttelefoner, så er det et mål å gjøre det så enkelt som mulig for innbyggerne å rapportere inn problemer de oppdager.  Android ligger an til å bli den første takket være de to frivillige som har meldt seg for å fikse det.  Jeg regner med at iPhone- og Nokia-støtte også kommer snart.»

Flere innrapporteringer

Nå som fuglene har kvitret, gjenstår det bare å se om det skaper blest og om mange vil komme til å bruke applikasjonen. Det må jo bli enklere å rapportere inn saker fra gata, nå som du kan gjøre det fra telefonen din. Droidnytt kommer naturligvis til å følge med hvordan det går for FiksGataMi framover, og kanske ser du oss stå med Androiden vår over et gatehull mens vi leverer inn en bug-rapport til kommunen.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Lasse Gullvåg Sætre

Lasse var en av to grunnleggere av Droidnytt og var med frem til slutten av 2012

Kommentarer

Skriv kommentar