Apps
Åpen Artikkel
Lesernes Hjørne: DriSMo – En open source app for å måle kjørekvalitet!
1

Lesernes Hjørne: DriSMo – En open source app for å måle kjørekvalitet!

av Leserhjørnet10/10/2011

Denne artikkelen er skrevet av Jørn André Myrland, ønsker du å skrive en artikkel for lesernes hjørne, eller skrive fast for Droidnytt send en artikkel til ogp@droidnytt.no eller orjanv@droidnytt.no.

 

Har du noen gang kranglet og diskutert med kompiser om hvem som er den beste sjåføren? Jeg og to andre ved Høgskolen i Gjøvik hadde som bachelorprosjekt å lage en Android applikasjon for å løse dette problemet. Dette prosjektet ble en suksess, noe du kan lese mer om her. Applikasjonen fikk navnet DriSMo – kort for Driving Skill Monitor. Du kan finne DriSMo på AndroidMarket.

Hvordan virker DriSMo?

Ved å utnytte akselerometeret i telefonen, kan vi måle G-kreftene bilen er utsatt for. Det vil si at vi i teorien kan måle hvor bra sjåføren bremser, svinger, akselerer, etc. For å få dette til, må telefonen kalibreres i forhold til bilen, slik at den kan skille mellom forskjellige hendelser, som f.eks. en brems og en sving. Når telefonen er kalibrert, vil akselerometerverdiene måles opp mot satte verdier for å vise om sjåføren kjører bra eller dårlig.

Kjørekvalitet

Tidlig i prosjektet ble det tydelig at det ville bli vanskelig å kun måle kjøreferdigheter(skill), da dette er vanskelig å måle kun ved å bruke akselerometeret. Vi bestemte oss får å ta i bruk et nytt begrep; Kjørekvalitet. Kort sagt: DriSMo skal måle er hvor behagelig det er å sitte på. Vi ble enige om at det var tre store faktorer som er med på å avgjøre kjørekvaliteten. Sjåførens kjørestil, omgivelsene og bilen. En god sjåfør, på et godt føre, i en god bil vil gi god kjørekvalitet, og vice versa.

Algoritmen

For å måle kjørekvalitet benytter DriSMo seg av en matematisk algoritme (basert på Elo-ratingsystemet) for å gi en poengsum ut i fra akselerometerverdiene. Kort sagt, vil sjåføren få poeng sakte men sikkert dersom han kjører bra, men gjør sjåføren en feil (f.eks. bråbremser), mister han mange poeng. Dette gjør at vi kan måle og vise kjørekvaliteten i sanntid. I stedet for at sjåføren skal lese poengsummen, konverterer DriSMo om poengsummen til fargekoder, hvor Blå er utmerket, Grønt er OK og Rødt er dårlig (som gjenspeiles i den fargerike logoen).

Ekstrafunksjoner

I tillegg til å måle kjørekvalitet, benytter DriSMo seg av GPS’en i telefonen for å vise hvor du kjørte, og hvilken kvalitet du kjørte med på det tidspunktet. DriSMo har også en rekke andre funksjonaliteter som kan aktiveres; Tekst-til-tale, Automatisk sende SMS for innkommende anrop/meldinger. DriSMo har i tillegg en integrert funksjon for å dele en kjøretur til veggen din på facebook!

Følgende video illustrerer hvordan applikasjonen virker i praksis:

DriSMo i dag

Per i dag har DriSMo gjennomsnittlig 100 nedlastinger til dagen, og over 10 000 nedlastinger totalt spredd over hele verden. Applikasjonen er Open Source, og vi som har startet dette prosjektet ønsker å få flere til å bidra, for å gjøre DriSMo sterkere. Kildekoden kan du finne på både på SourceForge og GitHub. Ønsker du å vite mer detaljert om DriSMo, kan du lese prosjektrapporten eller utviklingsloggen.

—-

Takk til Jørn André Myrland for ditt bidrag! Ønsker DU å skrive et leserinnlegg, meninger, anmeldelse av en applikasjon, guide, fantasien setter grenser, send en mail til ogp@droidnytt.no eller orjanv@droidnytt.no med “Lesernes hjørne” i emnet og kanskje kommer din artikkel på Droidnytt!

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Leserhjørnet

Denne artikkelen er skrevet av en leser, vil du skrive for Droidnytt, eller skrive ett innlegg i lesernes hjørne, send en mail til ogp@droidnytt.no.

1 Kommentarer

Skriv kommentar