Nyheter
Åpen Artikkel
Kommentar: Kildekoden til Android 3.0 ble aldri frigitt
1

Kommentar: Kildekoden til Android 3.0 ble aldri frigitt

av Ørjan H Vøllestad20/12/2011

Kildekoden til Android versjon 3.0 ble aldri sluppet ut. Men er det egentlig så ille? Når du tenker litt over det, er det virkelig så farlig og burde vi henge oss opp i at Google ikke forholdt seg til ideologien om å være åpen kildekode-vennlige? Er vi for pirkete? Burde vi ikke heller være utrolig takknemlige for at de faktisk har sluppet alle de andre og faktisk 4.0 allerede? Jeg ville heller hatt 4.0 på et nettbrett framfor 3.0.

Hvis vi sammenligner med Linux

Linuxkjerna blir utviklet absolutt helt åpent, et veldig godt eksempel på hvordan en helt åpen og felles utvikling av en kodebase blir utviklet. Folk kan fritt laste ned kildekoden, sende inn patcher og følge hele prosessen hvor patcher blir inkludert i kodebasen og versjoner blir tagget og deretter fryst som stabile versjoner med jevne mellomrom. Hvordan er så Android kildekoden til sammenligning?

[quote]

In some open-source projects, such as the Linux operating system, development happens in a very visible way. The source code for upcoming features can be viewed long before those features arrive, and public discussions take place on open mailing lists and well-publicized open forums that are heavily frequented by all of the Linux community. – www.wirelessindustrynews.org

[/quote]

Android er også levert fritt ut som åpen kildekode, du kan laste ned gjennom Git og gjør du forbedringer til koden kan du send einn patcher som blir gjennomsett og inkludert i kodebasen. Eneste forskjell her er at den prosessen ikke er like åpen som i Linux-kjerna. Men er det så fryktelig ille? J,a vil du kanskje si, men er det litt pirkete og feil? Det er i alle fall en annen utviklingsmodell enn den som Linux-kjerna har. Er du ihuga linux-fan og åpen kildekode-entusiast på nivå med Richard Stallman eller andre tilsvarende vil du kanskje si at det ikke er godt nok av Google.

Prøv å dreie litt på flisa, Google slipper i alle fall ut kildekoden, i motsetning til andre produsenter av operativsystemer. Microsoft og Apple gir null innsyn i kildekoden til deres operativsystem. De tar heller ikke imot patcher for deretter gjøre den forbedra koden tilgjengelig. Sammenlignet med disse vil jeg si at vi burde være kjempetakknemlig. Hvorfor må vi fokusere på det Google ikke gjør og hva de kunne gjort annerledes? Kan vi ikke istedet være takknemlig og si takk for det de gjør?

Android 3.0 er en gren av Android 4.0

Android 3.0 ble aldri sluppet fri, på samme måte som Android 2.3 og Android 4.0 er. De hoppet over fra Gingerbread til Ice Cream Sandwich. Er det så ille egentlig? Google sier at Honeycombs (3.0) lukkede natur henger sammen med at Google i hui og hast måtte gjøre en gren av kodebasen de jobbet med for Ice Cream Sandwich for å kunne tilby et OS for nettbrett alene. Det er visstnok temmelig uvanlig for Google å gjøre noe slikt. De jobbet videre på kodebasen til ICS som nylig har sett dagens lys.

ICS inneholder samme patcher som ble brukt i Honeycomb og mere til. Spørsmålet er om du kan bygge Honeycomb ut av kildekoden til Android 4.0. Teoretisk sett skal du kunne det, men det krever at Google setter et merke/tag på koden for hvilke patcher og kode som ble brukt til å branche ut til det som ble Android 3.0. Samme koden og mere til er det som utgjør 4.0 idag. Denne taggingen er nettopp det hemmelige hos Google og det som blir kritisert som mangel på frihet.

[quote]Bekymringen her er ikke om Android er “åpen”, men om det gir brukerne frihet. – Richard Stallman[/quote]

Hvor opphengt skal vi være i denne friheten? Er vi ute etter et system som funker bra eller er vi rene politikere som ånder for en ideologi? Er det verdt det? Livet er ikke så langt, hvem bryr seg om denne friheten ikke er 100%, det er tross alt Google som selskap som bestemmer hva de vil gjøre med sitt produkt. Friheten jeg har er å lage mitt eget produkt, helt som jeg vil. Jeg er fri til å gjøre det 100% fritt tilgjengelig. Det kan bli litt smålig å skal sutre over at andre ikke gjør som jeg ville gjort. De er fri til å gjøre som de vil og jeg er fri til å gjøre som jeg vil. De kan utvikle på sin måte og jeg på min. Mye bra kommer uansett.

Hva gagner denne absolutte friheten meg egentlig?

Forskjellen mellom denne aboslutte friheten og nesten-friheten, hva utgjør det egentlig for en forskjell? Sett i perspektiv, noe jeg liker å gjøre, hva er den ytterste tanken bak det hele? Hva så om Google ikke gir brukerne 100% frihet, faller verden i grus? Vil vi ikke kunne ha de aller beste produktene i verden om 100 år? Hva er det som er så galt? Finnes det ikke andre ting å fokusere på her i livet enn om et selskap følger den absolutte perfekte frihetsideologien bak programvareutvikling? Penger og makt har hele tiden vært roten til ondskap i verden, det vil trolig forandre seg og jeg tror ikke Google er ond.

Jeg er ingen ekspert, men liker å reflektere over ting, så hvis du har noe å tilføye, noen tanker om dette er du hjertelig velkommen til å utvide denne tråden enten i forumet eller i kommentarfeltet under.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

Kommentarer

Skriv kommentar