Tester
Åpen Artikkel
Test: Xperia Z1 Compact
31 31 0
Anmeldelse

Test: Xperia Z1 Compact

av 05/03/2014
Spesifikasjoner
Produsent:

Sony

Prosessor:

Qualcomm® Snapdragon™ 800 2,2 Ghz Fire kjerner

Farger:

Hvit, Sort, Rosa, og Gul

Intern Lagring:

16 GB

Ekstern Lagring:

MicroSD opp til 64 GB

Dimensjoner:

127×64,9 x9.5 mm

Vekt:

137 GB

Skjerm:

4,3″ TRILUMINOS-display 720p
X-Reality skjermmotor for mobil

Piksler per tomme:

342 PPI

Kamera:

Sony G Lens
Exmor RS (1/2,3 tommer 20,7 MP)
BIONZ bildeprosessor
1080p Videoopptak med videolys

Frontkamera:

2MP med 1080p videoopptak

Batteri:

2300 mAh
Taletid: opp til 18 timer
Stand-by opp til: 670 timer
Musikk tid opp til: 94 timer

Nettverk:

2G / 3G / 4G (LTE)

Simkort:

Microsim

Vann- og støvbestandig (IP55 og IP 58 godkjent)

Sony slapp i butikkene i 2014 en telefon for de som vil ha mindre skjerm, men høy ytelse. Alt i telefonen er basert på Xperia Z1 som vi har testet tidligere, eneste forskjellen er størrelsen og skjermen, men er det en god telefon?

Vi har testet Xperia Z1 Compact!


Maskinvare

Sony Xperia Z1 Compact følger designspråket som Sony har utviklet over de siste 2 åra, og ser prikk lik ut som storebroren Z1. Telefonen er en millimeter tykkere, men det er ikke så merkbart fordi telefonens skjerm totaltsett er 0,7 tommer mindre, noe som er godt merkbart. Sony har laget en telefon hvor kanskje sterkeste konkurent er iPhone.

Forsiden av telefonen har den 4,3 tommers skjermen som er svært god å se på. Det er ikke merkbart at den har dårligere oppløsning enn Z1 selvom piksler per tomme er ca. 100 færre. Sony er somregel gode på skjermer, og Z1 Compact er ikke et unntak, selvom det kunne vært ønskelig å fått 1080p istede for 720p oppløsning.

Telefonens venstreside består kun av porter og dockingfeste, i boksen følger det ikke med docking-stasjon men dette er noe du kan få kjøpt på nettet til ca 300 kr, noe vi hadde likt å sett i boksen var adapteret til stasjonen, ettersom selve docken er den sammen for alle andre av Sonys produkter fra 2013 og nyere.

Høyresiden av telefonen er litt mer spennende, den 9,5 millimeter tykke telefonen har god plass til den store utskårede aluminiumsknappen for å skru av og på skjermen, volum-knapp og det vi liker best med Sonys telefoner, kameraknapp. Nederst er det også et feste for stropp eller pynt hvis du trenger det

Topp og bunn  av telefonen tar ansvaret for media, på toppen er det en 3,5mm mini-jack-port som er åpen men vannforseglet for å kunne holde ip-sertifiseringen, og nederst er det hen høyttaler som leverer litt hul lyd, men klarer å dekke de viktigste delene av lydbildet. Den hule lyden kommer av at høyttakeren er vannforseglet og er en av de små ulempene med en vanntett

Baksiden har et 20,7 megapixel kamera og kameralys, det er også NFC på baksiden, markert med en forsiktig men synlig NFC-logo så du vet hvor du skal lene telefonen til når du skal bruke NFC-funksjonaliteten. Totaltsett er telefonen av ytterste kvalitet og design når det kommer til både yttersiden og innsiden

Kamera

Kameraet til Z1 Compact er svært godt i dagslys, det kan slite litt i motlys og mørkere rom, men det er blandt de bedre kameraene som du kan få til en smarttelefon i dag. Videoopptak fungerer også bra, med greit bilde og ok fragegjengivelse.

 

 


Programvare

Sony har ikke gjort noen endringer i programvaren siden Xperia Z1 og har fortsatt en hjemskjerm som er svært lik Googles designretning HoloUI. Sony har ikke oppdatert til 4.4 enda så på telefonen ligger det 4.3 vi har ikke hørt noe om noe offisiell oppdatering, men siden Z2 kommer med 4.4 kan man forvente at Z1 Compact etterhvert blir oppdatert til 4.4.

Sonys applikasjonsskuff er litt anderledes enn konkurentene. De har lagt inn en funksjon som når du drar fra Venstre side av skjermen mot høyre åpner du et menyvindu som lar deg bestemme hvordan du vil arrangere applikasjonene dine, lar deg søke, avintallere  og installere apper fra Google Play og Sony Select (som er Sonys applikasjonsbutikk)

 

Totaltsett er programvaren veldig mye mer detaljorientert og blank enn HoloUI som er svært minimalistisk og rent, selvom det ikke er rent på samme måten fungerer Sonys UI utrolig bra og når du blir vant til det blir det nesten litt rart å gå tilbake til Googles egen versjon.


Batteri & Ytelse

Batteritiden er definitvt noen jeg ikke forventet at skulle være eksepsjonelt på denne telefonen. Med et 2700 mAh batteri klarte jeg å få mye tid ut av den. Telefonen klarte seg fint i halvannen dag på messegulvet i barcelona konstant koblet til via bluethoot til en smartklokke, og ikke plugget inn fra kl 0900 om morgnen til kl 0200 på kvelden. Sammenliknet med Nexus 5 som ble brukt helt likt under testperioden var Nexus 5 tom før jeg dro fra jobb i 17/18 tia ble ikke Sonyen tom før dagen etter i 11/12 tia hvis jeg glemte å lade den om natta. Jeg er veldig fornøyd med batteriet i telefonen og er en av de telefonene som varer lengst av dagens høyere spesifiserte telefoner på markedet.

Karakterer
Vår Mening
Maskinvare
9.0
Programvare
8.0
Batteri & Ytelse
10
Kamera
9.0
Design
8.0
Konklusjon

Så har Sony klart å lage et lite beist av en telefon? JA, jeg har gått fra å være avhengig av Nexusen fordi den er passe stor og rask og fin, til å nesten bare bruke Z1 Compact fordi den er liten, og sammen med Sony SmartWatch2 fin å bare la ligge i lomma. Det var svært uvant i starten å gå over til en så "liten" telefon, men den har vokst på meg, og nå er det en av mine favoritttelefoner ute på markedet per dags dato.

9.0
Vår Mening
You have rated this
0%
0%
0%
0%
0%
Om Forfatteren
Oskar G. Paulsrud

Norsk Android-entusiast og fotograf. Redaktør på Drodidnytt.no men driver også på som freelance-journalist. I tilleg for en ekstrem interesse for mobiltelefoner er jeg også Formel1 fan og elsker den gode gamle papiravisa.

Kommentarer

Skriv kommentar