Nyheter
Åpen Artikkel
Guide: Sett opp telefonen som SSH-server
1

Guide: Sett opp telefonen som SSH-server

av Ørjan H Vøllestad01/03/2011

Vi har tidligere her i droidnytt.no sett at en Android-telefon kan settes opp som en hvilken som helst Linux server med tjenester som blant annet:

Nå skal vi se at telefonen kan settes opp som en SSH-server.

Hva er SSH?

Sakset fra Wikipedia:

SSH-tjeneren oppfører seg som et hvilket som helst annet program og er bundet av rettighetene til den brukeren man logger inn som. Standard bruksmåte er å koble til kommandoskallet for brukeren man logger inn som, men en kan også overføre filer, opprette nettverksforbindelser (over TCP-porter) mellom klienten og tjeneren, og ellers gjøre det en vil innenfor brukerens rettigheter.

Men hvorfor i all verden skulle du sette opp telefonen din som en SSH-server? Jeg kan komme på noen få grunner:

  • Kopiere filer til og fra telefonen med f.eks WinSCP.
  • Rydde opp i mappene og fjerne filer gjennom f.eks PuTTY.
  • Redigere systemfiler direkte på telefonen, slik vi gjorde i Guiden til å endre skjermoppløsning.
  • Laste ned filer fra Internett direkte på telefonen, feks siste apk til Todo.txt Touch (som er gratis tilgjengelig på GitHub, men koster i Market)
  • I Linux er dette en av de mest attraktive måtene å hente og sende filer til telefonen, ettersom det både går sømløst og er svært sikkert.

Nok om det, det er aller mest morsomt å vite at du kan faktisk bruke telefonen som om den var en Linux-maskin, for det er nettopp det den er. Bare veldig begrenset i utgangspunktet, men ingen grunn til at den ikke kan bli mer enn det den er ment å være:

Et leketøy for nerder.

SSHDroid er applikasjonen jeg har brukt i denne guiden, men det finnes en annen som heter QuickSSHD. Verken SSHDroid eller QuickSSHD krever ikke at du har root-tilgang, det gir deg bare flere muligheter. Det er faktisk tryggere hvis du kjører de som vanlig bruker, fordi med root-tilgang kan du rote det skikkelig til hvis du ikke vet hva du gjør.

Hvordan setter vi dette opp?

  1. Last ned SSHDroid ved å klikke på QR-koden til høyre eller scanne koden med en QR leser direkte på telefonen din.
  2. Når det er gjort, må du starte applikasjonen og starte tjenesten. Første gangen du gjør dette kan det ta lang tid. For min del gikk dette så dårlig at jeg måtte et par ganger drepe og starte applikasjonen på nytt, men jeg tror jeg bare var litt uheldig. Når denne førstegangs-initialiseringen var gjort, gikk det som en lek å starte tjenesten de neste gangene.
  3. Under Meny -> Options kan du sette opp om dette skal starte automatisk hver gang, om det bare skal fungere på WiFi, endre passord og lignende. Velg det som passer deg. Du kan helt fint la det være, og starte å bruke applikasjonen uten å røre innstillingene.
  4. Når Status: Ready er applikasjonen klar for tilkoblinger.

Overføre filer med WinSCP

Jeg blir ikke å ta for med alle bruksområdet, men et område hvor det kan være nyttig er å koble til fra en PC og kopiere inn/ut filer eller bare rydde opp i alle mappene som etterhvert blir opprettet. Det merker jeg i Gallery-applikasjonen fra tid til annen. Der er det mange rare mapper fra forskjellige apps som bare fyller opp skjermen, til ingen nytte.

For Windows-brukere er det WinSCP som gjelder, men for Mac-brukere kan MACFUSE eller Cyberduck være grei og for Linux-brukere er det innebygd støtte i både Dolphin og Nautilus for SFTP. (Er du hard-core kan du bruke scp kommandoen i Terminal.)

SFTP ligner på FTP på, men fungerer over SSH. Masse utrykk, men resultatet er at du kan overføre filer fram og tilbake som om det var en annen mappe på maskinen din.

Her har jeg brukt WinSCP og Notepad for å redigere en fil som ble brukt av Web serveren jeg tidligere satte opp på telefonen.

Konklusjon

Til sammenligning med Samba-filserver, var dette en veldig behagelig måte å overføre filer på, samtidig som jeg kunne logge på og gjøre kommandoer direkte i telefonens terminal/shell. Det eneste som er kjipt er at du må enten slå av ad-blocks i telefonen din eller kjøpe SSHDroidPro for ca 8,- kr.  Programmet starter nemlig ikke hvis reklamen ikke slipper fram. Men hvis dette blir en av dine mest brukte applikasjoner, noe jeg tror det blir for min del, er det mer snakk om en investering.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

1 Kommentarer

Skriv kommentar