Apps
Åpen Artikkel
Askeladden er kommet til Android
4

Askeladden er kommet til Android

av Ørjan H Vøllestad05/05/2011

Vi har testet det som er den aller første norske barneboka for Android-telefoner. Askeladden som kappåt med trollet fra Forlaget Propell er nå tilgjengelig på Android Market som en egen app.

Engasjerende fortellerstemme

Boken er både en lydbok og en e-bok på samme tid. Lydbok fordi det er en fortellerstemme som leser boken hvis du vil. E-bok fordi du kan selv lese boken i eget tempo. Slått sammen får du en lydbok med god fortellerstemme og som automatisk blar til neste side. Boken er på 16 sider og akkurat passe lang.

Tikva (3) og Aria (2)

Det er en barnebok av det klassiske eventyret om Askeladden som kappåt med trollet, fritt etter Asbjørnsen og Moe. Dette med en fortellerstemme og sider som blar minner meg veldig om de gamle lydbøkene fra Disney hvor du bladde om til neste side når du hørte en lyd. Det har jeg gode minner fra og gledet meg veldig til å prøve denne boken på mine to døtre som er to og tre år gamle.

Tegnefilm-generasjonen

Nå er ikke de vant med å sitte stille å høre på lydbøker eller på radio. De er i tegnefilm-generasjonen og ser aller helst Dora eller Små Einsteins på DVD. Så det jeg var mest spent på var om de ville komme til å sitte stille gjennom boka. Vi slang oss på sofaen, og med en datter på hver side startet jeg appen og skrudde volumet opp.

Boken begynner med en forside, slik en vanlig bok og blir introdusert av fortellerstemmen. Som standard er boken satt med fortellerstemme og til å bla automatisk. Dette fungerte helt utmerket og tempoet var flott. Stemmen var engasjerende og den ene dattera mi utbrøt «Oj», når trollet ble introdusert. Det var akkurat passe lengde på boken, slik at ungene ikke rakk å bli utålmodige.

God start på salget av barneboken

Askeladden som kappåt med trollet

«Askeladden som kappåt med trollet», har allerede har solgt over 1500 eksemplarer de to første månedene på Apple App Store. Forlaget Propell har fem barnebøker til på blokka som blir tilgjengelig på både Android Market for oss og App Store for iPhone-brukere. De har enda større ambisjoner, nemlig å gjøre denne første boken tilgjengelig på flere språk: engelsk, tysk, fransk og arabisk.

Konklusjon

Boken koster normalt 29kr, men er for øyeblikket satt ned til 6kr. Det er jo et velkjent fenomen at Android-brukere ikke er like glade i å betale for apps som iPhone-brukere. Men kanskje en barnebok kan friste? Boken kan lagres på minnekortet på telefoner med Android 2.2 eller nyere. Det eneste minuset jeg fant var at på telefonen min ble ikke all tekst vist, noe som gjorde at jeg ikke fikk lest den siste setningen på noen av sidene. Til gjengjeld ble det jo lest opp.

Jeg vet heller ikke hvor lurt det er å ha hver bok som en egen applikasjon. Det kan komme til å fylle opp telefonen din med ikoner og apps hvis du kjøper noen bøker. Det beste er kanskje å forholde seg til et e-bokformat og la boka være en fil som én enkelt app kan lese hundrevis av. Men igjen, her var det en kombinasjon av en lydbok og en e-bok som ga mer enn en vanlig bok, og da er kompromisset ganske greit. Vi er spent på å se de neste utgivelsene fra det norske forlaget.

[rating:4/5]

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

4 Kommentarer

Skriv kommentar