Sikkerhet
Åpen Artikkel
Android er ikke fri programvare, sier Free Software Foundation
1

Android er ikke fri programvare, sier Free Software Foundation

av Ørjan H Vøllestad20/09/2011

Det sier Richard Stallman i en artikkel i The Guardian. Richard M. Stallman er en amerikansk programvareutvikler og fri programvare-forkjemper. Han er mest kjent som grunnleggeren av GNU-prosjektet og Free Software Foundation, som mannen bak programvarelisenser som GNU General Public License og som opphavsmannen til teksteditoren Emacs.

Er Android så åpent og fritt som vi er fortalt?

Kildekoden til Googles Android blir ofte omtalt som fri og åpen, men når Richard Stallman ser nærmere på det, kan en begynne å tro noe helt annet.

[quote]I hvilken grad respekteres brukernes frihet av Android? – Richard Stallman[/quote]

Kildekoden til Googles Android blir ofte omtalt som fri og åpen, men når Richard Stallman ser nærmere på det, kan en begynne å tro noe helt annet.

– Android er et operativsystem primært for mobiltelefoner, som består av Linux (Torvalds kjerne), noen biblioteker, Java-plattformen og noen programmer. Foruten linux, ble programvaren til Android i versjon 1 og 2 hovedsakelig utviklet av Google, og de lisenserte den under Apache 2.0 lisensen, noe som er en «slapp» fri programvarelisens, uten copyleft, sier Richard.

[box_light]

Copyleft kan beskrives som en rettslig konstruksjon der lisenstaker til et datamaskinprogram gjennom en lisens for fri programvare, gis tilgang programmets kildekode, og tillatelse til å bruke, bearbeide og tilgjengeliggjøre denne for allmennheten. Tillatelsen gis imidlertid bare under forutsetning av at senere mottakere av programmet gis tilsvarende rettigheter og tilsvarende faktiske muligheter til å utnytte disse (kilde: wikipedia)

[/box_light]

Bør vi tvile på Googles hensikter?

– Google har overholdt kravene til GNU General Public License for selve Linuxkjerna, men Apache-lisensen på resten av Android krever ikke at kildekoden (eller kjeldetekst som de sier på nynorsk) blir utgitt. Google har sagt de vil aldri offentliggjøre kildekoden til Android 3.0 (bortsett fra Linuxkjerna), selv om kjørbare filer har blitt frigitt til offentligheten. Android 3.1 kildekoden blir også holdt tilbake. Dermed er Android 3.0, bortsett fra Linux, ikke-fri programvare, enkelt og greit, sier Richard.

[quote]Bekymringen her er ikke om Android er «åpen», men om det gir brukerne frihet. – Richard Stallman[/quote]

– Selv programfiler som er offisielt en del av Android tilsvarer kanskje ikke kildekoden Google i praksis gir ut. Produsenter kan endre denne koden, og ofte slipper de ikke kildekoden for sine versjoner. GNU GPL krever dem å distribuere koden for sine versjoner av Linux, dersom de føyer seg etter lisensen. Resten av koden, er under denne «slappe» Apache-lisensen, som ikke krever at slipper kildekoden for den versjonen som de egentlig bruker.

[box_light]

Replicant, en virkelig åpen versjon av Android som støttes av noen få telefon-modeller, har erstattet mye av kildekoden og du kan klare deg uten ufrie apps. Men det finnes andre problemer her som vi ikke blir å gå inn på nå.

[/box_light]

– Noen enheter er utformet til å stanse brukere fra å installere og bruke modifisert programvare. I en slik situasjon, er programfiler er ikke frie selv om de var laget fra kilder som er fri og tilgjengelig for deg. Men noen Android-enheter være «roota» slik at brukerne kan installere annen programvare, sier Richard.

Android respekterer ikke din frihet

– Poenget med fri programvare er at vi har kontroll over databehandling vår, og her kvalifiserer virkelig ikke Google.

[quote]Mens ethvert datasystem kan ha bugs, kan disse enhetene være bugs. -Richard Stallman[/quote]

– Android er et stort skritt mot en etisk, brukerstyrt, fri-programvarebasert bærbar enhet, men det er en lang vei å gå. Selv om Android-telefoner i dag er betydelig bedre enn Apple eller Windows smart-telefoner, kan de ikke sies å respektere din frihet, avslutter Richard Stallman som har skrevet den opprinnelige artikkelen på The Guardian under lisensen, Creative Commons Attribution Noderivs 3.0 licence.

Den sier at jeg ikke har lov til å endre på innholdet, noe jeg muligens har gjort ved å oversette enkelte avsnitt og plukket ut sitater. Jeg har ikke laget en annen sak enn det som artikkelen sier, for det ville være å bryte lisensen. Se link under for artikkelen i sin fulle form, på engelsk.

Kilde: www.guardian.co.uk

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

1 Kommentarer
  • MortenKismulEnoksen
    20/09/2011 at 18:15

    Grunnen at 3.0 ikke er frigitt er at de vil vente til sammen smelting av 2.3 og 3.0+ er ferdig.

Skriv kommentar