Annet
Åpen Artikkel
Guide: Endre oppløsning på skjermen din
4

Guide: Endre oppløsning på skjermen din

av Ørjan H Vøllestad25/02/2011

Mange telefoner har nok har en kombinasjon av stor skjerm og god oppløsning, men har du ikke det og synes egentlig at applikasjoner ser litt overfylt ut, kan det kanskje hjelpe å øke oppløsningen litt. Det blir som på en PC hvor større oppløsning gir deg mer rom på skjermen, mer plass til vinduene og du ser mer av websiden, programmet i et øyekast.

Root-tilgang

Telefonen din er levert med en standard-oppløsning, men på mange telefoner (ikke alle) kan du endre disse instillingene hvis du har administratortilgang/root-tilgang. Har du ikke root-tilgang,  finnes det applikasjoner som kan endre oppløsningen uten root-tilgang, men disse lagrer ikke endringen permanent og tilbakestilles ved neste omstart.

LCD Density Changer er en applikasjon som krever BusyBox og  root-tilgang, men som gjør slike endringer enklere. Hvis du ønsker å gjøre dette selv og samtidig lære litt om hvordan det fungerer, les videre. Ikke forhast deg, slike endringer gjør du på eget ansvar. Ikke skyld på meg hvis noe går galt!

Slik gjør du det

Oppløsningen settes i en variabel, ro.sf.lcd_density, og er lagret i en tekst-fil som heter build.prop under en kún lesbar mappe, /system i bunnen av telefonens filsystem. Dermed må du gjøre følgende:

  1. Få root-tilgang på telefonen
  2. Gjøre /system mappen skrivbar
  3. Åpne build.prop i en teksteditor som root
  4. Endre verdien på ro.sf.lcd_density
  5. Lagre filen og starte telefonen på nytt

Jeg blir ikke å ta for meg hvordan du rooter telefonen din her, det kan du lese om på diverse forum, for eksempel: http://www.xda-developers.com/android.

Montere system-mappen

Når du har fått root-tilgang, må du gjøre mappen /system skrivbar. Dette kan du gjøre ved å bruke en applikasjon som rett og slett monterer mappen på nytt, med såkalte rw-argumenter (normalt er ro = read only). Denne applikasjonen heter noe så passende som Mount /system (rw / ro), og kan lastes ned fra Market. Samme folkene som står bak overnevnte LCD Density Changer. Her er hvordan du gjør dette manuelt:

mount -o rw,remount -t yaffs2 /dev/block/mtdblock3 /system

hvor /dev/block/mtdblock3 må erstattes av det du ser i

cat /proc/mounts

Åpne build.prop for redigering

Bruk så Terminal Emulator applikasjonen for å åpne opp en kommandolinje. Denne har innebygd en tekst-editor som heter nano og som lar deg redigere build.prop. Les mer på nettet om bruken av nano, som er en teksteditor du sikkert kjenner igjen om du bruker Linux Terminal.

Åpne /system/build.prop med kommandoen under:

# su nano /system/build.prop

Endre oppløsningen

Finn linjen som heter ro.sf.lcd_density ,og endre verdien etter eget ønske. I mitt tilfelle var den 160 default, men ved å endre verdien til 140 oppnådde jeg større oppløsning. Litt motsatt av hva du er vant med på en PC og skjermoppløsning. Hva som er oppløsningen på den enkelte modellen kan variere og du må belage deg på å lese litt nettet for å finne hva som er oppsettet for din telefon. Andre har helt sikkert gjort dette før deg.

Når du har endret oppløsningen, startet telefonen på nytt og alt ser bra ut i ny oppløsning, kan det hende at noen få applikasjoner ikke ser like bra ut. De aller fleste applikasjoner vil nok vises korrekt, men noen eldre kan få en svart ramme rundt seg. Dette fikser du ved å skru av «compatibility mode»  i applikasjonen Spare Parts.

Hvis du trenger hjelp, kan du bruke kommentarfeltet under. Det er flere av oss som har gjort dette opptil mange ganger.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

Kommentarer

Skriv kommentar