Nyheter
Åpen Artikkel
Lesernes hjørne: Hvorfor du ikke skal bruke task killers
3

Lesernes hjørne: Hvorfor du ikke skal bruke task killers

av Leserhjørnet29/09/2011

Vi har skrevet om dette for ca ett år siden, men vi sier det gjerne igjen: Om du bruker en task killer på din nye Android telefon anbefaler vi deg å avinstallere den. Om du har en gammel telefon f.eks. HTC Hero o.l. har det ikke veldig mye å si.

Jeg kan starte med: Task managers er bra, task killers er ikke.  Du innser at om du du «dreper» mail-appen vil du ikke motta mail? En genial funksjon som er innebygd i de fleste operativsystemer, inkludert Android, er nemlig et verktøy som håndterer programmene dine uten at du skal være nødt til å tenke på det, og denne blir bare bedre og bedre etter hvert som det oppdateres.

Det hele handler om RAM

RAM er en smart ting som håndterer appens data og har den klar når du trenger den. Jo lengre du bruker telefonen eller nettbrettet jo bedre vil RAM-en bli på å håndtere det for deg, den «lærer» nemlig hvilke programmer du bruker ofte og hvilke du sjeldent bruker, og håndterer dermed dataene på en smartere måte.

Hvorfor du ikke skal bry deg

Både maskinvare og programvare blir hele tiden bedre. Du kan jo velge å tro på det om du ser en «TASKKILLER MEGABOT 3000» på Market og den sier telefonen din vil bli «ULTRA MEGAFAST» men det er langt fra fakta. Maskinvaren i telefoner nå for tiden er faktisk så kraftig at du ved de fleste tilfeller ikke trenger å tenke på å stoppe apps. Det er kun noen få tilfeller at det kanskje kan gi enheten et lite boost, men alt i alt vil du få den beste ytelsen ved og bare la Android være Android. Ikke bry deg om hvor mange apps som kjører i bakgrunnen eller hva widgeten på Galaxy S II sier, for det har ingenting å si lengre.

Kilde: androidcentral.com

Takk til Theodor Hellesvik for ditt bidrag! Ønsker DU å skrive et leserinnlegg, meninger, anmeldelse av en applikasjon, guide, fantasien setter grenser, send en mail til ogp@droidnytt.no eller orjanv@droidnytt.no med «Lesernes hjørne» i emnet og kanskje kommer din artikkel på Droidnytt!

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Leserhjørnet

Denne artikkelen er skrevet av en leser, vil du skrive for Droidnytt, eller skrive ett innlegg i lesernes hjørne, send en mail til ogp@droidnytt.no.

3 Kommentarer
 • whaave
  30/09/2011 at 10:02

  Hei.

  Jeg vil bare komme med litt med utfyllende informasjon rundt dette, da jeg følte at artikkelen bommet litt på sitt eget poeng. Det er riktig at man ikke skal bruke taskkillere, men grunnen som er oppgitt er feil. Det har ingenting med hvor «kraftig» maskinvaren er.

  Android gir brukerne enkel tilgang til en viktig informasjon: Hvor mye RAM som er brukt, og hvor mye som da er tilgjengelig. En bruker som føler at telefonen begynner å fungere tregt vil lese denne informasjonen på følgende måte: «Telefonen min er treg. Jeg ser at det er lite RAM tilgjengelig. Kanskje blir telefonen raskere dersom jeg frigjør RAM?» Og jammen ble den det! «Aha!» tenker brukeren, «Jeg får sjekke Market om det er noe apps som kan gjøre dette gjevnlig!» Og vips; En task-killer blir lastet ned og installert, og placebo-effekten tar over. «Jammen har telefonen min blitt bedre etter task-killeren!»

  Men problemet var aldri for lite RAM tilgjengelig. Problemet var et eller annet tulle-app som gjorde telefonen treg. Symptomet ble borte når mer RAM ble frigjort, fordi også den dårlige appen ble avsluttet. Men det var ikke løsningen på problemet.

  Innebygd i Android er en funksjon som er kalt «Low Memory Killer», eller LMK. Denne funksjonen håndterer RAM-en på samme måte som Linux; Den ønsker å ha så mange programmer som mulig i RAM-en. Altså; målet er å ha så lite RAM tilgjengelig som mulig, men slik at det allikevel er plass til å starte et nytt program. På denne måten vil telefonen fungere MYE bedre, fordi de appsa som er mye brukt ofte ligger i RAM-en. Det går MYE raskere å starte en app fra RAM-en, enn fra flashminnet. (Kort fortalt…) Etter en stund vil Android ha «lært» hvilke apps du bruker oftere, og disse vil ha høyere prioritet i minnet.

  Android ønsker å ha enkelte apps kjørende kontinuerlig, som f.eks. tastaturet, SystemUI (brukergrensesnittet/pulldown-menyen), telefonapplikasjonen (det er jo ønskelig å motta samtaler?) m.fl. En task-killer vil jobbe i mot Android, fordi den ønsker å drepe alle kjørende prosesser (enkelte baserer seg på at en kan velge en eller flere «nivåer»…). Dette resulterer i at hver gang en task-killer har drept en prosess, vil Android starte den opp igjen. Høres det ut som om dette sluker batteri? Jepp. Høres det ut som om systemet ditt blir tregt? Jepp. Og samtidig så fjerner du kunnskapen Android har om ditt bruksmønster. Så du vil aldri få en optimal brukeropplevelse.

  Overlat minnehåndteringen til en som kan det; Android. :)

  • theodoje
   02/10/2011 at 03:06

   @whaave Ja, enig i at den kanskje bommet litt. Synes du får veldig bra frem her hva som egentlig skjer! :)

Skriv kommentar