Tester
Åpen Artikkel
Test: Sony Xperia Z
33 33 0
Anbefalt
Anmeldelse

Test: Sony Xperia Z

av 19/03/2013
Spesifikasjoner
Produsent:

Sony

Prosessor:

4 kjerners 1,5 GHZ (Qualcom Krait)

Farger:

Sort eller Hvit

Intern Lagring:

16GB

Ekstern Lagring:

MicroSD opp til 64GB (2 GB følger med)

Dimensjoner:

139 x 71 x 7.9 mm

Vekt:

146 Gram

Skjerm:

5” med Sony Bravia Engine 2

Piksler per tomme:

441

Kamera:

13MP med autofoto og fotolys 1080p Videoopptak med videolys

Frontkamera:

2.2 megapiksel med 1080p videoopptak

Batteri:

2330mAh

Nettverk:

2G/3G/4G

Simkort:

Micro-SIM

Introduksjon

Vanntett med en 5 tommers skjerm og 7,9 mm tykk prøver Sony igjen å ta smartelefontronen, klarer Sony det denne gangen? Vi har testet Sony Xperia Z

Normalt pleier vi faktisk ikke ta med hva som er i boksen men, her føler vi at vi må det fordi Sony gir faktisk med det lille ekstra her.

  • Xperia Z
  • USB-kabel
  • USB-lader
  • Dockingstasjon
  • Øreplugger med propper i forskjelige størrelser
  • 2GB MicroSD-kort (sitter i telefonen)
  • Diverse dokumenter
 
Sony, som alltid flinke med tilbehør. Denne gangen har de lagt ved en dockingstasjon som tar seg godt ut på nattbordhylla. Ellers er det ganske standardtilbehør i pakken. Flott at det følger med et MicroSD-kort! Kan også nevne at ørepluggene er av et veldig rart utseende, men svært god lyd.

Maskinvare og Kamera

Med Xperia Z har Sony begynnt med et helt nytt designspråk. Tidligere har Sony forhold seg til buer som startet med Arc serien og som har fortsatt nå til og med Xperia V. Nå er dette slutt. Sony har designet en firkantet telefon med avrundede kanter. Forsiden og baksiden er av glass mens kanten har en hard plastik rundt hjørnene av skjermen og baksiden med glassstriper i midten. dette gjør at telefonen ser veldig ekslusiv ut.
forsiden er dominert av en 5 tommer stor skjerm med Sonys logo over og et kamera til venstre for logoen. Sentrert øverst og nederst er det et hakk, det ene er mikrofon og det andre er høyttaler til samtaler. Sony har nå sagt farvel til hjem-,tilbake- og multitaskingknapper som maskinvare og har de nå i softwaret slik google har på sin Nexus4.

Xperia Z Group Black

På toppen er det en luke til headset, som går i ett med designet på siden slik at den ikke synes når den er lukket. På venstre side er det to luker øverst ved hjørnet, den ene er en microUSB kotakt og den andre er luke til MicroSD, disse skjules også bak luker som både beskytter mot vann og gjør at designet til Sony blir helhetlig. Rett under lukene er to kontakter som gjør at du kan lade telefonen i den medfølgende dockingstasjonen uten å åpne noen av kontaktene. Dette gjør at du slipper å åpne og lukke lukene noe som gjør at du kan beholde telefonen vanntett i en mye lengre periode enn hvis du hadde måttet åpne og lukke for hver gang du skulle lade, etter min erfaring slites slike luker ut fort.
på bunn av telefonen er det en microfon og et feste for pynt nederst i høyre hjørne. Høyresiden av telefonen har simkortluka øverst til høyre, deretter en stor sølvfarget knapp som er av/på/låse-knappen. Denne store knappen ser veldig dominerene og ved første øyekast trodde jeg det var en kamerknapp. Den bryter med det sorte minimalistiske og gir telefonen en unik detalj som gjør at folk blir nyskjerrige på telefonen. Jeg opplevde flere ganger i testperioden å få spørsmålet «Hva gjør den knappen». Som deretter gjorde at personen ble mer interesert i telefonen. Under denne store knappen er det en volumknapp, og nederst ligger det en høyttaler

Xperia Z right side Xperia Z button detail

Sony har valgt å ha en veldig nøytral bakside. Kameraet er over LED-lyset, litt lengre nede er det en NFC- logo og Xperia-logoen. Ellers er telefonen veldig ren og enkel.

Maskinvaren føles solid og er ip57 sertifisert, noe som betyr at den tåler støv og vann på intill 1 meters dyp i 30 minutter.

 

Kamera

Kameraet er godt brukbart. På kamerafronten har mobilidustrien stoppet opp litt. Jeg føler at jeg ikke får sett mye forbedringer på mobilkamerane enn funksjoner og evnen til å rendre bildene bedre. Xperia Z har et godt kamera som, som de fleste andre produsenter, er helt ok i dårlig lys. Videokameraet er het greit i vanlig lys og ikke noe særlig brukbart i godt lys.

Under bildene er det videoeksempler, husk å velge 1080p HD for å se den høyeste kvaliteten mulig.
DSC_0098

DSC_0077

DSC_0086

DSC_0090

Se Videotester her


Programvare

Sony gikk tilbake til tegnebrettet for en stund tilbake for å gjøre programvaren så lik Androids HoloUI men fortsatt beholde sin stil. Sony har modifisert Android med glans. Jeg har sagt det før og sier det igjen. Sony er de som klarer å lage et tema over android som jeg ikke irriterer meg over og får meg heller ikke til å savne HoloUI.
Sony har valgt å gjøre som Google sier og kvittet seg med knappene, resultatet er full utnyttelse av størrelsen på telefonen, og knapper som blir borte når det er nødvendig. Som alle andre har Sony valgt å redesigne Hjem-, tilbake- og Multitasking-knappene men dette er ikke noe som man tenker over.
I multitaskingmenyen ligger det i tillegg til de siste brute applikasjonene 4 miniprogrammer som kan kjøre over alle andre programer, det er forhåndsinstallert kalkulator, timer, notisblokk og opptaker, men man kan også laste ned flere fra Play Store. Ellers er det ikke veldig mange merknader jeg har på programvaren.

Det følger med noen sonyprogramer men ikke nok til å irriteres over.

Under ser vi fire sammenlikningsbilder av softwaret Xperia Z til venstre og Nexus 4 til Høyre


Batteri & Ytelse

Batteritiden er til å leve med. En dag bruk når den brukes på 3G med mye nettverkssøking og generelt mye bruk. Bruker man den lite kan man få intill 2 dager ut av den, men med den medfølgende dockingstasjonen regner jeg med at man kommer til å lade telefonen hver natt

Karakterer
Vår Mening
Maskinvare
9.0
Programvare
9.0
Kamera
8.0
Konklusjon

Sony har igjen laget en flott telefon som fungerer utrolig bra. Dette er en telefon jeg gjerne kan bruke hver dag. Byggkvaliteten føles god og solid, noe som er nytt fra Sony som pleier å lage telefoner som føles billige-ut i byggkvalitet. Et ekstra pluss for at Sony har gjort telefonen vanntett, dette er noe vi ønsker å se fra flere produsenter, om de gjør det slik Sony gjør med pakning, eller om de gjør telefonen "vannsikker" slik liquipeel gjør er dette noe vi tar imot med åpne armer. Telefonen er akkuratt det vi ser etter i et flaggskip. Derfor får Sony Xperia Z en 5 av 5 på Droidnytts stjerneskala

10
Vår Mening
You have rated this
0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Oskar G. Paulsrud

Norsk Android-entusiast og fotograf. Redaktør på Drodidnytt.no men driver også på som freelance-journalist. I tilleg for en ekstrem interesse for mobiltelefoner er jeg også Formel1 fan og elsker den gode gamle papiravisa.

Kommentarer

Skriv kommentar