Nyheter
Åpen Artikkel
Liten, medium og large, dette er Sonys tre nye flaggskip
0

Liten, medium og large, dette er Sonys tre nye flaggskip

av Oskar G. Paulsrud03/09/2015

[Kristiansand] IFA-messen er i gang i Berlin og Sony holdt Onsdag sin pressekonferanse hvor tre nye telefoner ble lansert. Sony er kjent for å oppgradere Z-serien to ganger i året, den skjette versjonen av den vellykkede Z-serien kommer i tre versjoner, Xperia Z5 Compact, Xperia Z5, og Xperia Z5 Premium.

Kraftulle enheter

Sony har igjen valgt å bruke Snapdragon 810 prosessoren fra Qualcom, som de gjorde i Z3+. Som vi skrev i vår anmeldelse ødela denne prosessoren opplevelsen med Z3 plus, men forhåpentligvis har Sony fikset dette problemet slik at alle de tre nye enhetne fungerer bra. Sony opplyser ikke i sin pressemelding hva prosessoren er klokket til, men de støtter alle 64biters programvare. Allle enhetene kommer med 32 GB lagring, som er utvidbar til 200GB med MicroSD-kort. Arbeidsminnet er også greit utstyrt på telefonene, 3GB for Z5 og Z5 Premium, mens Z5 Compact har noe mindre med 2 GB

Heftig skjerm

Noe Sony alltid har vært kjent for er gode skjermer. Igjennom sine Bravia-TVer har de overført mye av TV-teknologien over i Xperia Z-serien og Z5-telefonene er intet unntak. Z5 Premium er verdens første 4k(UHD)-skjerm. Den 5.5 tommers store skjermen har hele 806 piksler per tomme(PPI). Hvor viktig det er å ha 4k på en telefon kan diskuteres, men med 806 PPI er Z5 Premium den ultimate telefon for deg som ikke liker piksler. De to andre har en skjermoppløsning på 720p, 320PPI (Z5 Compact) og 1080p, 423PPI (Z5) og skjermstørrelsene for  Z5 Compact er 4.6 tommer og 5.2 tommer for Z5.

Heftig skjerm. Z5 Premium kommer med en 4k skjerm, med hele 806 PPI. Foto Sony

Heftig skjerm. Z5 Premium kommer med en 4k skjerm, med hele 806 PPI. Foto: Sony

Lekkert design

Alle tre telefonene er, i kjent stil, laget av aluminium og glass, Z5 og Z5 compact har frostet glass på baksiden, mens Z5 Premium har en speilblank finish. Med krom-fargen blir baksiden et speil, som kan være nyttig i hverdagen. Sony har nå endelig også hoppet på fingeravtrykkleser og har endret designet på Av/på-knappen til en mer avlang knapp, men fortsatt plassert den på høyre side av telefonen. Denne knappen er nå en fingeravtrykkleser som fungerer på samme måte som Samsung og Apples, og som er sertifisert av FIDO, slik at den støtter innlogging med blandt annet Paypal og andre selskaper som støtter sikkerhetsstandarden. Alle telefonene er som vanlig vanntette med en ip 65/68 sertifisering, og åpen hodetelefon og microUSB port.

 

Fargerik. Z5 Compact kommer som vanlig i mange spennende farger. Foto: Sony

Fargerik. Z5 Compact kommer som vanlig i mange spennende farger. Foto: Sony

Nye flottere bilder

Den nye kamerasensoren i Z5-serien er som vanlig hentet fra Sonys α-systemkameraserie. Det er en 1/2.3 tommers stor Exmor RS  sensor med oppløsning på 23 megapixler og optikk som støtter en blenderåpner på f. 2.0. Dette betyr i praksis at sensoren er svært lyssterk og er stabilt i mørke situvasjoner. Lavt blendertall er en trend blandt produsentene og det skulle bare mangle at Sony slang seg med. Men kunne godt hatt et litt lavere f. tall slik vi har på Samsungs S6 telefoner og LGs G4. Telefonen har også en ny autofokus som, ifølge Sony, skal kunne fokusere på 0,03 sekunder. Dette er ifølge Strategy Analythics’ tester, gjort for Sony, verdens raskeste autofokus i en smarttelefon.

Fokus. Xperia Z5 serien (Sony Xperia Z5 på bildet) har en autofokus på 0,03 sekunder. Foto: Sony

Fokus. Xperia Z5 serien (Sony Xperia Z5 på bildet) har en autofokus på 0,03 sekunder. Foto: Sony

Typisk batteri

Sony har de siste årene blitt kjent for å ha svært god batteritid i sine telefoner, og Z5 telefonene er heller ikke her noe unntak. Alle telefonene skal kunne holde i to dager. Størrelsen på batteriene varierer mellom de tre telefonene, Z5 Compact har et 2700mAh stort batteri, Z5 har et 2900mAh stort batteri og Z5 premium har hele 3430mAh stort batteri. Alle batteriene støtter hurtiglading.

Pris og tilgjengelighet.

MDR-10-RC følger med Z5 Compact hvis man kjøper før 5. oktober. Foto Sony

MDR-10-RC følger med Z5 Compact hvis man kjøper før 5. oktober. Foto: Sony

Sony Xperia Z5 Compact kommer i fargene gul, korall, hvit og grafittsort. Telefonen kommer i salg i september til anbefalt utsalgspris på 5690 kroner, her har Sony også et tilbud hvor du kan køpe Z5 Compact før 5. oktober i utvalgte butikker og få med hodetelefonene MDR-10RC som er verdt ca 1000 kr.

Sony Xperia Z5 kommer i fargene hvit, grafittsort, gull og grønn. Telefonen kommer i salg i oktober til en anbefalt utsalspris på 6990 kroner

Sony Xperia Z5 Premium kommer i fargene svart, gull og krom. Telefonen kommer i salg i november til en anbefalt utsalgspris på 7990 kroner

[toggle title=»Spesifikasjoner» state=»close» ]Spesifikasjoner Sony Z5 serien[/toggle]

 

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Oskar G. Paulsrud

Norsk Android-entusiast og fotograf. Redaktør på Drodidnytt.no men driver også på som freelance-journalist. I tilleg for en ekstrem interesse for mobiltelefoner er jeg også Formel1 fan og elsker den gode gamle papiravisa.

Kommentarer

Skriv kommentar