Apps
Åpen Artikkel
Ny applikasjon for norske slektsforskere er nå tilgjengelig
0

Ny applikasjon for norske slektsforskere er nå tilgjengelig

av Ørjan H Vøllestad27/05/2012

Nettstedet mobilen.no ba i fjor om innspill fra leserne om deres drømme-apper. Ett av de fem premierte forslagene var et søkeverktøy for norske slektsforskere. Med app’en ”Digitalarkivet” er drømmen blitt virkelighet.

Søk opp personer født før 1910

Appen Digitalarkivet er nå tilgjengelig for nedlasting på Google Play. Dette er en løsning som gjør det mulig for alle som har en smarttelefon eller nettbrett å søke etter slektninger født før 1910. Det finner gode og velkjente nettsted som er mye brukt til slektforkning, slik som geni.com. Digitalarkivet som nettsted har lenge vært brukt av slektsforskere.

– Nettstedet Digitalarkivet  har vist seg å være en veldig populær tjeneste, med et snitt på over 10.000 unike brukere hver dag og nesten 1 million sidevisninger per dag. Vi ønsket derfor å gjøre denne tjenesten tilgjengelig for publikum via nye kanaler, sier Ole Gausdal, avdelingsdirektør i Riksarkivet.

– Ved å kombinere ny teknologi og historiske data har vi klart å løfte en populær tjeneste ut på nye mobile plattformer, og håper med det å nå gamle og nye brukere på det mediet de bruker der og da. Vi er også svært fornøyd med at app’en støttes av de tre største operativsystemene for mobile enheter, sier Gausdal.

Eksempel på gamle kirkebøker

Søk blant 10 millioner oppføringer

[pullquote_right]Finn oldemor på mobilen[/pullquote_right]Med app’en kan man søke etter personer ved hjelp av et enkelt eller avansert navnesøk. Fra trefflisten kan man trykke seg videre for å se detaljert informasjon om personene. Digitalarkivets databaser inneholder over fem millioner personforekomster hentet fra folketellinger og kirkebøker, og det vil i løpet av sommeren legges til ytterligere fem millioner.

Med NRK-serien «Hvem tror du at du er» steg trafikken i Digitalarkivets ulike tilbud sterkt, og rekorden er over 3 millioner nedlastede sider i løpet av et døgn. Det kommer snart en ny sesong av programserien, og da forventer Arkivverket en ny oppblomstring i interessen for slektsforskning.

HVEM TROR DU AT DU ER?

Last ned og søk du også

Applikasjonen er designet og utviklet av konsulentselskapet Mesan for Arkivverket. Selskapet har knyttet til seg tre talentfulle studenter fra Norges Informasjonstekniske Høgskole som har gjort mesteparten av jobben. Det har resultert i en moderne applikasjon utviklet i HTML5. Fordelen ved å bruke HTML5 er at man kan lage én felles løsning for Android, iOS og Windows Phone.

Den mobile HTML5-webutgaven er tilgjengelig på: http://m.digitalarkivet.arkivverket.no

Kilde: www.arkivverket.no

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

Kommentarer

Skriv kommentar