Sikkerhet
Åpen Artikkel
Sjekk personvernreglene til en app før du laster den ned
2

Sjekk personvernreglene til en app før du laster den ned

av Ørjan H Vøllestad29/03/2012

Google har blitt kritisert for å ha latt Android-økosystemet være en altfor åpen plattform for malware. Android Market Google Play har nemlig blitt kritisert for å være et market hvor det er for lett å publisere snikende skjulte kodesnutter (tenkte du på tiger nå?).

Ikke alle utviklere har gode intensjoner

Mye av ansvaret for hva du installerer på Android-telefonen /-nettbrettet ligger hos deg. Du må selv vurdere en app før du installerer den, ved å lese gjennom hva slags tilganger appen spør etter på butikk-siden. Det skal sies at Google hele tiden rensker Google Play for malware-apps og det blir sikrere for deg og meg.

NRK sendte 14. mars et innslag som de kalte Apper vet «alt» om deg i programmet Forbrukerinspektørene (FBI), hvor de påpeker at mange burde bli mer klar over hvordan apper og internett funker, hva som faktisk kan skje dersom du tillater en app for eksempel å få tilgang til bildene du har på telefonen kombinert med tilgang til internett. I verste tilfelle kan du oppleve at bildene dine blir brukt til reklame i forskjellige medier, sier FBI.

Applikasjoner skal nå fremvise personvernregler

Utover dette har nå utviklere fått en mulighet til å vise brukerne hva slags personvernregler de følger og du kan lese gjennom dette før du laster ned en applikasjon. Det er foreløpig valgfritt for en utvikler å legge inn personvernsregler for appen sin, men dette vil hjelpe brukerne å ta et valg før de laster inn appen.

Dette kan gjøre det tryggere for deg og meg om vi skulle mistenke en app å være skummel, og vi kan lese hva slags personvernregler de har. Hva de kan komme til å gjøre med ditt innhold.

Selskapet Rovio skriver allerede på sin side for applikasjonen Angry Birds Space om sine personvernsregler og dette viser en seriøsitet hos utvikler.

De har også kontakt-informasjon for utvikler og på nettsiden deres mer kontaktinformasjon. Forbrukerinspektørene påpeker det som et faresignal når verken en applikasjon eller utviklers nettside ikke fremviser noen form for kontaktinformasjon.

Er du kritisk til appene du laster ned?

Kilde: support.google.com

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

2 Kommentarer
 • kbthomassen
  30/03/2012 at 11:52

  Ja, jeg er kritisk. Jeg sjekker bestandig personverninnstillingene før jeg installerer en app.
  Jeg lar heller ikke appene foreta en automatisk oppdatering. Det hender at appene endrer personvernkrav fra versjon til versjon, og dette vil jeg har kontroll på.
   
  Kjetil B.

  • hoyd
   30/03/2012 at 17:41

    @kbthomassen høres ut som du har kontroll ja. jeg er nok litt mindre kritisk personlig.

Skriv kommentar