Sikkerhet
Åpen Artikkel
Nå kan du laste ned og prøve en Android versjon helt fri for Java-kode
0

Nå kan du laste ned og prøve en Android versjon helt fri for Java-kode

av Ørjan H Vøllestad11/05/2012

For ti dager siden lastet nemlig Xamarin opp noe de har kalt XobotOS til Github.

Java-fri Android versjon

XobotOS er en Java-fri versjon av Android basert på C# (C Sharp), et annet programmeringsspråk. Xamarin forteller på bloggen sin at de har ingen planer om å vedlikeholde denne koden, men at det var mest mest som et eksperiment for å omgjøre Java-kode til C-kode. De skrev et verktøy Sharpen for å gjøre dette, som du også kan hente ned på Github.

Mye av koden i XobotOS er skrevet av Miguel de Icaza, utvikleren som mange kanskje forbinder med Helix Code, et selskap som laget blant annet e-postklienten Evolution for Linux. Litt interessant er at han var på jobb-intervju sommeren 1997 hos Microsoft, som ønsket å ansette ham i teamet som utviklet SPARC-utgaven av Internet Explorer for UNIX, men han manglet den nødvendige universitets-tittelen for å få innreisetillatelse. Et par måneder senere startet han utviklingen av Gnome, som har vist seg å være et veldig populært skrivebordsystem i Linux. Lurer på om noen har angret på den avvisningen i ettertid?

Rettsak mellom Oracle og Google

I 2010 kjøpte Oracle Sun Microsystems som står bak Java. Android er bygd på Java og bruker en kopi av Oracles Java API-er i Android strukturen, som for eksempel lar utviklere konstruere applikasjoner for plattformen. Oracle mener dette er å bryte opphavsretten deres, at de kopierer Java-språket.

Google er enig i at de har tatt i bruk og kopiert Java API-er, men mener at et programmeringsspråk ikke er beskyttet som et åndsverk, bare det du programmerer med språket. Oracle ønsker å kreve inn en lisens fra Google for å få lov til å fortsette med dette. Alternativt kan Google endre bunnstrukturen i Android og bytte til et annet språk.

16. april startet rettsaken mellom Oracle og Google som pågår ennå.

Kilde: www.version2.dkarstechnica.com og blog.xamarin.com

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

Kommentarer

Skriv kommentar