Enheter
Åpen Artikkel
Nexus-fest!
3

Nexus-fest!

av Markus Karlsen31/10/2012

 

For et par dager siden ble neste generasjon av referansetelefonen Nexus fra Google lansert, denne gangen produsert av LG. I tillegg ble oppdaterte varianter av det utrolig populære Nexus 7 nettbrettet lansert, samt at dette fikk en storebror – Nexus 10. Google lanserte også neste versjon av Android – 4.2 Jelly Bean. Les videre!

Android 4.2 Jelly Bean

Neste versjon av Android, 4.2, bærer fortsatt navnet Jelly Bean. I følge Google er det mange likheter mellom versjon 4.1 og 4.2, men 4.2 skal introdusere noen nyheter. Det meldes også om at 4.2 skal være enda raskere enn forgjengeren!

Panoramabilder


En ny funksjon i kamerapplikasjonen gjør enhetene i stand til å ta bilder i «alle retninger», ikke så ulikt de bildene du finner på Googles Streetview. Google kaller funksjonen for Photo Sphere, og bilder tatt med denne funksjonen kan vises rett i Android 4.2 eller på Google+. Via sistnevnte skal du også kunne dele disse bildene med andre.

Støtte for brukerkontoer


Frem til nå har man ikke hatt muligheter for å legge inn flere forskjellige brukerkontoer på Android-enhetene. Dermed har man kanskje ikke like enkelt kunne delt nettbrett med andre, og allikevel hatt hver sin Gmail-konto, Play market osv. Dette har Google nå gjort noe med.
Med Android 4.2 kommer det endelig støtte for flere brukerkontoer. Støtten gjør blant annet at alle brukere kan ha sitt eget oppsett av enheten, med bl.a. egne versjoner av applikasjoner, spill og widgeter.

I følge Google skal det være raskt og enkelt og bytte mellom brukerkontoer på enhetene uten behov for å logge inn/ut. Apper som kan kjøre i bakgrunnen (eks. musikkspillere) vil fortsette å kjøre i bakgrunnen selv om du bytter brukerkonto. Dermed kan du for eksempel spille fra Spotify selv om mor låner nettbrettet ditt. 

Støtte for trådløs overføring av skjermbilder

Den kanskje mest spennende og interessante funksjonen som kommer med 4.2 er støtte for å overføre skjermbildet til andre skjermer – trådløst. Løsningen er basert på teknologien Miracast, som er en bransjestandard som muliggjør streaming av bilde og lyd til TV´er – ikke så ulikt Apples proprietære AirPlay-løsning.
Selve overføringen av informasjonen til TV´en kan gå via en adapter du kobler til, for deretter å speile det som vises på mobilen eller nettbrettet ditt. Med tiden vil det også komme TV´er med Miracast-teknologi innebygd.
 

Nexus 4

Ryktene tilsa at Nexus 4 kom til å være en variant av LGs kraftplugg Optimus G, og det kan virke som ryktene har stemt. Nexus 4 har omtrent samme innmaten og utseende er slående likt LGs egen telefon.Maskinvaren i telefonen står ikke tilbake. Telefonen kan skilte med Qualcomms råeste systembrikke, Snapdragon S4 Pro. Denne har 4 Krait-kjerner som klokkes til 1,5 GHz. I tillegg har telefonen et arbeidsminne som er det dobbelte av det som har sittet i toppmodellene til andre produsenter hittil. 2GB arbeidsminne gjør at du fint kan kjøre mange og tunge applikasjoner samtidig. Størrelsen på arbeidsminnet er det samme som for eks. Samsungs Galaxy Note 2 – som trolig koster en del mer enn det denne telefonen kommer til å ligge på.

 

[box_light]Andre spesifikasjoner:
Størrelse: 133,9 x 68,7 x 9,1 mm
Vekt: 139 gram
Skjerm: 4,7-tommer True HD IPS Plue, Gorilla Glass 2, Zerogap Touch, 720 x 1280 piksler
Prosessor: Qualcomm Snapdragon S4 Pro, 4 x Krait @ 1,5 GHz, Adreno 320 GPU
Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
Teknologi: HSPA+, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0+HS, GPS+A-GPS
Kamera: 8 megapiksler, 1,3 megapikslers frontkamera
Minne: 8 / 16 GB lagring
Batteri: 2100 mAh batteri (fastmontert)
Pris og tilgjengelighet: 13. november 2012, pris ikke tilgjengelig i skrivende stund. Ikke bekreftet dato i Norge.[/box_light]

Skjermen kan skilte med mange tittuleringer; True HD IPS Plus, Gorilla Glass 2 og Zerogap Touch. De to første i rekken betyr bare at vi her snakker om en høyoppløselig skjerm som har særdeles god innsynsvinkel og er belagt med et herdet glass som er til for å motstå riper og merker. Zerogap Touch er en forholdsvis ny betegnelse, selv om teknologien ikke er helt ny.
Teknologien går rett og slett ut på at det som utgjør touch-skjermen (altså skjermen i seg selv, berøringssensorer og glasset) er tynnere. I tillegg skal disse skjermen også bruke mindre strøm ved lik lysstyrke som andre skjermer. Konseptet er kanskje best kjent fra Apples lansering av iPhone 5 tidligere i høst.

 

Lite lagring og ingen 4G

En teknologi som etterhvert ser ut til å integreres mer, nemlig trådløs lading, er også med i denne pakken fra LG. Telefonen støtter NFC, men den har ingen støtte for 4G/LTE. Raskeste mobilnett her er HSPA+ (eller «super-3G»).
Som ved lanseringen av Nexus 7, kan det se ut som denne telefonen har litt sparsomt med lagringsplass. Pressemeldingen fra LG nevner ingen støtte for minnekort, og dette har heller ikke vært vanlig på Nexus-telefoner hittil. Telefonen er opplyst å komme med enten 8 eller 16GB lagringsplass internt.

 

Nexus 7

Nexus 7 oppgraderes, og den minste modellen i familien forsvinner fra markedet. Fra nå får man kun kjøpt 16GB og 32GB variantene av nettbrettet.
Nettbrettet er annonsert i USA med at det kommer med mobilt bredbånd, dvs. at man ikke lengre er avhengig av Wi-Fi for surfing eller bruk. Om brettet støtter frekvenser brukt i Norge, eller om det er denne modellen som kommer hit etterhvert er ikke bekreftet av Asus eller Google.

 

Nexus 10

Sist men ikke minst er det nå også lansert en storebror til Nexus 7. Nettbrettet heter Nexus 10, og nyhetene er bl.a. meget kraftig innmat og større skjerm. Nettbrettet produseres av Samsung, og har tydelige designelementer fra Note 10.1, med avrundete kanter og en veldig «myk» bakside.

[box_light]Spesifikasjoner
Størrelse: 26,39 x 17,76 x 0.89 cm
Vekt: 603 gram
Skjerm: 10 tommer, HD PLS, Gorilla Glass 2, 2560 x 1600 piksler (300 ppt)
Operativsystem: Android 4.2 (Jelly Bean)
Maskinvare: Exynos 5250, 2 x Cortex A15 @ 1,7 GHz, Mali T604 GPU, 2 GB RAM
Teknologi:802.11a/b/g/n (MIMO+HT40), Bluetooth 4.0+HS
Kamera: 5 megapiksler, 1,9 megapikslers frontkamera
Minne: 16/32 GB lagring
Batteri: 9000 mAh batterikapasitet, 500 timer hviletid, 9 timer video
Pris og tilgjengelighet: Oppgitt til 13. november og $399 dollar i USA – pris og tilgjengelighet for Norge ikke oppgitt[/box_light]

Som du ser av spesifikasjonene over, er dette et nettbrett med meget kraftig innmat og en krystallklar skjerm. Skjermen har faktisk så høy oppløsning at den slår både «The new iPad» og «The new-new iPad» ( :) ) i støvlene. 
Nettbrettet kjører i tillegg med Samsungs helt nye Exynos 5250 systembrikke, noe som betyr to prossesorkjerner type Cortex A15 klokket til 1,7GHz.
Grafikken på brettet drives av en Mali T604 grafikkprosessor. Dette er en nyere generasjon grafikprosessor fra ARM og den er bl.a. kraftigere enn Mali 400MP som befinner seg i Galaxy S3 og Galaxy Note 2.
 Brettet har, som Nexus 4-telefonen, 2GB arbeidsminne.
 Videre har nettbrettet mikro HDMI-kontakt, NFC, Bluetooth 4.0 og muligheter for å koble til flere Wi-Fi-nett samtidig.

Batteri og levetid

Nettbrettet er oppgitt til å ha et batteri på 9000 mAh, som i følge Samsung skal gi 9 timers videoavspilling eller 500 timer standby på en lading. 
Nexus 10 har en egen ladeport i bunnen som bare settes mot kontaktpunkter i en dockingstasjon (likt løsningen på Nexus 7), men det har også en vanlig mikro USB-port. Det er usikkert om det går å lade via denne, eller om den er til kun for dataoverføring.

 

[box_dark]Skal du gå til innkjøp av en av de nye Nexus-produktene, enten når de (forhåpentligvis) kommer til Norge eller via andre kanaler?[/box_dark]

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Markus Karlsen
3 Kommentarer

Skriv kommentar