Nyheter
Åpen Artikkel
Subsonic: Stream media fra PC til telefon
7

Subsonic: Stream media fra PC til telefon

av Lasse Gullvåg Sætre04/02/2011

I disse dager har de fleste enten fått seg et abonnement uten alt for dyre megabytes, eller i det minste en ganske god eksponering for WiFi. Kombineres dette med at folk har mye media på harddiskene sine hjemme, oppstår det et åpenbart behov. Man trenger å få dyttet filmen og musikken over til mobilen, mens en ikke er hjemme. Og man har ikke lyst til å vente på at det skal laste ned, nei, det må streames. Her følger en guide til hvordan du kan sette opp en fin løsning for det.

Subsonic

Mitt første møte med Subsonic var da jeg satt opp en felles musikktjeneste for kollektivet jeg bodde i. Da var Subsonic veldig nytt og litt manglende  på funksjoner, og valget falt heller på den mer prøvde Ampache-serveren.
Ting har forandret seg veldig på noen korte år. Subsonic har blitt voksen! Selv om applikasjonen kaller seg for en music streamer har den nå ingen problemer med å også ta for seg film. Dette var en av de mest smertefrie serveroppsettene jeg har gjort, og fungerer både på Windows, Mac og Linux, i tillegg til å ha en god Android-app. Subsonic transkoder film til Adobe Flash, og denne guiden antar at du har Flash installert på Android-telefonen din.

Kort sagt lar Subsonic deg høre på all musikken din og de aller fleste av filmene og seriene dine, akkurat der du ønsker å gjøre det. Denne guiden går igjennom hvordan du installerer både server (på Windows, OS X og Linux), i tillegg til å sette opp applikasjonen i Android.

Server-oppsett

1. Det første du må gjøre er å gå til Subsonic sine nettsider fra PCen som skal fungere som server. Her laster du ned installasjonsfilen som passer for ditt operativsystem.

2. Installasjonen er superenkel. I alle operativsystemene skal du kunne dobbeltklikke på installasjonsfila og trykke deg gjennom installasjonsprosessen.

  • I OS X må du starte Subsonic fra Applications-mappa, for så å høyreklikke på dock-ikonet og velge «Open at login». I Windows og Linux er dette default.
  • I Linux trenger du å installere transkodere ved siden av. Ubuntu-brukere bør bruke kommandoen under, har du en annen distro kan du se her.

sudo apt-get install lame flac faad vorbis-tools ffmpeg


3. Skriv inn http://localhost:4040 i nettleseren din. Dette peker deg til din egen PC, port 4040. Nå skal vi sjekke at installasjonen er gått bra og vi starter å sette opp Subsonic.

4. Logg inn med brukernavn «admin» og passord «admin». Du blir presentert for muligheten til å endre passord. Dette er det veldig viktig, uvedkommende skal ikke komme seg inn her.

5. Gå til Settings, menyvalget symbolisert med verktøy. Herfra skal du sette filstien til mediamappene dine. Legg de til og trykk lagre. Subsonic forventer at du har en ryddig mappestruktur, den presenterer nemlig filene i det hierarkiet du har det på disk. Etter du har gjort dette skal du se media dukke opp i den venstre delen av siden.

6. Her skal vi åpne de riktige portene i ruteren din, slik at Subsonic kan nås fra utverden. Det er to måter å gjøre dette på, begge to beskrevet under. A er mye enklere enn B. Prøv A først, fungerer ikke det kan du følge B.

A: La Subsonic konfigurere portene. Inne på Settings trykker du på Networking, og velg «Automatically configure your router«. Trykk på Save og sjekk statusmeldingen. Er den ok hopper du til steg 7. Viser den en feil, anbefales det at du går inn på routeren din og skrur på UPnP. Etter du har gjort dette, trykker du igjen på Save-knappen og sjekker statusmeldingen. Har du fremdeles en feilmelding kan du prøve alternativ B

B: Sett routeren din til å åpne port 4040. Portforward.com har en god guide til nesten alle routere på markedet, bruk den for instruksjoner.

7. Nå har vi satt opp portene korrekt, og kan gå videre til å gi Subsonic-installasjonen en adresse på nettet. Gå til Settings –> Network og velg «Access your server over the internet» og skriv inn en adresse du kommer til å huske.

Eksempel: lettaahuske.subsonic.org

Nå skal det være mulig å nå denne installasjonen fra hele Internett gjennom adressen du akkurat har satt.

Tykk for større bilde

Android-oppsett

1. Gå til Market og last ned applikasjonen Subsonic.

2. Åpne Subsonic og gå til Settings.

3. Velg «Unused 1» og gi den et vilkårlig navn, skriv inn serveradressen (Eksempel: lettaahuske.subsonic.org), brukernavnet og passordet du satt i server-delen av guiden.

4. Du skal nå kunne nyte mediafilene dine fra hvor enn du er i verden. Prøv å endre kvalitet (båndbredde) i avspillervinduet dersom du opplever hakking. Jeg håper du også la merke til at du kan sette opp flere brukere med forskjellige rettigheter.

Har du andre problemer kan du spørre noen om i hjelp i kommentarfeltet her, sjekke dokumentasjonen til Subsonic eller spørre om hjelp på forumet deres.

Det finnes flere alternative løsninger for å streame media, og Winamp, med den svært gode klienten til Android, er en av dem. Selv om navnet ikke hindrer den å ha støtte for Mac og Android, har ikke Winamp en Linux-klient. Derfor ble det uaktuelt for undertegnede, som er svært glad i sitt frie operativsystem for PCer. Dette er et av flere alternativer for de som ikke synes Subsonic passer for dem.

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Lasse Gullvåg Sætre

Lasse var en av to grunnleggere av Droidnytt og var med frem til slutten av 2012

7 Kommentarer

Skriv kommentar