Sikkerhet
Åpen Artikkel
Datatilsynet advarer mot applikasjoner
1

Datatilsynet advarer mot applikasjoner

av Oskar G. Paulsrud03/03/2011

Datatilsynet har nå advart mot applikasjoner som har for mye tilgang til brukerens rettigheter. Vi har tidligere skrevet om Angry Birds sin SMS-tilgang og nå har Bjørn Erik Thon i datayilsynet gått ut og advart mot applikasjoner.

Kontroll

Som vi fleste Androidbrukere vet får vi opp hva applikasjonen har tilgang til når vi laster den ned. Datatilsyntet advarer mot alle som har tilgang til nettleseren, kontaktlista og andre  personlige steder på telefonen. Thon mener brukerne må få bedre kontroll på sin personlige informasjon, noe undertegnede er svært enig i.

SMS-applikasjoner

Droidnytt har nylig skrevet flere artikler med de forskjellige medlemmene i redaksjonens favoritt applikasjoner. I Lasse sin artikkel sto det om GO SMS, og flere av dere lesere kommenterte om andre av de store SMS applikasjonene som Handsent og min favoritt Chomp SMS. Alle disse applikasjonene får SMS og kontaktliste noe datatilsynet ikke er særlig positive til.

Uønsket reklame

Grunnen til at Bjørn Erik Thon advarer mot å gi utviklere tilgang til personlige og nettopplysninger er at dette kan bruke ondsinnets. Når du takker ja til at for eksempel Chomp SMS skal kunne sende meldinger og se på kontaktlista di, kan det være at det er en utvikler bak som bruker informasjonen ondsinnets og kan bruke informasjonen til hva han vil. Dette kan for eksempel føre til at du sender en melding til en venn med reklame om applikasjonen uten at du har villet det. Dette er ikke så veldig vanskelig å gjennomføre for en flink utvikler ettersom en «auto-send»-kode ikke er vanskelig å integrere i en applikasjon. Det har nylig kommet informasjon om flere applikasjoner som er ondsinnes og tar seg tilgang til IMEI-nummeret og rooter telefonen, les mer om det her

Gjennomgang

Datatilsyntet vil nå begynne å gå igjennom applikasjoner, ikke bare i Android Market, men også Apples App store for å hjelpe norske forbrukere med applikasjonsikkerhet.

Kilde: Aftenposten

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Oskar G. Paulsrud

Norsk Android-entusiast og fotograf. Redaktør på Drodidnytt.no men driver også på som freelance-journalist. I tilleg for en ekstrem interesse for mobiltelefoner er jeg også Formel1 fan og elsker den gode gamle papiravisa.