Tester
Åpen Artikkel
Den perfekte telefon? Test: Samsung Galaxy S8 plus
357 267 1
Anbefalt
Anmeldelse

Den perfekte telefon? Test: Samsung Galaxy S8 plus

av 22/05/2017
Spesifikasjoner
Produsent:

Samsung

Prosessor:

Samsung Exynos 8895, åtte kjerner, 4 x Exynos M2@2,5 GHz + 4 x Cortex A53@1,7 GHz,

Farger:

Grå, Sort, Sølv

Intern Lagring:

64GB

Ekstern Lagring:

Ja, opp til 256GB

Dimensjoner:

159.5mm x 73.4mm x 8.1mm

Vekt:

173 Gram

Skjerm:

6,2" 2960 x 1440

Piksler per tomme:

529 PPI

Kamera:

Dual Pixel 12.0 MP F1.7 med 4K UHD video opptak

Frontkamera:

8,0 MP F1.7

Batteri:

3500

Nettverk:

4G, Bluetooth v5.0, WiFi

Simkort:

Nano

Annet

Vann og støvtett, Trådløs lading.
Veiledende pris: 8 490

Introduksjon

Samsung er så nære noen mobilprodusent noen gang har vært å lage den perfekte mobiltelefon. Dessverre har de gjort noen dårlige valg. Heldigvis er dette nesten bare i programvare, med andre ord kan Samsung fortsatt få S8 til å bli nærmere perfekt.

Hva gjør en telefon perfekt? Dette må vi svare på før vi kan fortelle hvorfor Samsung er så nær perfekt som noen sinne. En perfekt telefon sitter godt i hånda og har samtidig stor skjerm. Med andre ord minst mulig unødvendig kanter på fremsiden. Ergonomisk plassering av fingeravtrykkleseren, og en programvare som er intuitiv og lar deg bestemme mest mulig


Maskinvare og kamera

Samsung, Samsung, Samsung. Hvordan klarer dere dette? Da S6 Edge kom med det nye designspråket skrev jeg at det Koreanske selskapet hadde klart å lage et stykke kunst. Samsung har perfeksjonert kinostykket til noe jeg vil se er det beste stykke design mobilverden har sett per dags dato. Kantene er nesten helt borte. Den buede skjermen har blitt litt mindre, dette gjør at den ikke lengre er irriterende i veien. Kantskjermen stopper akkurat rett før den er irriterende. Et naturlig steg for det tredje steget i utviklingen av kantskjermen for Galaxy S-serien. Baksiden reflekterer fremsiden og er buet på samme måte som skjermen. Dette gjør at telefonen ligger godt i hånda, selv i pluss-størrelsen.

To porter. Samsung har beholdt hodetelefon-porten, og gått over til USB-C. FOTO: Oskar Gårdsrud Paulsrud

Men baksiden av S8 skjuler den store synderen, som ødelegger for at maskinvaren på telefonen er perfekt. Visuelt er fingeravtrykkleseren perfekt plassert, og det er nok det Samsung har satt i fokus, fremfor ergonomisk og praktisk plassering. Jeg har, siden Nexus 5X, vært stor fan av å ha fingeravtrykkleseren på baksiden. Det er den beste og mest ergonomiske plasseringen man kan ha på en fingeravtrykkleser. Men den må være sentrert, og plassert slik at man ikke trenger å flytte hånda for å treffe den. Den må også være lett å føle seg frem til. Samsung har klart en ting. Å sette den på baksiden av telefonen.

Problematis. Samsung har bomma på designet av baksiden av telefonen, med plasseringen av fingeravtrykkleseren. FOTO: Oskar Gårdsrud Paulsrud

Det er ikke nok. Den står ved siden av kameraet, som for øvrig er sentrert, og er ganske vanskelig å føle seg frem til. Den er også for høyt oppe på baksiden, så man må strekke seg, selv med ganske store hender. Jeg vet ikke hvordan dette kjennes på S8, men på S8 plus er dette et problem. Plasseringen fører også til at man tar mye på kameralinsa og må tørke den ofte av. Heldigvis har Samsung tenkt på dette, så du får en melding i kamera-appen hvis det er ille.

Det skal også sies at man kan bruke iris-skanner i stedet for fingeravtrykkleseren. Jeg har opplevd at den fungerer godt, også igjennom briller, men har hørt fra andre at den sliter med å registrere igjennom briller. Så dette kan nok variere litt fra person til person, og brille til brille.

Alltid på. Samsung har et allways on display, som er synlig selv i sterkt sollys, men vaskelig å fotografere. FOTO: Oskar Gårdsrud Paulsrud

Lite nytt men gode bilder

Kameraet er en minimal oppdatering fra S7 modellen. Bildebrikken er like stor og har ikke fått noe høyere oppløsning. Optikken og autofokusen er oppdatert. Landskapsfotografering er kameras svake punkt. Her blir det lite skarphet og litt støy, selv på bilder i godt dagslys. Uendelighetsfokusen er med andre ord ganske dårlig. Men med en gang du fokuserer nær på noe, i dagslys, så blir skarpheten nydelig, og det blir lite støy. Når mørket kommer så blir kameraet noe mørkere også, ganske naturlig for et mobilkamera.

Samsung Galaxy S8 Plus Kamerabilder

Video

Videokvaliteten er god klar og godt saturert. Mye farge og Samsung lar deg filme i 4K oppløsning, med lite «rolling shutter». Generelt sett er videokvaliteten hva man forventer av en mobil. Best ute, eller inne i godt lys, helt ok for resten av situasjonene. Samsung har også lagt inn andre videofunksjoner som hyperlapse og sakte-film. Som også fungerer ganske bra. Hadde vært en fordel å kunne styre hastigheten på hyperlapsen slik at man kunne tatt kortere klipp og allikevel fått en video som varer litt lengre.


Programvare

Nesten, nesten… Samsung nærmer seg Google Design mer og mer. Jeg er fortsatt av den oppfatning at vanilje-Android er den beste måten å bruke Android på, men TouchWiz begynner å bli ganske strippet ned fra det det en gang var. Selvfølgelig hadde det vært finest med ren Android.

Det er noen valg Samsung har tatt som gjør at programvaren virkelig svikter. Det største er Bixby. En personlig assistent, som ikke lar deg bruke stemme (en funksjon som skal komme til engelske versjonen) og har fått en egen maskinvare-knapp. Den knappen har irritert meg igjennom hele test-perioden. Jeg endte tilslutt opp med å installere Bixby Remapper som sender en kommando til Bixby og ber den om å åpne en app. Det fungerer stort sett bra, men hadde vært enda bedre om det hadde vært mulig å gjøre i innstillinger og la knappe endre funksjon i ulike apper. Slik at f.eks. når man har kamera-appen åpen er det en kameraknapp.

Samsung Galaxy S8 Plus Skjermbilder

Hjemskjermen er ganske fin. Likner mye på Googles egen Pixel launcher. Men Samsung har lagt inn bevegelser for å åpne applikasjoner. Du trenger med andre ord ikke være nøyaktig for å få opp appene, bare dra opp eller ned hvor som helst på hjemskjermen. Jeg syntes Samsung, når de først lagde de bevegelses-basert, lagt inn notifikasjons-skuffen når man dro ned. En bevegelse jeg gjorde flere ganger, for å så måtte flytte hånda og dra ned helt fra toppen.

Siste moment i programvaren som virkelig irriterer er edge-panelet. Jeg har, siden S6 Edge vær stor tilhenger av edge-panelet; men denne gangen har noe endret seg. Jeg har ikke lagt merke til det på tidligere versjoner av edge-telefonene. Panelet fungerer ikke når du får en notifikasjon. Dette er noe som flere ganger har irritert meg, og jeg skjønner ikke hvorfor Samsung ikke har løst dette. Totalt sett ellers er telefonen veldig god. Nå må Samsung bare fjerne litt flere unødvendige apper, så kan jeg si meg fornøyd.


Batteri og Ytelse

Etter å ha levd med en Nexus 5X med 16 gb lagring en god stund, er det veldig deilig å gå over på en telefon med ordentlig ytelse igjen. Det er veldig lite å klage på. Jeg har ikke klart å få prosessoren til å bli varm, eller underyte. Jeg stusser litt på at Samsung har valgt å gå for Exynos prosessor og ikke snapdragon i Europa, slik de har gjort tidligere. Men det har nok ikke gått utover ytelsen på enheten.

Batteritiden er god. Den varer stort sett en full dag, med batterisparing på varer den full dag med mye bruk. Men går den tom er det ikke noe problem. Hurtigladeren til Samsung er fantastisk, og har du en trådløs-ladebrikke så vil du ikke en gang tenke over at du lader telefonen.

 

 


Takk til Samsung for lån av telefonen

Positivt

Stor skjerm i forhold til kropp
Bra batteritid
Design

Negativt

Bixby-knapp
fingeravtrykkleser

Karakterer
Vår Mening
Maskinvare
8.5
Programvare
8.5
Batteri & Ytelse
9.5
Kamera
9.0
Design
10
Konklusjon

Så har Samsung Laget den perfekte telefon. Nei, men det er definitivt den beste telefonen ute på markedet i dag. Både i design og funksjon. Klarer Samsung å rette på programvaren så er det bare småting igjen for at den neste versjonen i S-Serien virkelig blir perfekt, men Samsung må følge med på utviklingen. Jeg ville nok gått for S8 ikke S8 pluss for at telefonen passer bedre i hånda men ellers ikke mye mer å si; og vær så snill. Bli kvitt Bixby, en assistent holder. La Google lage den.

9.0
Vår Mening
You have rated this
0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Oskar G. Paulsrud

Norsk Android-entusiast og fotograf. Redaktør på Drodidnytt.no men driver også på som freelance-journalist. I tilleg for en ekstrem interesse for mobiltelefoner er jeg også Formel1 fan og elsker den gode gamle papiravisa.

Kommentarer

Skriv kommentar