Sikkerhet
Åpen Artikkel
Ny layout tilgjengelig: GridLayout
0

Ny layout tilgjengelig: GridLayout

av Ørjan H Vøllestad14/11/2011

Til nå har utviklere og designere vært hemmet når de har bygd opp utseendet til applikasjon i Android. Problemer med plassering av elementer i forhold til hverandre har blitt løst med «hacks» og tricks som å bruke flere lyouts inni hverandre.

Nye GridLayout forenkler dette en hel del. Som navnet tilsier, vil du med GridLayout kunne sette opp kolonner,  rader og celler for å løse slike plasseringsproblemer. GridLayout er et oppsett som plasserer innholdet i et rektangulært rutenett. GridLayout er en av to nyheter i Ice Cream Sandwich som har som mål å løse noen problemstillinger med tanke på layout. Space er den andre som jeg ikke blir å snakke så mye om her.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<GridLayout
        xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"

        android:layout_width="match_parent"
        android:layout_height="match_parent"

        android:useDefaultMargins="true"
        android:alignmentMode="alignBounds"
        android:columnOrderPreserved="false"

        android:columnCount="4"
        >

De fem rammeverkene

LinearLayout, FrameLayout, TableLayout og RelativeLayout og nå GridLayout er de fem måtene du kan sette opp grensesnittets rammeverk. Hvis du skal lage et brukergrensesnitt fra bunnen av og ikke er kjent med de fire andre rammeverkene, velg GridLayout.

Det støtter det meste av funksjonene som de andre oppsettene har og har i tillegg et enklere og mer generell API enn både TableLayout eller RelativeLayout. Har du tidligere brukt LinearLayout, burde det vært greit å komme i gang med GridLayout.

Bruke minst mulig minne

For det samme brukergrensesnittet, vil GridLayout som regel være raskere og brukemindre plass i minnet enn TableLayout. Det er nok det som må være målet, å velge et rammeverk eller en kombinasjon av to-tre rammeverk som gjør applikasjonen raskest mulig og tar opp minst mulig dyrebart minne. Google sier at om du velger FrameLayout, LinearLayout og GridLayout burde du dessuten ha tilsammen nok muligheter uten å måtte ta i bruk en masse layout-triks.

Kilde: android-developers.blogspot.com

0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Ørjan H Vøllestad

Ørjan var tidligere redaktør i Droidnytt, nå jobber han på Andøya Romsenter

Kommentarer

Skriv kommentar