Apps
Åpen Artikkel
Utforsk Large Hadron Collider (LHC) direkte fra telefonen din
0

Utforsk Large Hadron Collider (LHC) direkte fra telefonen din

av Ørjan H Vøllestad09/10/2011

Forskere ved verdens største vitenskapelige eksperiment – Large Hadron Collider ved CERN i Geneve – prøver å besvare grunnleggende spørsmål om innholdet av universet, opprinnelsen til masse (materie), og strukturen av tid og rom. Altså et noe ambisiøst prosjekt spør du meg, men absolutt noe som de aller fleste også lurer på. Grunnleggende spørsmål på hvorfor universet eksisterer har til alle tider brynet hjernene til mennesker og her er det største vitenskapelige forsøket verden noensinne har sett.

Ut av CERN kommer i alle fall en app

LHSee gjør Large Hadron Collider tilgjengelig for alle med en Android smarttelefon eller tablet PC. Applikasjonen er skrevet av forskere ved universitetet i Oxford, og i samarbeid med ATLAS-eksperimentet på CERN er den konstruert for bruk av eksperter såvel som ikke-eksperter.

[box_light]

En meget kort og litt mer teknisk introduksjon

Ved å sende to stråler av partikler mot hverandre med svært høy energi, kan man gjenskape den dannelsen av partikler man forestiller seg fant sted umiddelbart etter Big Bang. Man kan dermed, ut fra partiklene som blir dannet i kollisjonen mellom de to strålene, finne ut hvilke stoffer og partikler som kan ha blitt dannet i kollisjonen.

[/box_light]

Applikasjonen LHSee fra CERN lar deg få et innblikk i dette enorme eksperimentet og kanskje lærer du noe samtidig om tid og rom. Om du støtter opp om prosjektet eller ikke, er det likevel en kul applikasjon som virker veldig nerdete i forhold til andre mer estetiske applikasjoner for både iPhone og Android. Den har derfor fått en Nerd-Award av meg.

Hovedbildet i LHSee

Lite fokus på utseendet

Forskerne og gjengen på Oxford har nok fokusert på innholdet og det å presentere eksperimentet framfor layouten. Noe jeg er helt fortrolig med, og trekker ikke ned opplevelsen i det hele tatt. Det gjør det heller mer troverdig at de ønsker å presentere innhold og eksperimentet framfor å være flashy og kul.

Navigering og innholdet er enkelt og oversiktlig, noe som er det viktigste.

Masse forskjellige innhold

For første gang kan du nå hente direkte kollisjonshendelser fra de underjordiske detektorene i Geneve, og få dem direkte til din egen Android-enhet. I tillegg til et utvalg av pedagogiske ressurser, lar programmet deg å samhandle med kollisjonenshendelsene i full 3D-grafikk. Du kan også finne ut hvordan de ulike delene avdetektoren fungerer, lære å identifisere ulike typer av kollisjoner, og selv sette dine nye ferdigheter på prøve ved å spille «Hunt Higgs» spillet.

Spillet «Hunt the Higgs Boson» er et kunnskapsspill og virker mer som en quiz enn et spill. Men igjen, dette er ikke en flashy app, men en kunnskapsorientert applikasjon ment for både vitenskapsmenn og vanlig dødelige mennesker også.

Feedback funksjonen direkte tilgjengelig i menyen er en interaksjon mellom bruker og utvikler. Ment for å gi tilbakemelding til CERN om du har lært noe eller ikke. Ettersom det er også en applikasjon for studenter, vil de vite om det hjalp deg i dine studier.

Konklusjon

En høyst interessant applikasjon som passer for nerden og den fysikk-interesserte. Er du amatør eller jobber du i en lab, er dette for deg. Applikasjonen er veldig liten å laste ned (ca 900kb) og helt gratis. For at bruken skal være optimal må du ha slått på enten mobilt bredbånd eller aller helst WiFi. Det er fordi applikasjonen ønsker å hente ned data direkte fra LHC. For videoene du kan se i appen må du også har internett-tilgang. Applikasjonen krever bare internett-tilgang og er temmelig trygg.
0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

Kommentarer

Skriv kommentar