Nyheter
Åpen Artikkel
Kommentar: Er internett fremtiden for TV?
1

Kommentar: Er internett fremtiden for TV?

av Oskar G. Paulsrud28/06/2011

TV er en av de store underholdningsformene i Verden. Vi bruker Tv-en vår til mye, spillkonsoll, se på filmer, og se på satelitt- eller kabel-TV. Vi betaler ca. 5000 Kr i året for å få TV i stua vår. TV-leverandører som GET, Canal Digital og RiksTV lever på at vi ser på TV-programmene de leverer gjennom et system som nesten ikke har endret seg siden TV kom på det norske markedet for første gang for 53 år siden. Utviklingen til leverandørene har for det meste vært kanalutvalget. Hvorfor bruker vi fortsatt et system basert på 53 år gammel teknologi? Hvorfor bruker vi ikke for eksempel internett.

Google TV

Det er her Google kom på banen på Google IO 2010. De lanserte produktet «Google TV» med Sony og Logitech som samarbeidspartnere. Google skulle, med et Android basert TV-system, integrere internett i våre TV-er. Ved å kombinere ditt normale kabel-/satellittabonnement sammen med internetttjenester som amerikanske Hulu, Netflix, HBO.com og YouTube og alle applikasjonene i Android Marked skulle Google revolusjonere synet på TV. De skulle gjøre nettopplevelsen og TV-opplevelsen til én enkelt underholdningstjeneste. Ett år er gått og Google TV tok ikke av slik vi hadde forventet, men prinsippene bak Google TV skremmer de store TV-selskapene.

TV i dag

Dagens tilbud består av litt forskjellige oppsett. Etter at digital-TV ble eneste måten å se TV i Norge har de aller fleste en boks under TV-en fra Get, RiksTV eller Canal Digital. Ganske mange har også en DVD spiller eller Blu-Ray spiller, og oppå det igjen har noen også en tredje boks som er en AppleTV, Boxee Box, eller en liten Linux boks som kjører XBMC eller liknede programvare. Også er det kanskje en spillkonsoll som skal ha plass. Det å ha opp til 5 forskjellige bokser tilkoblet en TV er ikke optimalt. Sony Lanserte sammen med Google på IO i 2010 Sony NSZ-GT1 bedre kjent som Sony Internet TV Blu-Ray Disc Player. Dette er en Blu-Ray spiller som du setter mellom Digital-TV boksen fra leverandøren din, og har innebygd GoogleTV. Da kan du kutte ned antallet bokser ned til tre eller fire. Du vil så vidt få noe opprydding i kabelrotet. Flere og flere av TV-produsentene kommer ut med sitt eget operativsystem på TV-en. ”SmartTV” er blitt en stor bit av produsentenes marked og LG, Samsung og Sony har hvert sitt system. Sony har også GoogleTV som samarbeidspartner og konkurrerer med seg selv. Det å utvikle applikasjoner for Kanalene er ikke lett. Dersom NRK skal lage en ”SmartTV”-applikasjon ville de måtte skrive minst tre forskjellige applikasjoner, mens de også holder på å utvikle en ny nettTV løsning som fungerer bedre enn dagens system. Ettersom det er ingen standard i dagens TV system så er det beste å bygge sin egen HTPC og legge XBMC på, noe som en vanlig kunde ikke ville gjort, eller kjøpe en AppleTV som er et system som er brukervennlig, og godt gjennomført. Det er her Google skulle slå igjennom for et år siden. De skulle lage en standard til ”smartTV” slik at det blir lettere for alle som vil å lage applikasjoner. De valgte å basere systemet på Android slik at utviklere som allerede kan Java eller har skrevet applikasjoner, kan porte eller skrive nye applikasjoner uten å jobbe mye med det. Ett år er gått, og GoogleTV har ikke kommet noe lengre enn nerdene som er interesserte i å prøve et førstegenerasjonssystem.

Barnesykdommer

De tre første, og per dags dato eneste, produktene du får med GoogleTV har ikke mottatt noe store oppdateringer, men sliter med mange barnesykdommer slik T-mobile G1/HTC Dream slet med når den kom ut som første Android telefon i verden. Men Android ble en kjempesuksess allikevel, fort etter G1/Dream kom HTC Magic, Samsung Galaxy, HTC Hero osv osv… HTC frontet Android, og i dag er Android en av de to store kjempene når det kommer til smarttelefonmarkedet. GoogleTV på sin side har derimot ikke kommet ett skritt på et år. Ingen nye pressemeldinger, ingen uttalelser, og Sony og Logitech har ikke kommet med noe nytt. Google trenger en ny ”HTC” for å få GoogleTV til å slå igjennom

Pris

Penger er viktig for produsentene, Sonys Playstation 3 koser mindre enn det Sony bruker på å produsere maskinen, hver gang en person kjøper en Playstation taper Sony $18. Det å utvikle et operativsystem til en TV koster penger, men å bruke GoogleTV koster ingenting ettersom det er åpen kildekode. Ved å bruke GoogleTV kan produsenter som Sony tjene inn de pengene de taper ved å selge produkter billigere enn kosten ved å produsere dem. Det gjør også at det kan bli billigere for oss sluttbrukere, og flere får råd til å kjøpe et produkt som forbedrer TV-opplevelsen

HTPC

Flere og flere bruker en såkalt HTPC (Home Theatre Personal Computer) som sin videoavspiller. Med en HTPC kan du i prinsippet droppe din avtale med TV-leverandøren. NRK NettTV, TV2 Sumo, og Viasat on Demand gjør at du uten noe TV-avtale kan se på TV både direkte og når du vil på nett. Du kan være din egen TV-leverandør. Kanaltilbudet på nettet vokser sakte men sikkert, og gjør at GET, Canal Digital og RiksTV skjelver mer og mer. Internett tar over jobben til disse selskapene, så hva skal de tjene penger på i fremtiden? Vil TV over noe annet enn internett være fremmed for oss?

Storbritannia

Jeg har bodd i Storbritannia i 10 måneder nå, og jeg har vært storbruker av NRK NettTV, BBC iPlayer og iTV Player. Tilbudet her i Storbritannia er utrolig godt når det kommer til NettTV. BBC har alle programmer som finnes i HD ute i HD format, og alt annet i SD. Det er gratis å bruke iTV sin nettløsning (iTV er en kanal som kan sammenliknes med TV2 eller TV3 i Norge) men du må tåle å ha like mye reklamepauser som hvis du skulle sett den igjennom en TV-leverandør, og Youtube har en egen TV seksjon, hvor de fleste TV-programmer fra de andre kanalene ligger. Alt er gratis å se på (For å bruke BBC iPlayer må husholdningen du bor i ha betalt TV-lisens. Dette er kun et ja/nei spørsmål første gangen du bruker det). Uten å bruke en eneste krone har jeg 7 forskjellige BBC kanaler, jeg har alle iTV sine kanaler, og jeg har de fleste programmene fra ”5” på Youtube, hvor det er alt fra såpeserier som «home and away» til geeky programmer som «The Gadgetshow». Når du lever med nettTV må du per dags dato leve med en del basiskanaler, som betyr at du går glipp av kanaler som Discovery og National Geographic. Mest sannsynlig vil de måtte gi slipp på kabel-/parabolmonopolet og gå over til internett til slutt.

Når?

Når tar internettrevolusjonen virkelig over TV er ett stort spørsmål. Videostreaming startet for fullt for 6 år siden da YouTube.com kom til verden, nå etter 6 år har det blitt fleer og flere tjenester, og om kanskje 6 år vil vi kunne bytte ut Get kabelboksen, eller Canal Digital Satellitten med en liten GoogleTV og en internettTV-avtale med internettleverandøren, eller de enkelte TV-kanalene. Internett er fremtiden og TV sånn vi kjenner det i dag vil mest sannsynelig gå sakte men sikkert over til internett.

Diskuter TV-en sin fremtid i forumet her: Forumlink

Kilde: Psuni.com og Sony

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Oskar G. Paulsrud

Norsk Android-entusiast og fotograf. Redaktør på Drodidnytt.no men driver også på som freelance-journalist. I tilleg for en ekstrem interesse for mobiltelefoner er jeg også Formel1 fan og elsker den gode gamle papiravisa.

1 Kommentarer
 • Marius Oksfjellelv
  29/06/2011 at 13:16

  Jeg er veldig enig i mye av det som er skrevet her.
  MEN: TVen må kunne fjerne mer enn en boks skal det bli attraktivt. Det er ikke nok at man bare slipper dekoder. man må også få fjernet HTPC og DVD/BluRay, slik som Sony’s NSZ-GT1.
  Og så er det en ting til som må til får at dette skal fungere, Norge må få bedre bredbånd tilbud ut i distriktnorge. Bor man uten for «byen» nord for Trondheim er det ikke snakk om Fiber og slikt. Da er det vanlig ADSL man blir tilbudt. Om man ikke har dobbelt så mye å avse til Internett da. (som i utgangspunktet allerede er ALT for dyrt i Norge.) og da snakker man fort 700 kr for 4-8Mbps SHDSL.
  Poenget er; skal man ha en Internett-TV tjeneste må det være kapasitet nok til det også.
  Jeg hadde lett kjøpt meg en GoogleTV om jeg fant en som passet mine behov, men det er mest fordi det er Google og Android.

Skriv kommentar