Nyheter
Åpen Artikkel
Ti ting Android har som iOS ikke har
10

Ti ting Android har som iOS ikke har

av Ørjan H Vøllestad20/05/2011

Apple versus Google, når skal denne krigen ende? Det er nærmest en religionskrig for mange, men vi kan være enige i at det gjelder de umodne som egentlig ikke har peiling på hva de snakker om. Bare dumme tilhengere som ønsker å provosere og trenger en tilhørighet.

To forskjellige leirer

Noen like Apples iOS og noen liker Googles Android. Det er to forskjellige leirer, to forskjellige kjemper som begge prøver å ta markedsandeler. Religiøse tilhengere fra den ene leiren vil alltid føle seg overlegen og fnyse av den andre parten og visa versa. Slik er det bare. Bare de modne ser verdien i begge parter og vet å anvende styrkere fra hver.

Berget av linux

Jeg, for eksempel, begynte med Windows 3.11 og MS-DOS 6.22 i det jeg fikk min første Intel 80386 og rota og lekte med autoexec.bat og config.sys. Quick Basic var også morro. Før jeg ble skylt over av Windows 95/98 floden, ble jeg berget av en kompis med Slackware 4.0. To 3,5″ disketter altså. Det var en smertefull start på mitt Linux-liv, for det var ikke særlig brukervennlig. Men jeg kom bedre ut med Red Hat litt senere og begynte å få taket på Bash og X.

Slik varte det en del år og jeg har siden den gangen brukt Linux. I dag bruker jeg Ubuntu 11.04. Jeg var en periode svært ekstrem tilhenger av Linux og omtalte meg nesten som en Linux-evangelist. Jeg var skikkelig frelst og litt umoden. Etter noen år modnet jeg og lærte å se verdien og forskjellige styrker i Windows, Linux og OS X. Hver er god på sitt.

Ti gode grunner til å velge Android

Men det er forskjeller og det er det også i mellom iOS og Android idag. Her er Lifehackers 10 gode grunner til å velge Android framfor iOS. Om du ikke blir frelst, så er det i alle fall en styrker Android har som iOS ikke har. Windows Phone er bevisst utelatt.

 1. Alternative tastatur
 2. Automatiseringsmulighet
 3. Valgfri hjemmeskjerm
 4. Støtte for widgets
 5. Mulighet for å bytte minnebrikke og batteri
 6. Installere apps via nettet
 7. Installere og bygge egne ROMs
 8. Styre telefonen fra en datamaskin
 9. Valgfri mulighet for Flash
 10. Ordentlig integrering mellom apps

Dette er nok en liste som kan diskuteres, men kort fortalt tror jeg Android-brukere kjenner en større frihet og slakkere rammer rundt seg. Det kan hende iOS brukere trives med dette det-viktigste-er-at-det-alltid-funker argumentet sitt. Når det kommer til tablets, tror jeg personlig jeg ville valgt en iPad idag, mest på grunn av pris og ønsket verktøy tilgjengelig.

Kilder: lifehacker.com (listen), ashinati.deviantart.com (forsidebilde).

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

10 Kommentarer
 • Anonym
  20/05/2011 at 19:51

   Alternative tastatur er vel i seg sjølv eit heller tynt punkt. Du burde vel heller poengtere at det meste kan bytast ut. Kan ein t.d. byte SMS-app i iOS?
  Hadde òg vore fint med ei setjing eller to om kvart punkt. Med ein sånn artikkel kan det fort kome folk innom som ser etter argument for kva OS dei skal velje når dei skal kjøpe ny telefon. Automatiseringsmoglegheit og det å installere apps via nettet («Kor elles skulle ein installert dei frå?») seier ikkje nødvendigvis nok. :b

  Elles ein god artikkel. Her er det vel friheita som appellerar. I tillegg til at eg generelt sett liker å fikle rundt i OS og sjå kva eg kan endre på av innstillingar og whatnot. (Personleg gjer eg det på eit heller grunnleggjande plan, noko som passar meg ypperleg med moglegheit for t.d. ting som LauncherPro.) I mitt hovud er moglegheitane for dette viktig for eit OS, og eg skjønar det ikkje er noko folk flest ønskjer. 

  Far min kjøpte seg nettopp ein iPad, og for han og mor mi er ein iPad med iOS akkurat det dei har hatt behov for til det meste av datamaskinbruk. (Sist eg var heime trur eg mor mi satt på internett nestan like mykje som meg berre fordi det har vorte så enkelt og tilgjengeleg med ein iPad i stua. :b) Eg pusla sjølvsagt litt med iPaden sjølv, og joda, han er eit fint verkty. Resultatet var imidlertid at eg konstant brukte iPaden «opp ned» (Home-knappen over skjermen). Far min konkluderte med at det var fordi det var «det einaste eg kunne velje sjølv»…

  Denne synest eg er fin: http://wallbase.cc/wallpaper/483927 :3

 • Rino Hellesnes-Berger
  23/05/2011 at 08:50

   Føler at ios er mer stabilt. har mer tull med android enn jeg hadde med min iphone.
  Men, er mer fornøyd med Android.

 • 25/05/2011 at 07:09

  At Apple har gjort en god jobb med iAltmuligrart er det liten tvil om. I tillegg er de jo ekstremt gode på markedsføring. De får jo selvsagt god hjelp av media, som jeg iblant mistenker ikke kjenner til andre merkevarer enn Apple. Hvor ofte ser man en laptop som ikke er Mac i en film for eksempel? Men det er kanskje slik at de fleste bærbare i statene er Mac? Det kan jo i alle fall virke slik. Og det samme gjelder iPhone.

  iPhone er en super telefon, med utrolig mye bra apps tilgjengelig. Man kan kanskje ikke endre så mye, men det er heller ikke den jevne iSheep opptatt av. En kollega hadde iPhone 4 under et døgn før han rootet den i frustrasjon. Selv har jeg en HTC Desire med Cyanogenmod installert, og får litt fnatt når jeg en sjelden gang sitter med et iProdukt. At samtlige iPods jeg og min kone har eid har vært innom service minst en gang har nok ikke bidratt til min elsk for Apple, men det hører til en annen debatt.

 • mrX
  28/05/2011 at 22:12

  Usikker på hvordan en Android Tablet fungerer som mobilt kontor. Men jeg har gjort mine bekjentskaper med iPad, ettersom min mor har en. Jeg skulle prøve å få til et enkelt oppsett, der hun kunne ha diverse ‘templates’ av dokumenter liggende på Dropbox, som hun kunne redigere, og lagre som nye dokumenter på DB.
  Dette var enklere tenkt enn gjort, og det var en umulighet å kunne få de diverse app’ene til å snakke sammen. Umulig var det også å ha en mappestruktur i bunn som en planB for å bli hjulpet..
  Oppgaven var så enkel som å skrive referater/notater fra møter.

  Mulig det kanskje finnes kontor-apper der ute som fungerer mer sømløst mot for eksempel DB, men ettersom man må kjøpe de, så blir det fort en dyr affære å finne den beste.

  Summa sumarum ble det en hårete løsning for å få dette til.
  Og viss en iPad ikke kan brukes mer elegant som mobilt kontor, så ser jeg nesten ikke behovet for den i det hele tatt.
  Angry birds med større skjerm, bare?

  Som sagt er jeg ukjent med Android Tab som kontorløsning, men det skal ikke så store grepene til for å overgå iPad lett for min del

  • mrX
   28/05/2011 at 22:15

   ..Og om folk har svar på løsninger her, så bør det presiseres;
   Lagring i nettsky på en slik enhet er essensielt, ettersom sluttproduktet skal kunne ligge på en Kontor PC, uten iTunes, eller annen kablet (og knotete) løsning..

Skriv kommentar