Sikkerhet
Åpen Artikkel
Hvorfor roote Nexus 7?
2

Hvorfor roote Nexus 7?

av Leserhjørnet13/08/2012

Dette er en republisering fra Morten Prom Photography, skrevet av Morten Prom. Ønsker du å skrive for droidnytt fyll ut skjemaet her, eller send en mail til ogp@droidnytt.no 

Se originalpubliseringen her

Google sine Nexus mobiler leveres med den reneste Android opplevelsen man kan få, helt fri for bloatware som installeres av for eksempel HTC og Samsung. Det samme gjelder for nettbrettet Nexus 7.

Root

Selv om Nexus mobiler & nettbrett leveres med den reneste Vanilla Android opplevelsen rett fra Google, er tilgangen til sentrale deler av operativsystemet fortsatt låst og beskyttet. Dette for å gjøre systemet så sikkert som mulig.
Dette er veldig bra for de aller fleste! Men er man litt av en geek, har man selvfølgelig lyst til å få full tilgang til sine gadgets. Når man fjerner sperren får man tilgang til roten av filsystemet og dermed alle systemfiler. Prosessen kalles får «å roote» selvfølgelig fra det engelske «Root»(Red.anm.: som betyr røtter). Dette er stort sett det samme som «å jailbreake» sin iPhone.

Hvorfor roote

Hva er egentlig vitsen med å roote Nexus 7? Man trenger jo ikke installere en annen ROM for å bli kvitt for eksempel HTC Sense eller Samsung TouchWiz, for  Nexus 7 kjører jo siste nye Vanilla Android!
For det første fordi man kan! For det andre fordi det finnes en mengde kraftfulle apps som krever root tilgang.
I motsetning til Apple Appstore som ikke tilatter apps som krever jailbreak, kan man laste ned apps som krever root direkte fra Google Play Store. Det er en stor fordel at man ikke trenger å benytte 3. parts butikker. Google har en ganske liberal holdning til apps i Play Store, de tillater stort sett alle apps. Apps som er direkte skadelige blir dog fjernet fra Play Store. Så holder man seg til Play Store, er man ganske sikker på ikke å få infiserte apps.

Foto: Morten Prom © All rights reserved

Foto: Morten Prom

Her er et par nyttige ting som krever root tilgang:

 • Backup av apps og innstillinger med Titanium Backup.
 • Nandroid backup av hele nettbrettet til SD kortet via ClockworkMod recovery, enten via oppstartsverktøyet eller fra det grafiske grensesnitt i appen ROM Manager. Nexus 7 har ikke eksternt SD kort, men Nandroid backup fungerer for det.
 • Dessverre er noen apps ikke tilgjengelig i Norge. Hvis man har rootet sin Android, kan man endre Google Play fra Norge til US. Dette kan gjøre vha for eksempel via appen Market Unlocker.
 • StickMount: Gjør det mulig å mounte en hvilken som helst USB minnepinne eller USB harddisk. Fint når man kun har 16GB på nettbrettet.
 • Full tilgang til filer i alle mapper med mulighet til å kopiere å flytte filer. For eksempel via en app som Root Explorer.
 • Jeg bruker Nova Launcher i stedet for Google sin «Utskytningsrampe». I Nova Launcher kan man plassere widgets i app skuffen hvis det er tilgang til root.
 • Gjør det mulig for Wifi QR Generator å lese passord for nettverk som er lagret. Uten root må man taste inn passord før QR koden kan genereres.
 • Endring av CPU hastighet for å forbedre ytelsen. En litt risikabel operasjon som jeg holder meg langt fra. Men for noen kan det være morsomt å leke med. Fx med appen CPU Tuner. I den nyste Android versjon 4.1 Jelly Bean, har Google forbedret brukeropplevelsen med Project Butter, Tukling med CPU hastighet bør ikke lengre være nødvendig.
 • Surfer man på åpne nettverk er det meget viktig å benytte en sikker forbindelse til alle nettsteder som krever innlogging, for eksempel Facebook eller Gmail. Appen Droid Sheep kan brukes til å finne svakheter i nettverket, men kan også brukes til å hacke andre brukere på det åpne nettverk! Da Droid Sheep kan brukes av ondsinnede hackere, har Google fjernet den fra Play Store. Du får derfor heller ikke her link til appen.

Hvordan roote

Hvordan går man da frem hvis man vil roote? Det avhenger av veldig av telefonen/nettbrettet. Nexus 7 er en del av Nexus familien, så da kan man bruke Nexus Root Toolkit. Det er klart den letteste måten og man slipper å installere Android & Java utviklerverktøy. Nexus Root Toolkit fikser alle drivere og man slipper å skrive kryptiske DOS-kommandoer.

Resurser

XDA: Nexus Root Toolkit
Direkte link til Nexus Root Toolkit beskrevet på XDA. I tilfelle lenken skulle forsvinne på XDA.

Dette er en republisering fra Morten Prom Photography, skrevet av Morten Prom. Ønsker du å skrive for droidnytt fyll ut skjemaet her, eller send en mail til ogp@droidnytt.no 

Se originalpubliseringen her

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Leserhjørnet

Denne artikkelen er skrevet av en leser, vil du skrive for Droidnytt, eller skrive ett innlegg i lesernes hjørne, send en mail til ogp@droidnytt.no.

2 Kommentarer
 • 13/08/2012 at 11:27

  «Prosessen kalles får “å roote” selvfølgelig fra det engelske “Root”(Red.anm.: som betyr røtter).»
  Grunnen til at det kaller for å roote er dog:
  «root» er brukernavnet på kontoen som standard har tilgang til alle kommandoer og filer på et Linux eller Unix-ligndende operativsystem.
   
  Får er et dyr med ull, oftere kalt sau. For er et adverb, eller en preposisjon. (For et vær, han gikk for å tømme søpla, han stod for retten.) :)

  • 13/08/2012 at 13:26

    @Yngve Thoresen  Takk, ser at jeg har begått feil #1 :) Som du skjønner er jeg ikke spesielt inne i Linux ;) Skal lese meg opp på root brukeren, dette ser ut som en bra forklaring: http://www.linfo.org/root.html. 

Skriv kommentar